Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-15

Panaszok, betegségek a várandósság alatt

Panaszok, betegségek a várandósság alatt

A terhesség kilenc hónapja csodás időszak, azonban közben alaposan megváltozik a test. Az önmegfigyelés azért hasznos, mert a kismama így rögtön reagálhat szervezete jelzéseire, és felkeresve a szakorvost, megnyugtató választ kaphat minden kérdésére.

A várandósság során rengeteg kérdés merül fel bennünk a pocakunkban fejlődő kisbabánk, illetve saját egészségünk miatt, ugyanis sok olyan panasz vagy akár addig tünetmentes betegség alakulhat ki a szervezetünkben, amely kezelés nélkül veszélyes lehet ránk, vagy a terhességünkre nézve.  
 
Streptococcus B fertőzés

A Streptococcus B egy olyan baktérium, amelyet a nők 5–25 százaléka hordoz a hüvelyében. Bár a kismamákra nézve ez nem veszélyes, azonban az újszülöttkori halálozások egyharmadának ez az oka. Az újszülöttek megfertőzése leggyakrabban a szülés során történik, ennek következtében szepszis, keringési zavarok, tüdőgyulladás vagy akár súlyos agyhártyagyulladás alakulhat ki. Emiatt fontos a terhesség 35-37. hetében levetetni a hüvelykenetet, amelyből kimutatható a fertőzés. Amennyiben a baktérium a szervezetünkben van, akkor sem kell pánikba esni, ugyanis ez fertőzés kezelhető.

Toxoplasmosis

A Toxoplasma gondii egy olyan egysejtű parazita, amely szaporodni csak a macskákban képes, de megtalálható szennyezett földben, mosatlan zöldségekben és gyümölcsökben, illetve nem jól átsült húsokban is, és az állatokat, valamint az embereket is képes megfertőzni. Ez a fertőzés általában tünetmentes, és ha már korábban átestünk rajta, akkor szervezetünk immunissá válik rá. A terhesség során megfertőződött kismamákra azonban veszélyt jelent, ugyanis a magzatra is átterjedhet, és ez kezelés nélkül vakságot, vízfejűséget, vetélést vagy halvaszülést is okozhat.

Emiatt fontos már a terhesség korai szakaszában, vagy azt megelőzően elvégeztetni a toxoplazmaszűrést, és amennyiben még nem estünk át a fertőzésen, úgy a várandósságunk alatt érdemes kerülni az idegen macskákat, a macskaürülékkel szennyezett helyeket, valamint a mosatlan zöldségeket, gyümölcsöket és a nyers húsokat.

Vérzések

Ugyan a terhesség során történő vérzések hátterében több ok állhat, a leggyakrabban a következő esetekben fordulhat elő:
 
A terhesség során megváltozott hüvelyflóra miatt gyakrabban alakulhatnak ki olyan fertőzések és gyulladások, amelyek vérzéssel járnak.
Progeszteronhiány esetén szintén vérzés alakulhat ki, amely általában barnás színű. Ezt a hiányt mindenképpen pótolni kell, ugyanis különösen a várandósság első trimeszterében a progeszteron nélkülözhetetlen a terhesség fenntartásához.
Nemi együttlétet követően a méhszáj érzékennyé válhat, ennek következtében a keletkező mikrosérülések enyhe vérzést okozhatnak.
Vérömleny kialakulása esetén is tapasztalhatunk vérzést, amely a terhesség elején jellemző.
Fontos, hogy bármilyen vérzés esetén keressük fel szakorvosunkat a probléma pontos okának felderítése, valamint hatékony kezelése érdekében. A Villa Medicina szülész-nőgyógyász szakorvosaihoz telefonon vagy online is foglalhatunk időpontot.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...