Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-06

Milyen kapcsolat van a cukorbetegség és a látásromlás közt?

Milyen kapcsolat van a cukorbetegség és a látásromlás közt?

A cukorbetegségről ismert, hogy szövődményeként különböző látásproblémák is jelentkezhetnek. Ebből adódóan fontos, hogy ha valaki diabétesszel küzd, a vércukorszintje mellett a látását is folyamatos ellenőrzés alatt tartsa, és legalább évente egyszer látogasson el szemészeti vizsgálatra, hiszen a különböző szemkárosodások mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesz következményei lehetnek.


Akad azonban néhány eset a cukorbetegség és a szemészeti problémák kapcsolatát illetően, amelyek kevésbé élnek a köztudatban. Az Optimum Szemészet szakértőivel ezek közül mutatunk be néhányat, hogy ön is elkerülhesse és megelőzhesse a diabétesz által okozott látásromlást, vagy rosszabb esetben a teljes látásvesztést.

Várandósság és cukorbetegség

Az első sokak számára lehet sokkoló és meglepő, azonban fontos, hogy felhívjuk rá a figyelmet. Azoknál a nőknél, akik cukorbetegen esnek teherbe, nagyobb lehet a diabéteszes retinopátia kialakulásának esélye. Ezért fontos, hogy a diabétesztől szenvedő nők már a terhesség korai szakaszában a betegségből adódó további állapotromlás elkerülése érdekében részt vegyenek a szemfenéki ellenőrzéseken. 

Azoknál a nőknél, akiknél a terhesség alatt alakul ki a cukorbetegség (az úgynevezett terhességi diabétesz), általában nem növekszik a retinopátia kialakulásának kockázata. Ettől függetlenül a látásvizsgálat elvégzése továbbra is ajánlott, hiszen a cukorbetegség önmagában is olyan probléma, amely megnöveli a különböző szemészeti betegségek kockázatát.

Cukorbetegség miatti homályos látás

A diabétesz a kettős látáshoz hasonlóan homályos látást is előidézhet. Sokan úgy gondolják, hogy ez múlandó, azonban sok esetben maradandó is lehet. Az esetek többségében a homályos látás valóban szabályozható a vércukorszint stabilizálásával, a diabétesz azonban olyan, hosszú távú károsodást is előidézhet, amely megtámadja a retinát és a szem hátsó részén található ereket. Ez pedig szintén homályos, ingadozó látást, rosszabb esetben tartós látásvesztést is okozhat. Éppen ezért fontos, hogy cukorbetegként soha ne halogassuk a diabétesszel kapcsolatos szemészeti problémák kiszűrésére is alkalmas szűrővizsgálatot.

Mikor jelentkeznek a látásproblémák?

Tévhit, hogy a diabétesz szövődményei által kialakuló szembetegségek egyik napról a másikra jelentkeznek. Ezek a betegségek hosszú ideig teljesen tünetmentesek is lehetnek, ám amikor az első látásromlással kapcsolatos tüneteket tapasztaljuk, már kisebb lehetőség van a visszafordításukra. 
 
Szerencsére a cukorbetegség által okozott látásromlás sok esetben megelőzhető, mégpedig rendszeres szemészeti ellenőrzéssel. Gyakori szűrés mellett ugyanis csak kis százalékban alakul ki súlyos, a látást és annak minőségét fenyegető szövődmény. Tehát cukorbetegként még akkor is ajánlott legalább évi egyszer szemészeti vizsgálaton részt vennie, ha semmilyen panaszt nem tapasztal.

Szintén fontos a normális vérnyomás megtartása, hiszen a cukorbetegség egyik velejárója a magas vérnyomás, ami fokozza az erek károsodását. A rendszeres mozgással nemcsak az általános közérzetének és az erőnlétének tehet jót, hanem egyensúlyban tarthatja a vércukorszintjét, vérnyomását is.

Amennyiben hajlamos lehet a diabéteszre (vagy már szenved a betegségtől), figyeljen oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a mozgásban gazdag, káros szenvedélyektől mentes, egészséges életvitelre.
 
Mit tegyen, ha szemvizsgálatra szeretne menni?

Az Optimum Szemészetben az online bejelentkezés után tapasztalt szakorvosok állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy a látása tökéletes legyen, és elkerülje a cukorbetegség okozta komolyabb látási problémák kialakulását.

Ajánló
Ajánló
Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez,...