Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-21

Csúnya pulcsiban egy jó cél érdekében

Csúnya pulcsiban egy jó cél érdekében

Hol máshol kezdődhetett volna a csúnya karácsonyi pulcsik népszerűsége, mint Amerikában? Azt már nehéz visszakövetni, hogy az első csúnyának mondott pulcsi, amire magyarul inkább a giccses jelző illik jobban, szándékosan vagy véletlenül került-e ki egy nagymama kötőtűs kezei közül, de mára már olyan népszerű lett, hogy világnapja is van.


A tömeggyártású csúnya pulóverek a 80-as években jelentek meg, és mivel akkoriban nem az internet, hanem a mozivászon vagy a tévéképernyő volt az egyik legnagyobb divatirányzat-diktáló, néhányan talán még emlékeznek rá, hogy akkoriban Chevy Chase – Clark Griswold szerepében – a Karácsonyi vakáció című filmben is megjelent egy ikonikus darabban. Ha pedig nem akarunk olyan messzire visszamenni az időben, akkor elég, ha felidézzük a Bridget Jones naplója film csúnya pulcsis jeleneteit.

A kanadai kitérő

Még az észak-amerikai kontinensen maradva, a 2000-es évek elején két vancouveri férfi azzal az ötlettel állt elő, hogy megrendezik az első hivatalos ünnepi csúnyapulcsi-partit, méghozzá azért, hogy pénzt gyűjtsenek egy barátjuk rákkezelésére.

A parti minden szempontból sikeresnek bizonyult, mára pedig annyira kinőtte magát, hogy néhány helyen a téli szezon egyik csúcspontjának számít, és a résztvevők megpróbálják túllicitálni a másikat a legborzasztóbb pulcsi cím elnyerésében.

2011 óta pedig nemzetközi csúnya pulcsi nap is van, sok országban szerveznek ilyenkor gyűjtéseket, hogy aztán az összegyűjtött adományokat rászorulók kapják meg. Ehhez a vicces és nemes kezdeményezéshez csatlakozhatnak most a Hegyvidéki lakosok is.

Hegyvidéki családi advent

Az adventi vásárok idején téli csodavilággá változik a Városház tér, kigyúlnak a karácsonyi fények, az árusok kézzel készített ajándékokat, karácsonyi figurákat, különféle csomagolt finomságot kínálnak, csábító forralt bor és kürtőskalács illata lengi be a teret, miközben karácsonyi dalok csendülnek fel.

A karácsonyi vásár amellett, hogy melegséggel tölti el a lelkünket, remek közös családi programnak is bizonyul, hiszen színházi és bábelőadások, koncertek, valamint idén először körhinta várja a kicsiket és nagyokat.

Azt már megszokhattuk, hogy a téren felállított színpadon a gyermekeinket, az unokáinkat is láthatjuk fellépni, és a rövid zenés, mesés, ünnepi műsorokra való készüléssel a gyerekek adventi várakozása is megerősödik, valamint a karácsonyi vásár programjának is szívet melengető részévé válnak a fellépések. A fellépők listáját, az előadások időpontját itt nézheti meg: www.momkult.hu/évente/advent-a-hegyvideken/

Jótékonysági Ronda pulcsis futás

Az Advent a Hegyvidéken programsorozathoz az idén családi programként csatlakozik a Karácsonyi Ronda Pulcsis élményfutás, amin részt vehetnek kicsik és nagyok, sportosak és kevésbé mozgékonyak, hiszen a táv és az útvonal sprintelve, kocogva, de akár sétálva, babakocsit tolva, nagyszülőkkel karonfogva is teljesíthető. 

Az érdeklődő résztvevőknek nem kell mást tenniük, mint előkapni a leggiccsesebb, legrondább, vagy legviccesebb karácsonyi pulcsit, sálat, sapkát, és kitölteni a regisztrációs űrlapot.

A Hegyvidéki Önkormányzat a szervező partnereivel az idén a XII. kerületben található Sztehlo Gábor Gyermekotthon számára gyűjt ajándékcsomagot, a résztvevőktől nevezésként a helyszínen, a futás startja előtt fogadják az adományokat. A szervezők cégek adományait is örömmel fogadják (további infó: info@momkult.hu).
 
A jótékonysági futáson való részvétel díjtalan, regisztrálni az alábbi weboldalon lehet, ahol minden további részlet és információ megtalálható:
www.momkult.hu/karacsonyi-ronda-pulcsis-futas/    

A futás időpontja:
December 10., vasárnap, 10.00 
Gyülekező: 9.30-tól
Nevezés (tárgyi adomány leadása): 10.00-ig

Találkozó: 
Advent a Hegyvidéken vásár színpad előtti tere (Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.)

Kiemelt információk
 
• útvonal: Városháza tér » Böszörményi út  » Hollósy Simon utca » Németvölgyi út » Margaréta utca » Kiss János altábornagy utca » Városháza tér 
• a program minden időjárási körülmények között megvalósul
• az alábbi listán szereplő adományokat fogadják a szervezők akkor is, ha valaki a futásban nem vesz részt
• a futás előzetes regisztrációhoz kötött, a helyszín befogadóképessége és az útvonalbiztonság miatt 200 fő tud részt venni,a regisztráció november 20-tól ITT!

Ajánló
Ajánló
Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

Tippek a legjobb gyerekjelmezekhez

A február az óvodai, iskolai farsangok ideje. Ami a gyerekek számára színtiszta öröm, nekünk,...

A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...