Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-20

Be nem gyógyuló seb? Van rá megoldás!

Be nem gyógyuló seb? Van rá megoldás!

A krónikus sebek ellátása komoly problémát jelent. Fontos, hogy ne nyugodjunk bele az aggasztó tünetekbe, hanem tétovázás nélkül kezeltessük azokat. 


A cukorbetegség összetett anyagcsere-betegség, amelyben a magas vércukorértékek mellett a vérzsírok szintje is megnövekszik. A vizsgálatok alapján mondható, hogy a tartósan magas 11 mmol/l vércukor károsítja a szervezet különböző sejtjeinek normál működését.
 
A cukorbetegek lábán kialakult elváltozások többfélék lehetnek:
Érelváltozásokhoz kapcsolódó bőrtünetek 
Az idegrostok működési zavara következtében jelentkező bőrtünetek 
Fertőzések okozta megbetegedések
 
Ezért fontos, hogyha cukorbetegek vagyunk, tájékozottak legyünk, hogy tudjuk, milyen bőrtünetek keletkezhetnek a betegség következtében. Javasolt, hogy tudatosan vizsgáljuk meg rendszeresen a lábunkat, a korai tünetek felismerésekor pedig azonnal jelentkezzünk a kezelőorvosunknál. Az önvizsgálat alapvetően fontos, mert nincs orvosi rendeléshez kötve. A tünetekkel azonnal a cukorbeteg-szakrendelésen kell jelentkeznünk. Az idegek és az erek károsodása egyszerű vizsgálatokkal már korai szakaszban kideríthető.
 
Jó, ha tudjuk!

Az egész országban egyedülálló seb- és nyiroködéma-kezelő centrum indult az Istenhegyi Klinikán, amely nemcsak korszerű szaktudást nyújt a kezelésre jelentkező betegeknek, hanem a nem gyógyuló sebek kezelésében használatos, jelenlegi legkorszerűbb technológiai eszközökkel is ellátott: a legjobb sebfedő anyagok mellett a lökéshullám-terápiának nevezett eljárás, az alacsony intenzitású fényt alkalmazó lágylézer-terápia és a szén-dioxid-fürdős kezelés is elérhető.
 
1. Lökéshullám-terápia

A lökéshullám-terápiának nevezett eljárással – a hagyományos sebkezelő módszerekkel kiegészítve – igen látványos eredmények érhetők el a sebgyógyulásban. A több, heti gyakoriságban alkalmazott kezelésekből álló terápia során látványosan és fokozatosan csökken a seb nagysága és mélysége. A seb begyógyulása is bekövetkezhet. A gyógyulásnak természetesen akkor van a legnagyobb esélye, ha a sebet korai állapotban ismerik fel és kezelik. A lineáris lökéshullám-terápia segítségével meggyógyítható, és hosszú évekig olyan egészséges állapotban őrizhető meg a cukorbeteg láb, amellyel megfelelő életminőségben lehet élni.
 
2. Szén-dioxid-fürdős kezelés

A bőrön keresztül felszívódó szén-dioxid javítja a bőr hajszálereinek keringését, ami a szén-dioxid-fürdő ideje alatt szabad szemmel is jól látható a gázzal érintkező bőrfelületeken. Az emberi bőrön átdiffundáló, szén-dioxid alapú gázelegy azonnali értágító, vérkeringést fokozó hatású a bőr és a bőr alatti kötőszövetekben, illetve néhány percen belül hasonló keringésfokozódás tapasztalható a belső szervekben is. A keringés teljesítménye nő, a véreloszlás a perifériás keringés szempontjából kedvezőbbé válik, ami az eddigi vizsgálatok alapján jótékony hatással van a sebgyógyulás folyamatára.

3. Lágylézer-terápia

Az alacsony intenzitású fényt alkalmazó lágylézer-terápia hatásának klinikai vizsgálatai a cukorbeteg lábon kialakult sebek kezelésében – a hagyományos sebkezelési módszerekkel kombinálva – egyértelműen hatásos eredményeket mutatnak. A lágylézer befolyásol több sejtélettani mechanizmust, amelyek segítik a sebgyógyulást. A kutatási eredmények alapján az Istenhegyi Klinikán is elérhető lágylézereljárást ezért érdemes alkalmazni a nehezen gyógyuló sebek kezelésénél a szintén hatékony lökéshullám-terápiával ötvözve.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...