Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-28

Miért lehet veszélyes a tüszős mandulagyulladás?

Miért lehet veszélyes a tüszős mandulagyulladás?

Sok felnőtt életét kísérik végig gyermekkoruktól kezdve a sorozatos mandulagyulladások. Bár a mandulák immunrendszerünk fontos szervei, előfordulhat, hogy egyes fertőzések után olyan egészségügyi problémák alakulnak ki szervezetünkben, amelyek veszélyessé is válhatnak.


A manduláknak főleg kisgyermekkorban van nagy szerepük a fehérvérsejtek képzésében, érésében és aktiválásában. Felnőttkorban a feladatukat nagyrészt a csontvelő veszi át. A mandulák a torok- és orrgaratban helyezkednek el, és a környékükön bekövetkező fertőzések hatására az aktív működésük tüneteként mandulagyulladás alakul ki. Ilyenkor fokozódnak az immunológiai védekező mechanizmusok: fehérvérsejtek, ellenanyagok és a gyulladásos folyamatban részt vevő fehérjék fokozottan termelődnek. 
 
A tüszős mandulagyulladás kialakulása

A mandulagyulladás gyakran vírus miatt alakul ki, de a tüszős mandulagyulladást minden esetben baktérium okozza, legtöbbször Streptococcus fajok. Ennek tünetei a láz, a torokfájás, az erősen megduzzadt nyirokcsomók és mandulák, a mandulákon látható fehéres pöttyözöttség.

A bakteriális fertőzés az esetek döntő többségében 3–40 éves korban jelenik meg. Az egyéb tünetek, mint orrfolyás, orrdugulás, köhögés, ízületi panaszok, gyenge általános állapot, csak ritkán kísérik. Utóbbi szimptómák a vírusos eredetet erősítik meg. 

Mandula körüli tályog 

A kezeletlen tüszős mandulagyulladás kellemetlen szövődményeként kialakulhat tályog, aminek következtében általában egyik oldalon fokozódik a torokfájás. A beteg nemcsak az ételt, de a saját nyálát is nehezen fogja lenyelni a fájdalomtól. Szájnyitási nehézség is megjelenhet, emiatt a beszéd is nehezített lesz. A tályog kialakulásakor a láz tovább emelkedhet, nagyon magas lehet.
 
Mononukleózis

Külön említést érdemel az Epstein-Barr vírus okozta mononukleózis fertőzés, amely szintén a fiatal felnőtteket érinti, és olykor nem különíthető el egyértelműen a tüszős mandulagyulladástól. 
Ilyen esetekben a laborvizsgálat hitelt érdemlően igazolhatja feltételezésünket. Ennek az egyszerű vizsgálatnak – amelyet a Budai Egészségügyi Központban is elvégeztethetünk – az ad nagy jelentőséget, hogy elkerüljük a felesleges és értelmetlen antibiotikumszedést. A helytelen esetben felírt antibiotikum kellemetlen mellékhatásokat is okozhat, például bőrkiütést. A helyesen megítélt antibiotikummal való megfelelő kezelés után a tünetek elmúlnak, míg szerencsétlen esetekben szövődmények is kialakulhatnak.
 
Reumás láz

A reumás lázat nem baktérium okozza, hanem az, hogy a szívizomzat egyik fehérjéje immunológiailag nagyon hasonlít az egyik bakteriális fehérjére. Ennek következtében autoimmun betegség alakulhat ki. Legjellemzőbb tünete a láz, az ízületi fájdalmak és a gyulladás. A bakteriális fertőzést követően 2-3 hét kell, hogy kialakuljon a reumás láz. Mivel a betegség a szívre is káros hatással van, pár éven belül kialakulhatnak súlyosabb kardiológiai szövődmények. 
 
Vesegyulladás 

A streptococcus fertőzés egyik szövődménye lehet az akut vesegyulladás. Ilyenkor az úgynevezett glomerulusok sérülnek, amik tulajdonképpen érgombolyagok, amelyekből az elsődleges szűrletet állítja elő a vese. Tünete lehet a véres vagy barnás vizelet, ödémák, ritkább vizelési inger vagy ödémák.
 
Szepszis 

Ritka esetben a tüszős mandulagyulladást okozó baktérium bekerülhet a véráramba, ennek következtében az egész szervezetbe eljut. Ebben az esetben mindenhol beindulnak a gyulladási folyamatok, ezt nevezik szepszisnek, ami életveszélyes állapot.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...