2023-06-01
Kerek, édes és imádjuk – június 2. a fánk világnapja

Számos olyan édesség létezik, amelyet jól ismernek és örömmel fogadnak gyermekek és felnőttek a világ minden részén. Ezek közé tartozik a fánk is. Bár már sok mindennek szentelnek külön figyelmet világszerte, ki gondolná, hogy a fánknak is van világnapja, mégpedig június első péntekén? Hazánk igazi fánknagyhatalomnak számít. Messze földön híres a farsangi, a szalagos, a csöröge-, a forgács- és persze a képviselőfánk.
Hasonlóan több népszerű, de nem hivatalos ünnepnaphoz, a fánk világnapja is Amerikából indult világhódító útjára. 1938-ban az amerikai Üdvhadsereg tagjai úgy döntöttek, hogy június első péntekén megemlékeznek azokról a bajtársaikról, akik egy nemzedékkel korábban fánkok segítségével akartak örömet szerezni az első világháború lövészárkaiban sokat szenvedett katonáknak. Az amerikai kezdeményezés lassan eljutott a többi kontinensre.
A kelt tésztából készült, olajban kisütött édesség népszerűségét jól mutatja, hogy ma már nem csupán egy saját ünnepnapja van, hanem legalább három! Június 8-án ünneplik a lekváros fánkokat, szeptember 14-én a krémtöltésűeket, de sok helyen november 5-én is fánknapot tartanak. További fánkos ünnepség a Boston-fánk októberi világnapja.

Mindenki szereti
A fánk csupán későn, 1917-ben lett a katonák kedvence. Korábban elsősorban a civilek kedvelték. Hazánkban az 1800-as években terjedt el, valószínűleg Ausztriából. Egyes történészek úgy vélik, hogy mielőtt honfitársaink is megkedvelték volna ezt a finomságot, az hosszabb kitérőt tett meg, mégpedig Párizsba. Mária Terézia lánya, Mária Antónia a francia király felesége lett. Életéhez sok legenda kapcsolódik. Elképzelhető, hogy az őt Párizsba kísérő osztrák cukrászok tették népszerűvé a fánkot a forradalom előtti Franciaországban. A magyar utazók akkoriban is gyakran jártak Párizsban, így lehet, hogy először ott találkoztak a különféle, egymástól nagyban eltérő, de egyformán finom változataival.

Mai népszerűsége azonban az amerikai filmeknek köszönhető, legalábbis a határainkon túl. A moziba járók és a tévénézők többtucatnyi olyan filmet láthattak, amelyekben az amerikai rendőrök, nyomozók kalandjai fánkevés közben kezdődtek. Ugyancsak az USA-ból terjedt el az, hogy a fánkhoz kávét szolgáljanak fel.
Bátor asszonyok ajándéka
Dacára annak, hogy 1917-ben a fánk a katonák kedvenc eledele lett, az egyenruhás harcosok nem juthattak volna hozzá egy csapat bátor asszony segítsége nélkül. Az Üdvhadsereg ugyanis a maga eszközeivel szeretett volna segíteni a fronton szolgáló amerikaiaknak. Éppen ezért hatfős rajokat küldött át az óceánon. Az ilyen kis csapatnak általában négy hölgy is a tagja volt. Forró itallal, étellel – természetesen az egyre népszerűbb fánkkal – várták a csatákban megfáradt katonákat, segítettek nekik levelet írni, vagy épp megvarrták az elszakadt ruhájukat. Jelenlétük sokat javított a csapatok hangulatán.

Fánkot még harctéri körülmények között is tudtak sütni, és ez az édesség pillanatok alatt óriási népszerűségre tett szert a katonák között. Egy átlagos harctéri napon az Üdvhadsereg egy-egy konyhasátrában körülbelül háromszáz fánkot sütöttek és hétszáz bögre kávét főztek.
Mindenütt találkozhatunk vele
Ahogy már említettük, nem csak a magyarok imádják a fánkot, forró olajban sült édes tésztákkal a nagyvilág legnagyobb részén találkozhatunk. A németek is ugyanúgy kedvelik, mint a kínaiak, az izraeliek, a törökök, a görögök és a különféle szláv nemzetek.
A hollandok ma is büszkén állítják, hogy a világ nekik köszönheti a fánkot, mivel az ő telepeseik vitték el magukkal Amerikába a készítésének titkát. Alig száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az Újvilágban mindenütt fogyasszák. Az első karika alakú fánkot valószínűleg 1847-ben egy hajó szakácsa találta fel. A középen lévő lyuk lehetővé tette, hogy az egész sütemény egyenletesen átsüljön. Bár a klasszikus magyar fánkok napjainkban is népszerűek, egyre keresettebbek az amerikai stílusú, mindenféle izgalmas töltelékkel megpakolt változataik.

Boldog fánknapot mindenkinek!