Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-01-11

Egy zseniális zeneszerző utazásai – Haydnnal Londonban

Egy zseniális zeneszerző utazásai – Haydnnal Londonban

Bősze Ádám egy izgalmas, új kultúrtörténeti előadás-sorozattal tér vissza a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontba. Az új esztendőben megismerhetjük Joseph Haydn, a magyarokhoz ezer szállal kötődő zeneszerző életének titkait. Januárban kiderül, hogy néztek ki az angol fővárosban a zenekedvelő, úri társaság és arisztokrácia hétköznapjai.


A Zugligeti úti kulturális központban az új esztendőben is várják a zenerajongókat. Tavaly ősszel vette kezdetét Bősze Ádám és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ közös programja, a Joseph Haydn életét bemutató előadás-sorozat. Az elmúlt fél évszázad során Európában igyekeztek feltárni a barokk feledésbe merült titkait. E törekvés támogatásaként született meg két évvel ezelőtt a Haydneum - Magyar Régizenei Központ
 
Színvonalas programok

Az intézmény munkatársai nem csupán a barokk magyar vonatkozásait kutatják és népszerűsítik, de odafigyelnek a klasszikus bécsi zeneszerzőkre és a korai romantika időszakára is. Munkásságuk egy kétszáz esztendős időszakot ölel át. Feldolgozzák, megőrzik vagy újrafelfedezik és terjesztik az 1630 és 1830 közötti két évszázad legfontosabb alkotóit, műveit.

A Haydneum sokoldalú programokkal várja a zenebarátokat. Évente fesztiválokat szerveznek, amelyeken napjaink itthon és külföldön elismert művészei lépnek fel. Emellett nagy hangsúlyt helyeznek a régi kották újrakiadására, a régi zenéhez értő muzsikusok képzésére és arra, hogy ezen előadások révén mind több emberhez vigyék közelebb a barokk, a bécsi klasszika és a korai romantika zenei örökségét.

Az 1600-as évek derekától felpezsdült Európa és Magyarország zenei élete. A Haydneum munkatársai felkutatták az akkori hazai zeneszerzők műveit, és összegyűjtötték, átnézték azon szerzők munkásságát, akik a török kiűzését követő időszakban vagy Mária Terézia, a napóleoni háborúk és a reformkor idején hazánkban tevékenykedtek.
 
A fókuszban Magyarország

A 18. században minden zenebarát tudta, hol található Fertőd-Eszterháza. 1766-tól 1790-ig ugyanis itt élt és alkotott Joseph Haydn. Büszkék lehetünk arra, hogy Esterházy Miklós herceg milyen gazdag zenei központot hozott létre hazánkban. A művészeteket támogató arisztokrata nem csupán lehetővé tette Haydn kibontakozását, de arra ösztönözte, hogy kísérletezzen, és magasabb szintre emelje zenei tudását.

Haydn nevét jól ismerte egész Európa, Londonban és Párizsban ugyanúgy ünneplő tömegek fogadták, mint Bécsben és Berlinben. A hazánkhoz ezer szállal kötődő zeneszerző az akkori világ első igazi szupersztárja volt. Életéről nagyon sokat tudunk, ám január 17-én Bősze Ádám jóvoltából olyan apróságok is kiderülnek, amelyek a legtájékozottabb zenebarátok számára is meglepetést jelenthetnek.
 
Az angliai kaland

1790-ben először Mária Erzsébet hercegnő hunyt el, majd néhány hónappal később férje, a zenét nagyra tartó Miklós herceg halt meg. E két arisztokrata halála miatt véget ért Haydn életének legszebb korszaka. Az új herceg nem érdeklődött a zene iránt, és bár ragaszkodott Haydnhöz a hírneve miatt, nem tartott igényt arra, hogy továbbra is Eszterházán maradjon. A zenész körül azonnal megjelentek a külföldi ügynökök, és megpróbálták rábeszélni arra, hogy a határokon túl kezdjen új életet. Haydn végül Peter Salomon londoni hegedűművész ajánlatát fogadta el. Az angolok nem csupán magas fizetést ígértek, de rengeteg új szimfóniát és operát rendeltek Haydntől. A zeneszerző 1791 januárjában érkezett meg Londonba, és azonnal az úri társaság kedvence lett.

Először a walesi herceggel, majd III. György királlyal és a feleségével is megismerkedhetett. Mozgalmas hónapok vártak rá. Hangversenysorozatokat tartott, az operában szerepelt, és gyakran ellátogatott a Westminster-apátságba is. Egy idő múlva már a trónörökös jó barátjának számított, ezért az angolok elhalmozták megrendelésekkel, és tehetsége elismeréseként dísztoktori címet kapott az Oxfordi Egyetemtől. Bár Esterházy Antal herceg szerette volna, ha régi szolgája visszatér hozzá, Haydn Londonban maradt. Ebben szerepet játszott az is, hogy körberajongták a nagyváros legszebb hölgyei.

Végül 1792 tavaszán döntött úgy, hogy hazatér Magyarországra, Esterházy herceg birtokára. Az útja során Bonnban találkozott egy fiatal zeneszerzővel. Ez az esemény meghatározta az európai zene fejlődésének következő évszázadait, mivel a műveit Haydnnak bemutató fiatalember nem volt más, mint Ludwig van Beethoven.

Bősze Ádám a korszak ismerőjeként izgalmas történelmi utazásra invitál minket. A fülünk hallatára elevenednek meg Haydn londoni élményei. Az előadás érdekes lehet azoknak, akik jól ismerik a barokk világát és azoknak is, akik most szeretnék felfedezni e ragyogó, az európai kultúrtörténet szempontjából fontos korszakot.

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...