Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-04-14

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy egy-egy étkezési kilengés, alkalmi túlevés következtében égni kezd a gyomrunk, vagy csípő érzés jelentkezik a nyelőcsövünkben. A gyakran jelentkező panaszokat azonban nem érdemes elbagatellizálni, mert a visszatérő gyomorégés refluxot jelezhet. 
 
Vannak, akik múló kellemetlenségnek vagy éppen az idősödés velejárójának tekintik a visszatérő gyomorégés problémáját, pedig ezeket a tüneteket érdemes komolyan venni. A mellkasban, illetve a nyelőcsőben érzett égő, csípő érzés, fájdalom a mindennapi életvitelt meg-keseríti, és megnehezíti nemcsak a munkavégzést, de még a pihenést is. 
 
Alkalmi kellemetlenségből tartós betegség
 
A kínzó, égető érzést a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza, jellemzően egy-egy túlságosan bőséges étkezés vagy valamilyen nehezebben emészthető étel fogyasztását követően. A reflux leggyakoribb oka, hogy a nyelőcsövet a gyomorral összekötő záróizom nem zár rendesen, a hasűri nyomás megemelkedésekor résnyire kinyílik. Kisebb részben okozhatja a nyelőcső renyhe mozgása vagy a nyál összetételének problémája is, ha nem közömbösíti kellően a gyomorsavat. 
 
Kiket érint a reflux? 
 
A jelenséget a kismamák is jól ismerik a terhesség utolsó hónapjaiban, és megtapasztalják azok is, akik alma típusú hasi elhízással küszködnek. A refluxos tünetek alkalmanként egészséges embereknél is jelentkeznek. Náluk azonban a szervezet védekező mechanizmusa jól működik, így csak ritkán érzékelhető a probléma: a savat gyorsan a helyes útra tereli a nyelőcső normális mozgása, semlegesíti a nyál. Akinél viszont rendszeressé, gyakorivá válik az égető érzés, a sav visszaáramlása, annál felmerül, hogy refluxbetegsége van. 
 
Hogyan enyhítsük a refluxos problémákat?
 
Inkább többször kisebb mennyiséget együnk, naponta akár öt-hatszor, de keveset. 
Kerüljük az irritáló ételeket, italokat: a csípős, savas, savanyú ételeket, alkoholos és szénsavas, mentolos készítményeket, a csokoládét, a fekete teát és a kávét. Minden érintettnek meg kell figyelnie, melyek azok az ételek, amelyek kiváltják a tüneteket, mert ez nagy egyéni különbségeket mutat! 
Minden falatot alaposan rágjunk meg, mert az a lúgos nyállal keveredve jobban emészthetővé válik! 
A kialakult gyomorégést háztartási keksz, tej, lágytojás, zabpehely vagy búzadara, zsírtalan krumpli enyhítheti a leghamarabb. 
Az éjszakai panaszok elkerüléséért ajánlatos lefekvés előtt négy órával enni utoljára.
A refluxra hajlamosaknak érdemes megemelni az ágyuk fejvégi részét vagy magasabb párnát használni, hogy a visszaszivárgást ezzel is akadályozzák. 
Okosabb kerülni a túl szoros ruházat, öv használatát és a hosszas ülő, görnyedt testtartást. 
A túlsúlyosak számára minden leadott kiló közelebb visz a refluxtól való megszabaduláshoz! 
A stressz oldására keressünk természetes stresszkezelő módszereket a nyugtatók szedése helyett, mert ezek lazítják a gyomor záróizmát is. 
 
 
Milyen következményei vannak a kezeletlen refluxnak? 
 
Ha a probléma kezeletlen marad, a savas hatástól károsodik a nyálkahártya, ami gyulladáshoz vezet, ez pedig tovább ront a nyelőcső mozgásán, így a károsító hatás egyre erősebb lesz. Kezelés hiányában olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a nyelőcsőszűkület, illetve a nyelőcsődaganat, amelynek létrejöttét elősegíti a sav folyamatos maró hatása. Ezért fontos, hogy a refluxra utaló panaszokkal mielőbb orvoshoz forduljunk. A Budai Egészségközpont gasztroenterológusának segítőkészségére és professzionális szaktudására mindig számíthatunk. 
 

Ajánló
Ajánló
Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...