Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-06

Vegyük komolyan a fogínyvérzést!

Vegyük komolyan a fogínyvérzést!

Bár a legtöbben azt gondoljuk, teljesen normális, ha minden nap véres lesz a fogmosásnál a fogkefénk, ez nem így van. A reklámok elhitetik velünk, hogy egy fogkrém megvásárlása megoldja a problémát, pedig ennél jóval összetettebb a gond.


A fogínyvérzés tünete eleinte ártalmatlannak tűnhet. Ilyenkor azt gondoljuk, megsértettük az ínyünket fogmosás közben, vagy annyira hozzászoktunk már a mosdókagylóban a vér látványához, hogy egyáltalán nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Ez már csak azért is nagy kísértés, mert az is gyakori, hogy a fogínyvérzés mellett más tünetet nem tapasztalunk a betegség korai szakaszában.

Gyulladás az oka a vérzésnek

A fogíny vérzését egy tartósan fennálló gyulladásos folyamat okozza. A gyulladásért felelős baktériumok a nem megfelelő szájhigiénia következtében szaporodnak el a szájban, mivel a felhalmozódott fogkő (akár látható, akár nem) tökéletes közeget biztosít a számukra. A gyulladás kezdetben csak az ínyt érinti, majd a mélyebb szövetrétegekre is átterjed, ahol már a fogak tartószerkezetét pusztítja. Ekkor már fogágybetegségről beszélünk, amely akár visszafordíthatatlan károkat okozhat a fogazat és a teljes szervezet egészségében.

A fogágybetegség tünetei és következményei

A fogágybetegség nehezen felismerhető probléma, mert néha egészen előrehaladott esetekben sincs érdemi panasza a betegnek. A legnagyobb baj vele, hogy szemben a fogszuvasodással, ez szinte sosem fáj. 

Gyanúra a következő tünetek közül bármelyik adhat okot:

a fogínyvérzés fogmosáskor, étkezéskor
duzzadt, vöröses színű, érzékeny fogíny
visszahúzódó fogíny
fognyaki érzékenység
kellemetlen lehelet
rések megjelenése az egyes fogak között
mozgatható fogak
 
A fogágybetegség makacs kór, ami szájon belül fogról fogra terjed, és nem áll meg, amíg egyetlen fog vagy implantátum is van a szájban. A betegség lefolyása jellemzően nagyon lassú, évek vagy évtizedek alatt vezet a teljes fogazat elvesztéséhez.

Emellett, mivel a fogágybetegség egy krónikus gyulladásos állapot, gócbetegségként a szervezet teljes egészére hatással lehet, és súlyos, akár életveszélyes állapot kialakulásához is vezethet. Ezek között előfordulhatnak szív-, légzőszervi betegségek, koraszülés, bőrproblémák, hajhullás, emésztőrendszeri zavarok, és a listát még sokáig lehetne folytatni.

Mi a teendő, ha tartós fogínyvérzést tapasztalunk?

Fontos, hogy ne essünk kétségbe, főleg, ha először találkozunk ezzel a jelenséggel. A felnőttek körülbelül kétharmada valamennyire legalább élete során egyszer érintett ebben a betegségben, így az orvostudomány nagy tapasztalatra tett már szert a diagnózisfelállítás és a kezelés terén.
A legfontosabb, hogy időben cselekedjünk. Ha nem is jár együtt kínzó tünetekkel a fogínyvérzés, akkor sem érdemes halogatni, hiszen az ínygyulladás korai felismerés esetén jó eséllyel teljes mértékben gyógyítható.

A teendő az, hogy bármilyen gyanú esetén be kell jelentkezni egy fogászatra, amelyet a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közt is talál.

Azonban a fogászatnak ezzel a betegséggel foglalkozó tudományága, a parodontológia jól elkülönül a többitől, a szájsebészethez hasonló specializációt igényel a szakember részéről, ezért érdemes lehet ezzel foglalkozó szakembert felkeresni.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...