Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-08-26

Ki nevet a végén? – Aranyosi Péter és Csernus Imre közös estje

Ki nevet a végén? – Aranyosi Péter és Csernus Imre közös estje

Egyesek szerint az élet egy kalandos utazás, míg mások azt gondolják, hogy színház az egész világ. Aranyosi Péter Kazinczy-gyűrűvel kitüntetett humorista és dr. Csernus Imre pszichiáter a látványos és magával ragadó szórakozásra teszi a hangsúlyt, amikor bemutatják, mekkora show-t, mekkora bulit is jelenthetnek a mindennapjaink, ha képesek vagyunk odafigyelni a körülöttünk kavargó világ komfortzónán belüli és azon kívüli jelenségeire.


Sokak szemében a pszichológusok komoly, sőt néha kifejezetten komor személyiségeknek tűnnek, akiktől távol áll a móka és a kacagás. Hasonlóképpen – csak éppen a másik véglet irányából nézve – markáns a humoristák megítélése is: vajon ők képesek a mélyenszántó gondolatokra, a töprengésekre, vagy állandóan csak a viccelődésen jár az eszük?

Mindezekre a kérdésekre is választ találhatunk szeptember 14-én a MOM Kulturális Központ Színháztermében. Itt lép fel a hazai kulturális élet két jól ismert alakja, dr. Csernus Imre pszichiáter és Aranyosi Péter humorista. A nézőket igazi intellektuális csemegékkel, sziporkázó párbeszédekkel, kellemes vitákkal várják a kétórás műsorban.
 
Aranyosi és Csernus népszerűségét jól mutatja, hogy nagyon nehéz bejutni a fellépéseikre. Telt ház előtt szoktak szerepelni, és gyakran előfordul az is, hogy az előadásaikat követő időszakban a műsor során elhangzottakról beszél a fél ország. A Ki nevet a végén? című műsorban ők ketten vizsgálják meg életünk nagy kérdéseit, az emberi lélek erősségeit, valamint gyenge pontjait. A két szakterület – a lélektan és a humor – fúziója egészen különleges szórakozást ígér azoknak, akik nyitottak a megismerhetetlen, cseppet sem hétköznapi élvezetekre.
 
Ellentétek harmóniája

A felületes szemlélő azt gondolhatná, keresve sem lehetne dr. Csernus Imrénél és Aranyosi Péternél eltérőbb személyiségű előadóval találkozni. Aranyosi a Showder Klub egyik legismertebb stand up comedy elődójaként arra törekszik, hogy mosolyt fakasszon a hallgatósága ajkára, és jókedvre derítse az embereket.

Csernus Imre viszont „kiabálós pszichiáterként” lett ismert. Ha egy beszélgetés során szóba jön, nem igazán a köntörfalazós stílusa vagy a kényes témák elkerülése miatt emlegetik. Csakhogy kettőjüknek van egy közös pontja: a humorista és a pszichológus is arra tette fel az életét, hogy segítsen embertársainak, mégpedig a szakmájára jellemző eszköztárral. A módszereik teljesen eltérnek egymástól, ám mind a ketten jó ügyet szolgálnak. Aki beül a MOM Kulturális Központba és megtekinti közös műsorukat, az szem- és fültanúja lehet a különbségeknek, de a közös pontoknak is.
 
Katedráról a színpadra

Aranyosi Péter 1972-ben született, így hat évvel fiatalabb Csernus Imrénél. Pályafutásuk közös pontja, hogy egyikőjük sem a fővárosból hódította meg a hazai közönséget. Csernus Imre a Vajdaságban, Verbászban, míg a humorista Miskolcon látta meg a napvilágot. Aranyosi először a kereskedelem és a vendéglátás titkaiban mélyült el, majd a tanulmányait Nyíregyházán folytatta.

