Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-04

Graffititábor – amikor szabad a tilos

Graffititábor – amikor szabad a tilos

Van, akinek vandalizmust jelent a falfirka, de a fiatalok egy jelentős részének az önkifejezés egyik eszköze a graffiti, és ha jól belegondolunk, a függőleges felületekre való rajzolás már az ősemberek barlangjaiban is megtalálható volt.


Természetesen van különbség a fekete festékkel szándékosan elcsúfított közterületi falak, házfalak és az igényes, megtervezett grafikai elemeket felsorakoztató, engedélyezett falfelületekre festett graffiti között. Ez utóbbi elkészítéséhez kaphatnak segítséget a 12 éves kor feletti gyerekek, fiatalok a Barabás Villában megrendezendő graffititáborban.

Bronx, New York

Meglepő módon a graffiti szó nem amerikai angol, hanem olasz eredetű, mégpedig a graffiare, vagyis kapar, karmol, karcol szó egyes száma a graffito szóból ered, és definíciója szerint bármilyen köz-, vagy magántulajdonra karcolt, vésett, festett vagy más módon készített rajzot vagy írást jelölnek vele. Először New Yorkban a főleg olasz bevándorlók és leszármazottaik által lakott Bronx környékén bukkantak fel a maiakhoz hasonló falfestések.

A festékszóróval készült graffiti lehet szöveges, illetve rajzos, és amíg szöveges formái a halandzsaszerű, sok esetben aforisztikus feliratok, amik lehetnek versszerűek is, a rajzok néhány esetben inkább egy festményre hasonlítanak. Sőt, korunk egyik legismertebb graffitiművészének - bár ő maga tiltakozott e meghatározás ellen - Banksynek többször volt kiállítás a műveiből. A művész kiléte azonban, mint ahogyan a legtöbb graffitisé, máig titok.

Mellette – ellene

A graffitisek, akik főleg a fiatalabb generáció tagjaiból kerülnek ki, nem feltétlenül az ott élők bosszantását tartják szem előtt, hanem szeretnék az általuk sivárnak tekintett szürke városi falakat vidám színekkel és ábrákkal a maguk ízlésére alakítani, elviselhetőbbé tenni. Sok esetben a végeredmény absztrakt képzőművészeti alkotásokra hasonlít, üzenetet hordoz, mint a korábban említett Banksy esetén is.

A városlakó emberek többsége általában elutasítja, rongálásnak és vandalizmusnak tekinti a graffitizést. Azonban jó lenne, ha a már nem annyira fiatal generáció is különbséget tudna tenni a színesebb lakókörnyezet létrehozása, az eredeti művészeti alkotások és az építmények pusztítása, rongálása között.

Ezt szem előtt tartva 2014-ben a Hegyvidéki Önkormányzat a Városmajorban a már korábban is meglévő teniszfal nem használt oldalát kifejezetten az igényes graffitialkotásoknak engedte át, így legalizálva a fiatalok önkifejezését. Az idén a Barabás Villában augusztusban a graffiti igényes elkészítése iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várja egy 4 napos fejlesztő táborba.

Graffiti tábor

A Barabás Villában Tóth Anna táborvezető várja az augusztus 21–24. között délutánonként tartandó fejlesztő foglalkozásokra a graffitiművészet iránt érdeklődő kreatív fiatalokat. A tábor során lehetőségük lesz megismerkedni néhány jellemző betűtípussal, saját, önmaguk kifejezését segítő fontkészletet tervezhetnek különböző grafikus eszközökkel, markerekkel, tollakkal. Megtervezhetik a saját nick nevüket, amelyet azután sablonnal kivágnak és felfújnak. A tábor utolsó napján pedig a Városmajor legal falára készítenek egy közös graffitit.

A program a tábor mind a 4 napján 13 órakor kezdődik, és alkalmanként 3 órás lesz. A táborra előzetesen a Barabás Villánál kell jelentkezni ITT.

Ajánló
Ajánló
Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Egy régi vendég – az Overlook Events csapata – tér vissza május 4-én a Hegyvidékre. Műsorukban...

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

A MOM Kulturális Központban április 24-én este a hazai kulturális élet egyik izgalmas ala-kjával,...

Reggeli – hidegen, melegen

Reggeli – hidegen, melegen

Ha elkezdünk böngészni a világhálón, vagy elég, ha csak megkérdezzük az ismerőseinket, nagyon...