Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-09-08

Itt az ősz! Túrára fel!

Itt az ősz! Túrára fel!

Most, amikor beköszöntött az ősz, és a hőség nem fogja vissza lelkesedésünket, ideje kellemes kirándulásokat, vagy kicsit komolyabb túrákat szervezni magunknak. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen túra igazán jó élmény legyen, érdemes pár dolgot szem előtt tartanunk.


Bár nagyszerűen sikerülhet egy spontán kirándulás is, különösen, ha nem megyünk az otthonunktól nagyon távolra, azért egy sikeres túrához több dologra van szükség, amely segít abban, hogy biztonságban elérjük a kitűzött célunkat, és feltöltődjünk a természetben.
 
Célok és tervezés: Tűzzünk ki egy konkrét célt a túrával kapcsolatban, lehet ez egy hegycsúcs megmászása, egy távoli tó elérése vagy egy festői helyszín meglátogatása. Tervezzük meg előre az útvonalat, mérjük fel a távolságot, az időtartamot és gondoljuk át az ehhez szükséges felszereléseket.

Túraútvonal és környezet: Ismerjük meg az útvonalat, amit be fogunk járni. Olvassunk utána a területnek, nézzük meg térképen, és győződjünk meg arról, hogy a képességeinknek és az adott évszaknak megfelelő helyszínt választottunk.

Megfelelő felszerelés: Kinn, a szabadban a ruházatunk szerepe még inkább felértékelődik. Ezért fontos ellenőriznünk a túrához szükséges felszereléseket, például a túrabakancsot, a ruházatot, a hátizsákot. Fontos, hogy a ruházatunk réteges legyen, hogy az időjárás változásaira fel tudjunk készülni. Ha hosszabb távra indulunk, legyen nálunk esőkabát, de a naptejet se felejtsük otthon, a tájékozódáshoz pedig térkép és iránytű is kell. A feltöltött telefonunknak és egy powerbanknak is nagy hasznát vehetjük. 

Az alapok ismerete: Az sem hátrány, ha tanulmányozzuk a túrázással kapcsolatos alapvető ismereteket, mint a térképolvasást, a tájékozódást, az elsősegélynyújtást és a tűzgyújtást. Ez a tudás a túra során bármikor hasznos lehet.

Élelem és víz: Csomagoljunk elegendő mennyiségű ételt és vizet, különösen akkor, ha olyan területre megyünk, ahol nincsenek könnyen elérhető vízforrások. Vihetünk kulacsot, amit feltölthetünk, ebben segíthet az a telefonos applikáció, ami jelöli az adott szakaszon lévő közkutakat.

Testi felkészültség: A fizikai állóképességünkhöz igazítsuk a túrát és annak nehézségi fokozatát. Ha nem vagyunk rutinos túrázók, kezdjük kisebb távolságokkal, majd fokozatosan építsük fel a teljesítményünket. Mindig a túra legkevésbé erős résztvevőjéhez igazítsuk a távot. 

A gyerekekkel úgy szerettethetjük meg a túrázást, hogy meseösvényeken kirándulunk végig velük, akár hétvégi családi programként. A Digitális Vándor nevű mobilapplikáció tíz új meseösvényén a Pilisi Parkerdő címerállatával, Oszival, a hollóval ismerhetjük meg az erdő állatait és növényeit. Visegrádtól az érdi Beliczay-szigetig változatos tájakat mutat meg a tíz ösvény, ilyen a közkedvelt Holdvilág-árok vagy a kevesek által ismert Hirsch-orom a Pilis szívében. A meseösvényeken tíz kihívást kell teljesíteni. Állomásonként különböző feladatok várnak ránk, amelyeket Oszi és mindentudó nagyapja segít megoldani. Ha öt ösvényt sikerül bejárni, egy Oszi kitűzőt és egy Budakeszi Vadasparkba szóló belépőt nyerhetünk. 

Időjárás ellenőrzése: Ellenőrizzük az időjárás-előrejelzést, hogy tudjuk, milyen körülményekre számíthatunk, ne érjen minket váratlanul egy zápor vagy a feltámadó szél, és erre alapozva állítsuk össze a megfelelő felszerelést.

Túrázás csapatban: Ha lehetséges, ne túrázzunk egyedül, menjük társasággal. Egy csapatban könnyebb segítséget kérni, és biztonságosabb is, ha valami váratlan helyzet adódna. Ezért is nagyszerű az Aktív Hegyvidék programjai között a szervezett túrákhoz kapcsolódni, hiszen jó társaságban, biztonságos körülmények között mozoghatunk így. Szeptember 16-án például a Vértesbe kirándul a csoport.

Találkozás: Népliget, autóbusz pu. 8.25-kor

Indulás: 8.35-kor Mór felé. A jegyet célszerű előre váltani Csákvárig, a Széll Kálmán téren is váltható.

Útvonal: Csákvár – Vadász-kápolna – Három Szarvas-út – Meszes-völgy – Vérteskozma – Szt. Vendel emlékhely – Várgesztes, autóbusz-forduló

Táv: 13 km

Visszaérkezés: kb. 17.30 körül Budapest Déli pályaudvarra.

Költség: kb. 2000 Ft teljes áron

Felelősségvállalás és környezettudatosság: Mindig tartsuk tiszteletben a természetet, ne szemeteljünk, felesleges hangoskodással ne zavarjuk az erdő nyugalmát. Gondoskodjunk arról, hogy mások is élvezhessék a környezet szépségét most és a jövőben is. Amit beviszünk az erdőbe, azt vigyük is vissza. Azaz, ne szemeteljünk, az ételmaradékot, csomagolóanyagot stb. gyűjtsük egy zacskóba, és otthon dobjuk ki. Mindig csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, de figyeljük az aktuális előírásokat, mert tűzgyújtási tilalom idején még a kijelölt tűzrakókban sem szabad tüzet gyújtani!

Lelki felkészültség: Túrázás közben nehéz szakaszok is előfordulhatnak. Fontos, hogy lelkileg is felkészüljünk a kihívásokra és a kényelmetlenségekre, és tartsuk fenn a pozitív hozzáállást.

Ajánló
Ajánló
Zenélő Budapest: izgalmas ingyenes koncertek a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren

Zenélő Budapest: izgalmas ingyenes koncertek a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren

Az idén nyáron is felcsendülnek kerületünkben a legszebb dallamok – a világ muzikális kínálatának...

Milyen játékot vigyünk ajándékba, ha babalátogatóba megyünk?

Milyen játékot vigyünk ajándékba, ha babalátogatóba megyünk?

Az újszülött-látogatásra készülő rokonok, barátok sokszor tanácstalanok, mit érdemes ajándékba...

Egy különleges közlekedési eszköz krónikája – megnyílt a Fogaskerekű 150 kiállítás

Egy különleges közlekedési eszköz krónikája – megnyílt a Fogaskerekű 150 kiállítás

Izgalmas és igazán különleges kiállítás várja azokat, akik szeretnének többet megtudni szűkebb...