Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-02

Farsang otthon - fánksütésre fel!

Farsang otthon - fánksütésre fel!

Több dologért is szerethetjük a februárt: egyrészt ez a legrövidebb téli hónap, elmúltával érkezik a tavasz, másrészt a farsangi mulatságokat is ilyenkor rendezik. A járványhelyzet miatt az idei programok elmaradnak, viszont kárpótolhatjuk magunkat egy finomsággal, a szalagos fánkkal, ami a farsangi időszak elmaradhatatlan édessége.


A farsang vízkereszttől, vagyis január 6-tól a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. A farsang hossza tehát változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza 46 napot, így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát. A farsang az idén január 6-tól február 17-ig tart. Használjuk ki ezt a vidám időszakot, és ha már mulatságokon, karneválokon nem vehetünk részt, a járványhelyzet miatt, vidítsuk fel úgy családtagjainkat, hogy fánkot sütünk nekik!

Aranybarnára sült finomság

A farsang napjainkban is legismertebb és legkedveltebb étele a farsangi fánk. Ezt a finomságot sokféleképpen hívják, és talán még több receptje van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (sokan ismerik és szeretik a burgonyás és a csörögefánkot is). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül, sósan vagy édesen. Általános jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sül. Számos babona fonódott össze a fánksütéssel. A Szerémségben például azért készítették, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt.

Régen a farsang a párkeresés időszaka is volt. A lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kiszemeltek maguknak, a fiúk pedig fánkocskának becézték kedvesüket. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis az aranybarnára sült fánk oldalán körbefutó fehér szalag a karikagyűrű jelképének számított.

Szalagos fánk

A legismertebb a szalagos fánk, amely nevét a barna fánkon körbefutó, a tökéletességét jelző fehér csíkról kapja.

Ahhoz, hogy ez a szalag és a fánk is tökéletes legyen, kell némi rutin és néhány fortély, például kiváló és szoba-hőmérsékletű alapanyagok, megfelelő fánkméret, bőséges és kellő hőmérsékletű olaj. A farsangi szalagos fánk általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded alakú.
 
Hozzávalók:

50 dkg liszt, 1/8 l tej, 12 dkg puha vaj, 5 dkg élesztő, 2 tojás, 2 tojássárgája, 6 dkg cukor, ½ csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 0,5 dl rum, 1 citrom reszelt héja, sütéshez olaj, tálaláshoz porcukor, esetleg lekvár

Elkészítés:

1. Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk, adunk hozzá egy keveset a kimért lisztből és cukorból. Ezt a tésztát meleg helyen, letakarva kelesztjük (kb. 30 perc).
2. A maradék tejet a tojásokkal, a tojássárgájákkal, a sóval, a rummal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a megkelt tésztát és a maradék lisztet. Végül beledolgozzuk a puha vajat, és (lehetőleg géppel) alaposan összegyúrjuk. 15 percig pihentetjük.
3. 5 dkg-nyi adagokat kiveszünk a tésztából, enyhén lisztes kézzel golyóvá formázzuk, egymástól kellő távolságban lisztezett deszkára tesszük, majd a golyókat széles szájú vizespohár talpával egyformára lelapítjuk (kb. ujjnyi vastagra), konyharuhával letakarjuk és meleg helyen ismét kelesztjük (legalább 30 perc).
4. Nagyobb lábasban olajat forrósítunk. A fánkokról a konyharuhát sütés előtt 10 perccel levesszük, hogy a felszínük kissé megszáradjon, vagyis kérget kapjon.
5. A meleg, kb 160 fokos olajba tesszük a fánkokat először a felső oldalukkal lefelé, és fedő alatt kb. 3-4 percig sütjük. A fedőt levesszük, óvatosan megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalon is világosbarnára sütjük (fedő nélkül).
6. A fánkokat kivesszük az olajból, papír kéztörlőn lecsepegtetjük, porcukorral megszórva, esetleg lekvárral töltve tálaljuk.
 
Tippek a tökéletes fánkhoz
 
Ha meg akarjuk könnyíteni a saját dolgunkat, érdemes megrendelnünk a Nekedterem fánkdobozát. Ebben minden alapanyagot megtalálunk: biotojást, biofinomlisztet, Martontej tejet, Panni sárgabaracklekvárját és az Olajütő olaját. Ha változtatnánk az alapanyagokon vagy az eredeti dobozban lévő mennyiségeken, azt is egyszerűen megtehetjük, de választhatunk más lekvárt is a kisült fánkjaink ízesítéséhez.

Az összegyúrt tészta inkább híg legyen, mint kemény.

Az 5 dkg a tésztából kb. sárgabarack méretet jelent, elegendő egyszer lemérni, utána bízzuk a szemünkre az adagolást. A golyózás előnye a nyújtással-szaggatással szemben, hogy nem kerül felesleges liszt a tésztába, és szabályosabb lesz a fánk formája.

Aki ragaszkodik hozzá, ujjnyi vastagra nyújthatja a tésztát, majd hagyományos fánkszaggatóval kiszaggathatja.

Szebb lesz a szalag a fánkon, ha a fánkok először olajba kerülő felszíne sütés előtt kérget kap.
 
Fontos, hogy a tésztát valóban meleg helyen kelesszük. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek.

Az olaj legyen kb. 160 fokos, azaz elég meleg, nem túl meleg, hogy a fánk átsüljön, ne csak barnuljon. Az olaj hőmérsékletet az olajba tett fakanállal ellenőrizhetjük, ha buborék képződik a nyél körül, elég meleg. Érdemes próbasütést végezni.

Ne hagyjuk felügyelet nélkül a fánkokat sütés közben.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...