Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-22

Éljünk egészségesen! – Hegyvidéki Egészségnap május 24-én

Éljünk egészségesen! – Hegyvidéki Egészségnap május 24-én

Az idén huszonötödik alkalommal rendezik meg a Hegyvidéki Egészségnapot, ami mindig nagy népszerűségnek örvend a kerület lakóinak körében. Nem csoda, hiszen ilyenkor beutaló nélkül lehet elvégeztetni a legfontosabb egészségügyi állapotfelméréseket, és rengeteget tanulni önmagunkról, testi-lelki jóllétünk érdekében.
 
Csak egészség legyen, a többi nem számít! – mondták régen, de e bölcsesség ma is helytálló. A legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy a XII. kerület lakosainak születéskor várható élettartama az egyik legmagasabb az országban, de jól tudjuk, hogy megfelelő életminőséget csak az egészségesen eltöltött évek kínálnak. Épp ezért van a prevenciónak, a különböző betegségek megelőzésének, a szűrővizsgálatoknak hatalmas szerepe, amire a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett Egészségnap tökéletes alkalmat nyújt. Az idén május 24-én 9-től 18 óráig a MOM Kulturális Központ ad helyet a rendezvénynek, ahol sok témát felölelő előadásokon és szűrővizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők.
 
Fókuszban a megelőzés
A Hegyvidéki Egészségnap képes megszólítani azokat is, akik egyébként talán nem vennének részt ilyen vizsgálatokon: vagy azért, mert nincs elég idejük ennyiféle rendelésre elmenni, vagy nehezen mozognak, esetleg ódzkodnak a kórházi környezettől. Valóban, sokszor nem egyszerű megszervezni egy komplex kivizsgálást, az Egészségnapon viszont ennek nincs akadálya. Néhány óra alatt túleshetünk a legfontosabb szűréseken. Amennyiben a szakemberek valamilyen kóros elváltozást fedeznek fel, vagy nem megfelelők a mérési eredmények, a szakrendeléseken vagy a háziorvosoknál célzottan lehet folytatni a vizsgálódást.
 
Összefogás az egészségért
A program igazi szakmai összefogás eredménye. Együtt dolgoznak a Hegyvidéki Egészségügyi Központ munkatársai, a XII. kerületi háziorvosok, védőnők, ápolók, a Szent János Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Városmajori Szív- és Érklinika, a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Testnevelési Egyetem, a Magyar Vöröskereszt, a Budai Egészségközpont, és számos kerületi magánorvosi intézmény szakemberei. Mindenkire szükség is van, hiszen harminc orvosszakma képviselteti magát, összesen közel kétezer vizsgálatot, szűrést végeznek el ilyenkor a szakemberek. Általános diagnosztika, vérnyomás-, pulzus-, vércukorszint- és koleszterintszint-mérés, kardiológiai vizsgálatok, depressziószűrés, mozgásdinamikai szűrések, lábdiagnosztikai vizsgálatok, Helicobacter-szűrés, PSA-szintmérés (prosztatarákszűrés 1 csepp vérből), légzésfunkciós vizsgálatok, allergiaszűrés, memóriaszűrés és demencia tanácsadás, valamint természetgyógyászati állapotfelmérés is szerepel többek között az idei kínálatban. Alkalom nyílik gerinc- és szeniortornára is a Testnevelési Egyetem és a Fájdalom Ambulancia gyógytornászaival.
 
Edukációs előadások
Az Egészségnapon nemcsak szűrések, hanem érdekes és tanulságos előadások is a segítségünkre lesznek. A kórházak, szakrendelések, magánklinikák szakembereitől információkat kaphatunk az egyes betegségtípusokkal, azok megelőzésével, illetve gyógyításával kapcsolatban. 
A gyógyulást, de legalábbis az állapotromlás elkerülését szolgálja a Hegyvidéki Önkormányzatnak a Szent János Kórház Kútvölgyi Szakrendelőjével közösen elindított Hegyvidéki Okosrecept programja, amiről szintén előadás keretében hallhatunk. A program lényege, hogy a szakorvos különböző okoseszközöket ír fel a betegnek, így nem kell például a vérnyomásmérés, a vércukormérés vagy éppen EKG miatt elmenni a rendelésre, az eszközök elküldik a mérési adatokat az orvosnak, és a kiértékelés távvizit formájában történik. Magasvérnyomás-betegség, elhízás, a cukorbetegség bizonyos formái (terhességi diabétesz, II. típusú diabétesz) diagnózisa esetén, valamint minden olyan helyzetben támogatja az önkormányzat az eszközök beszerzését, amikor a rendszeres mérés segíti az orvos diagnosztikai vagy terápiás munkáját. A támogatás feltételeiről itt olvashat.
Az előadások során többek között információkat kaphatunk az emlőszűrés fontosságáról, a szervezetünkben levő rostok szerepéről, a szív- és érrendszeri problémákról, a vastagbélrákról, az idősek egészséges táplálkozásáról és számos egyéb fontos témáról.
Tegyen Ön is az egészségéért, látogasson el a Hegyvidéki Egészségnapra!

Ajánló
Ajánló
A zene és a fotózás bűvöletében – Szűcs Márta kiállítása

A zene és a fotózás bűvöletében – Szűcs Márta kiállítása

A belcanto operaéneklés magyar szerelmesének a nevét világszerte ismerik a zenerajongók. Szűcs...

Egy nagyszerű zenész és egy zord király – Ismerjük meg Bach és Nagy Frigyes titkait!

Egy nagyszerű zenész és egy zord király – Ismerjük meg Bach és Nagy Frigyes titkait!

Bősze Ádám és László Ferenc egy legendás zeneszerzőt és a német nyelvterület egyik leghí-resebb...

Mitől függ a szabadságom? – a Mária Rádió kerekasztal-beszélgetése

Mitől függ a szabadságom? – a Mária Rádió kerekasztal-beszélgetése

A szabadságnak legalább annyi arca, aspektusa van, ahány ember él a földön. A Mária Rádió...