Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-08

Az orrlégzés zavarai és megoldásuk

Az orrlégzés zavarai és megoldásuk

Ha nem jutunk megfelelően levegőhöz az orrunkon át, az rontja az életminőségünket, és az egészségünkre is hatással lehet. Hiába próbáljuk a magunk által kigondolt módszerekkel orvosolni a problémát, ezek csak ideig-óráig segítenek, hosszú távon ronthatnak is a helyzeten.

Eldugult orral élni nagyon kellemetlen. Kiszáradt száj, orrhang, horkolás, kialvatlanság, fáradtság, étvágytalanság, rossz közérzet a velejárója. Nézzük, mik lehetnek a valódi okok, amelyek gyógyításához érdemes inkább fül-orr-gégész szakorvos segítségét igénybe venni.
 
Orrsövényferdülés

Jellemzően serdülőkor után jelentkezhet. Az orr és az orrsövény végleges formája nagyjából 18 éves korra alakul ki, a fejlődés során a csont és a porc eltérő mértékben nőhet. Ebből fakadóan egyes esetekben a két orrfél közötti sövény ferde lehet, így leszűkítheti az orrjáratot. Az orrsövényferdülés tünete a horkolás és az orrdugulás, ebből következik a szájlégzés, így a gyakori felső légúti betegségek, arcüreggyulladás, középfülgyulladás. Kezelésének egyetlen módja ismert, az orrsövényműtét. A beavatkozást az Istenhegyi Klinikán komoly szakmai tudással és műszerparkkal felvértezett team végzi.

Orrpolip

Az orrlégzési zavar oka felnőttkorban lehet orrpolip, amely gyerekkorban rendkívül ritka, de előfordulhat. Tünetei jellemzően orrdugulás, nehezen fújható orr és rossz szaglás, ízlelés. A legtöbb esetben műtét és igen gondos utókezelés szükséges a gyógyuláshoz. Az utókezelés egy speciális orrspray-vel történik, amely az orrpolip kiújulásának megelőzésére szolgál. A beavatkozás előtt az orvosnak ismernie kell a páciens egyéb betegségeit és esetleges gyógyszerérzékenységét.

Orrcseppfüggőség

Az orrdugulás leghatékonyabbnak tűnő kezelése a gyógyszertárakban szabadon forgalmazott orrcseppek használata. Ám sokan nem veszik figyelembe a tájékoztatón szereplő öt-hat napos időkorlátot, és hosszú heteken át használhatják a szert. Ebben az esetben azonban az orrnyálkahártya az orrcsepp egyes összetevőinek hatására megduzzad, így már az orcsepp/orrspray használata sem segít. Orvosilag igen súlyosnak tekinthető az az állapot, amikor már az orrcsepp sem teszi szabaddá a légutakat.

Az orrcseppabúzus kezelésére két megoldást alkalmaznak a szakorvosok:

a gyógyszeres kezelést, amely leszoktatja a beteget az orrcseppről,
az operációt az úgynevezett rádiófrekvenciás orrkagyló-kisebbítéssel, amely korszerűbb műtéti megoldás, mint a lézeres technika.

Mindezek eredményeként a páciens ismét kap levegőt az orrán keresztül, és megszabadul az összes kellemetlen kísérőtünettől is.

Allergia

Az allergia oka összetett, öröklött, és környezeti hatások egybeesése szükséges a megjelenéséhez.

A felső légúti allergiák tünetei allergénenként különbözők:

pollen (virágpor) esetén: orrfolyás, tüsszentés, szemkönnyezés – szezonális (pár hónapig jelentkezik),

poratka esetén orrdugulás áll fenn, a panasz egész évben tartósan jelentkezik,

macska-, kutyaszőr-allergia esetén: orrdugulás jelentkezik (ha otthon tartjuk a háziállatot, akkor inkább orrdugulás, ha csak találkozik vele valahol, akkor inkább tüsszögés, orrfolyás),

penészallergia esetén orrdugulás jelentkezik (a panaszok egész évben fennállnak).

A kezeletlen allergia kockázata részben az asztma kialakulása, részben pedig az egyre több mindenre észlelhető allergiás tünetek megjelenése. Az allergiás betegnek érzékenyebb az orrnyálkahártyája, ezért könnyebben megfázik.
 
Végleges gyógyulás immunterápiával
 

Az allergia súlyosabb esetben asztma kialakulásához vezethet. Ma az általánosan elterjedt kezelési mód szinte kizárólag a tünetek megszüntetésére irányul. Ehelyett érdemes a klinika magánrendelőjében elérhető immunterápiát választani, ami magát az allergiás állapotot szünteti meg. A terápia kulcsa az a cseppek formájában adagolható szer, amely a szervezet immunrendszerére hat.

Az immunterápia során meghatározott mennyiségű allergén kivonat nyelv alá cseppentésével érhető el a gyógyulás. A terápiát pollenallergia esetén az érintett pollenszezon előtt érdemes elkezdeni, és a pollenszezon idején folyamatosan alkalmazni. A kezelést az orvosi protokoll szerint három egymást követő évben alkalmazzák.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...