Élete első évtizedei miatt budapesti kollégáinál jobban ismeri a falusi és kisvárosi magyarok mindennapjait, gondolkodásmódját. Ugyanez igaz a magyar történelemmel kapcsolatban is. A pályafutása ugyanis a tanári katedrán kezdődött, onnan került át jóval később a színpadra. Ennek is megvan a maga előnye. Az egykori történelemtanár ugyanis képes úgy bemutatni a múltunk titkait, hogy azt még a tanulástól vonakodó fiatalok is szórakozásnak tekintsék. Kezdetben bizonytalan volt abban, hogy a színpadon is meg tudja-e állni a helyét. Hamarosan azonban kiderült, hogy bármilyen helyzetben képes lenyűgözni a közönséget.

Annak idején bátor döntést jelentett, amikor hátat fordított a közoktatásnak, hogy az energiáit az emberek szórakoztatására összpontosítsa. A szélesebb közönség először a hangját ismerte meg, amikor a rádiókészülékekből felhangzott a Rádiókabaré kezdetét jelző szignál. Nem kellett sokáig várni arra sem, hogy arc társuljon a hanghoz. Aranyosi Péter a népszerű Esti Showder című műsor csapatát erősítette.

Azóta jó néhány alkalommal láthattuk fellépni önálló esteken, valamint más humoristákkal közösen megtartott programokban is. Hobbijainak széles köre jól mutatja, mennyire sokoldalú. Továbbra is imádja a történelmet, odavan a barlangászatért, a hadi tudományokért, és a kedvenc filmjei között ott találjuk a Csillagok háborúja sorozatot. Azt gondolja magáról, hogy igazi nagyszájú előadó. Csak ritkán ír jeleneteket, mert az erőssége a rögtönzés és a kötetlen dumálás.
 
Egy bevállalós fenegyerek

Biztosak lehetünk abban, hogy aki már találkozott dr. Csernus Imrével – személyesen, vagy az egyik könyvével –, annak markáns véleménye van a jól ismert pszichológusról. Legalább annyian őrjöngenek miatta, mint ahányan rajonganak érte. Senki sem közömbös iránta. Ennek valószínűleg az az oka, hogy elszántan járja a maga útját, és azt is kimondja, amiről valaki esetleg nem szeretne hallani.

Tizennyolc évesen költözött Budapestre. Nehéz hivatást választott magának, sokáig a Lipótmezőn rendelt, és megpróbálta megmenteni drogfüggő betegeit. Nem hitt abban, hogy vannak reménytelen esetek, ezért minden erejével azért küzdött, hogy kiutat nyújtson nekik. Megvizsgálta a női és a férfilélek titkait, foglalkozott a hamis illúziókkal és a tetoválás pszichológiájával is. A színpad mellett gyakran láthattuk a televízió képernyőjén is.

Szeptember 14-én este a Csörsz utcában találkozhatunk vele és Aranyosi Péterrel. Olyan előadásra számíthatunk, ami nemcsak a nevetőizmainkat teszi próbára, de elérheti, hogy komolyan elgondolkodjunk mindennapjaink nagy kérdéseiről.

Ajánló
Ajánló
Zenélő Budapest: izgalmas ingyenes koncertek a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren

Zenélő Budapest: izgalmas ingyenes koncertek a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren

Az idén nyáron is felcsendülnek kerületünkben a legszebb dallamok – a világ muzikális kínálatának...

Milyen játékot vigyünk ajándékba, ha babalátogatóba megyünk?

Milyen játékot vigyünk ajándékba, ha babalátogatóba megyünk?

Az újszülött-látogatásra készülő rokonok, barátok sokszor tanácstalanok, mit érdemes ajándékba...

Egy különleges közlekedési eszköz krónikája – megnyílt a Fogaskerekű 150 kiállítás

Egy különleges közlekedési eszköz krónikája – megnyílt a Fogaskerekű 150 kiállítás

Izgalmas és igazán különleges kiállítás várja azokat, akik szeretnének többet megtudni szűkebb...