Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-02

Idén is lesz egy Kutya jó napunk!

Idén is lesz egy Kutya jó napunk!

A nagy sikerre való tekintettel május 12-én 10 órától a Hegyvidéki Önkormányzat a Gesztenyés kertben ismét megrendezi a Kutya jó napot, amelyre mindenkit szeretettel várnak. A cél a városi kutyatartás etikájának elsajátítása a békés egymás mellett élés érdekében, amelynek alapja a tiszta kommunikáció és a felelősségteljes kutyatartás.
 
Létezik-e jobb alkalom arra, hogy rengeteg új ismeretre tegyünk szert, és játszva tanuljunk négylábú barátainkról, mint egy olyan nap, ami csak az ebekről szól? Mindannyian tudjuk, hogy a kutyatartás nagy felelősséggel jár, hiszen nem csupán kedvencünk jóllétéről kell gondoskodnunk, de a körülöttünk élők nyugalmára és környezetünk tisztaságára is ügyelnünk kell. Ezért is érezte fontosnak a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy felhívja a figyelmet a városi kutyatartás etikájára, illetve lehetőséget biztosítson arra, hogy a kutyások és a nem kutyások megtalálják a közös hangot. Ennek része a még 2012-ben elindított, több nemzetközi díjjal elismert „Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!” kampány, amelynek köszönhetően ma már közel háromszáz kutyapiszokgyűjtő edény található a kerület utcáin. Annak, hogy egy gazdi minden kutyasétáltatásnál vigyen magával gyűjtőzacskót és feltakarítson kedvence után, természetesnek kell lennie, hiszen ez a felelős kutyatartás elengedhetetlen része. 
 
Kutya jó programok
Május 12-én nemcsak azoknak lesz érdemes ellátogatniuk a Gesztenyés kertbe, akik kutyatartóként szeretnének jobb, tudatosabb gazdává válni, hanem azoknak is ott a helyük, akik esetleg tartanak az ebektől, vagy konfliktusosnak érzik a kutyatartókkal való viszonyukat. Ezen a napon ugyanis lehetőségük lesz arra, hogy a délben kezdődő vitafórumon kulturált formában elmondhassák a véleményüket és megvitassák azt másokkal. Azoknak, akik éppen kutya-örökbefogadáson vagy vásárláson törik a fejüket, hasznos programnak ígérkezik a tudatos kutyaválasztásról szóló kerekasztal-beszélgetés a Noé Állatotthon, a Kóborka Állatvédő Egyesület, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége és a Tükörsuli képviselőinek részvételével. A kutyakommunikációról, viselkedési problémákról, terápiáról Kresák Ágnes és Monoki Nikolett terápiás oktatók beszélnek. Minden leendő és meglévő gazdinak érdemes meghallgatnia Korom Gábornak, a Tükör módszer alapítójának lebilincselő előadását, amely során olyan információkat, útmutatókat kaphatunk, ami még egy gyakorlott kutyatartónak is szolgál újdonsággal és hasznos tanácsokkal.
 
A gazdiknak jó próbát jelenthet, hogy részt vegyenek a játékos agilityn, és egy akadálypályán végigküzdjék magukat kedvencükkel. A kutya-gazdi fotózásnak is garantáltan sikere lesz, akárcsak a Mancskonyhának, ahol az állatok egészséges táplálásáról esik szó. A szervezők természetesen a legkisebbekről sem feledkeztek meg, az Okos buli nekik szól a Madách Színház művészeinek közreműködésével, de lesz arcfestés és bújócska is, ahol az emberkeresést is kipróbálhatjuk kis kedvencünkkel. Tesztelhetjük is magunkat, mennyire ismerjük és tudjuk kézben tartani, kontrollálni kutyánkat. Megtudhatjuk azt is, tényleg szükség van-e pórázra, hogy mit tegyünk konfliktus esetén, illetve hogy mit köszönhet az emberiség négylábú barátainak. Egy szó, mint száz, akár van a családunkban kutyus, akár nincs, ott a helyünk ezen a napon, hogy kutya jól érezhessük magunkat!
Az esemény 10-től 15 óráig tart, a részletes programot az önkormányzat honlapján találja: https://hegyvidek.hu/aktualis/programajanlo/kutya-jo-nap-2024  
 

Ajánló
Ajánló
Trojka a Lóvasúton – válogatott világhírű színdarabok

Trojka a Lóvasúton – válogatott világhírű színdarabok

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban három napon keresztül színházi előadások várják a...

Bor, mámor és zene – Matt Bianco-koncert a Jazzy Fesztiválon

Bor, mámor és zene – Matt Bianco-koncert a Jazzy Fesztiválon

Az idén sem kell lemondanunk a Jazzy Rádió népszerű zenei fesztiváljáról. A hegyvidéki...

Teremtsünk magunknak énidőt!

Teremtsünk magunknak énidőt!

Mindenkinek szüksége van egy kis áramszünetre, amikor megszabadul a hétköznapok terheitől, és egy...