Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-08

Hogyan előzd meg a fogaskerekűt?!

Hogyan előzd meg a fogaskerekűt?!

Nemcsak a XII. kerületiek, hanem az egész főváros egyik kedvenc közösségi közlekedési eszköze a fogaskerekű, amelyről nemrég felmerült, hogy sokévi működés után a Főváros végleg megszünteti a Budapesttel szinte egyidős fogast.


A fogaskerekű megmentésére a környéken élők petíciókat indítottak. A tiltakozó lakókhoz Fonti Krisztina alpolgármester is csatlakozott, aki akciókat szervezett és több levelet is írt a főpolgármesternek a fogas újraindítása érdekében. Ezt követően Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűlés is tárgyalta a kérdést. Az ülésen végül elhangzott az ígéret – a fogaskerekű nem szűnik meg.

Mindenki nagy örömére április 1-jén, szombaton újra elindul a fogaskerekű, amely a téli üzemszünetben karbantartott pályán az ígéretek szerint üzembiztosabban és némileg csendesebben jár majd, valamint a BKK tájékoztatása szerint nyitott nosztalgiaszerelvények is közlekednek a vonalon.

Előzd meg a fogaskerekűt!

A 2000 óta majdnem minden évben megrendezendő Előzd meg a fogaskerekűt! elnevezésű versenyen 2023-ban is részt vehetnek a vállalkozó szellemű profi és amatőr futók, valamint az idén is lesz lehetőség rövidebb távokat teljesíteni, illetve kerékpárral nekivágni a teljes, 4 kilométeres távnak.

Az április 15-i verseny részletes leírását, a nevezés feltételeit és a Hegyvidék kártya tulajdonosokra vonatkozó kedvezményeket a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. honlapján találják meg. 

Hogyan készüljünk fel?

A terepfutóversenyek nehézségét a táv és a szintemelkedés megadásával szokták jelölni, amely jelen esetben 4 kilométer hossz és 325 méter szintkülönbség.

Terepfutáskor az emelkedőre való futás során testtartásunk, testünk ízületi szögei, az izmok kontrakciójának hossza módosul, a csípő, a térd és a boka más szögekben más erőhatásokat kap. Ezek hatására a hasonló fizikumú, azonban az emelkedő terepszinten történő futásban nem edzett futó alulmaradhat az emelkedőkre edzett futóval szemben.

A tapasztalt futók a verseny időpontja felé közeledve egyre többet készülnek fel hasonló km/szint arányú helyen, vagy az emelkedők hiányában ezt lépcsőzéssel, edzőtermi guggolással, szökdeléssel, illetve a futógép emelkedőre állításával pótolják. Először lankásabb és rövidebb emelkedőkkel kezdik a felkészülést, később, az utolsó 4-6 hétben már a versenykörülményekhez minél inkább hasonlító terepen edzenek.

Néhány jó tanács a szakértőtől*

1. A felkészülés első lépésként boka- és térderősítéssel készüljünk, nehogy kificamodjon, meghúzódjon bármely végtagunk, majd közvetlenül a verseny előtt a megfelelő bemelegítésről se feledkezzünk meg.

2. Fokozatosan, napról napra növeljük az edzésidőt, a távolságot és az intenzitást, mert a sportsérülések 60 százaléka hirtelen túlterhelésből adódik.

3. Az izmok, a szalagok felkészítését nagyban segíti a gumiból készült egyensúlyozó párna, amely a bokaizmainkat, a szalagjainkat tökéletesen karbantartja a téli időszakban vagy a felkészülési időszakban, tavasz közeledtével. 

4. Az edzések és a verseny utáni nyújtásokkal a végtagok mozgékonysága visszanyerhető. Ilyenkor a vádlinkat, a combfeszítőt és a combhajlítót mindenképp nyújtsuk le, valamint fontos a csípőhajlító izom nyújtása is.

5. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról.
*Forrás: futazas.hu
 
Szem előtt tartva, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, futók, kerékpárosok és túrázók - találkozzunk április 15-én a rajtnál, a fogaskerekű Szent János Kórház megállója mellett!

Ajánló
Ajánló
Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen...