Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-01-31

Télen is kétkeréken!

Télen is kétkeréken!

Sokan azt mondják, télen nem lehet bringázni, mert hideg van... Nagy Péter, a Panelműhely kerékpárszerviz vezetője most többéves tapasztalatait osztja meg olvasóinkkal ebben a témában. 


A tapasztalatok alapján ez az 5+1 dolog az, amire leginkább figyeljünk oda, ha télen is ragaszkodunk a kerékpár adta szabadságérzethez:
 
1. Rétegesen, de komfortosan! 

A zord időben fontos, hogy elég melegen öltözzünk! Így 3-5 réteg is kerülhet ránk, attól függően, mennyire vagyunk fázósak. Nem minden ruhadarabnak kell kifejezetten bringázáshoz gyártott öltöznek lennie, de aláöltözetből és kabátból érdemes olyat venni, ami téli kerékpározáshoz ajánlott. Ezek jó hőmegtartó, mégis lélegző darabok, illetve nem mellékesen relatíve vékonyak, vagyis kényelmesen viselhetők, könnyű bennük a mozgás.
 
2. Így védekezzünk a szél ellen!

Tekerés közben igazi hidegzuhany lehet a szél, ha nem vagyunk felkészülve rá! Sokat segíthetnek a védekezésben a következők:

egy jól szigetelő kerékpáros kabát,
nadrág alatti aláöltözet vagy plusz réteg,
egy jó, termo belsejű térdvédő,
egy vékonyabb sál, ami véd, de levegőt is kap benne, ha felhúzza a szája elé,
bukósisak alatti bringás sapka (speciális, vékony - úszósapkára emlékeztető darab - amit lehet bukósisak alá venni, és kifejezetten a kerékpáros szemüveg szárának van rajta rés kialakítva, így azzal is könnyen kombinálható).
 
3. A kesztyű fontos! 

Tudták, hogy a fagyásra leghajlamosabb testrészünk a kezünk? Érdemes mozgásbarát, mégis meleg kesztyűt választanunk, amivel könnyen tudunk fékezni, váltani is.
 
4. Láthatóság! 

A sötét téli hónapokban kiemelten fontos a jól láthatóság! A fényvisszaverő csíkokkal ellátott ruházat sokat segíthet ebben, de ha nincs a ruhán, legyünk kreatívok! Vannak külön felhelyezhető fényvisszaverő csíkok, amit pl. bokára lehet helyezni, vagy egy ötletes megoldás az is, amit Péter használ: ő a bukósisakja hátuljába épített be egy brutálisan villogó hátsó lámpát. Elég nehéz nem észrevenni a forgalomban, ha megjelenik. A lámpákra különösen figyeljünk, mert ez a legfontosabb láthatósági eszközünk a korai sötétedésben, és a rossz látási viszonyok közt.
 
5. Bukósisak nélkül el se induljunk! 

Folyamatosan téma, de még mindig érdemes beszélnünk róla! A bukósisak viselése jelentősen csökkenti a komoly fejsérülések kockázatát, mindenképp viseljük a bringázáshoz!
 
+1: Téli táskás tipp:

Sokféle táskát viselhetünk kerékpározáshoz, de télen egy hátizsák kifejezetten hasznos lehet, mert azontúl, hogy sok minden elfér benne, melegíti a hátunkat is!
 
További tippek és szerelési tanácsok a Panelműhely oldalán, ahol már Hegyvidék kártyás kedvezmény is igénybe vehető.

Ajánló
Ajánló
Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...