Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-05

Gyermekkardiológia: milyen tünetekre figyeljünk gyermekünknél?

Gyermekkardiológia: milyen tünetekre figyeljünk gyermekünknél?

Ha kisbabánk születik, egyetlen dologra vágyunk: arra, hogy egészséges legyen. Természetes, hogy fokozott figyelemmel követjük szinte minden lélegzetvételét, örülünk, ha látjuk a fejlődését. De mi a helyzet akkor, ha az orvosi vizsgálatnál fény derül egy szívproblémára, vagy mi magunk tapasztalunk a kicsinél furcsa tüneteket? 


Vannak olyan szívbetegségek, amelyek látványos, könnyen észrevehető tüneteket okoznak, így a gyermek hamar orvoshoz kerülhet. Más esetekben azonban a tünetek enyhék, a betegség felfedezése évekig is eltarthat.

A veleszületett szívrendellenesség esetén fontos annak korai felismerése, pontos diagnózisa, mert a betegség eltérő súlyossága miatt szükség lehet azonnali beavatkozásra is. A szívfejlődési betegségek gyakran műtéti beavatkozást igényelnek, illetve ritkán a műtét sem hozhat teljes gyógyulást. Más esetekben elegendő a szakorvosi ellenőrzés, gyógyszeres kezelés, rendszeres utánkövetés.

Veleszületett vagy szerzett a betegség?

A gyerekeknél fellépő szívbetegségek javarészt veleszületettek. Súlyosabb esetben a szívbetegség sokszor a szülés után azonnal felismerhető, életveszélyes állapotot idézve elő az újszülöttnél, amely azonnali műtéti beavatkozást igényel.

A veleszületett szívbetegség gyakori tünetei:
az etetés során a csecsemő hamar elfárad, szaporán veszi a levegőt, izzadékony
nyugalmi állapotban is magas légzésszámot veszünk észre,
a baba súlygyarapodása vontatott, vagy megáll, esetenként hanyatlásnak indul,
 
A kevésbé súlyos veleszületett szívbetegségek sokszor csak néhány hetes vagy hónapos vagy vagy későbbi életkorban jelentkeznek először, és a szülők számára észre sem vehetők, de a szűréseken a gyermekorvos felfigyel a rendellenességekre.

Túl alacsony vagy túl magas pulzusszámot,
szívzörejt,
szabálytalan szívműködést,
magas vérnyomást 
esetleg a pulzus kvalitásában észlel különbséget 

Mivel foglalkozik a gyermekkardiológia?

Minden ilyen esetben elengedhetetlen a gyermekkardiológus szakorvos mielőbbi felkeresése. A gyermekkardiológia szakrendelésen a veleszületett szívfejlődési zavarok és a szerzett szívbetegségek diagnosztizálása és kezelése történik. 

A gyermekkori szerzett szívbetegségek közé tartozik a gyermekkori magas vérnyomás betegség, mely az esetek döntő többségében nem okoz panasz, legtöbb esetben iskolaorvosi mérés, sportorvosi vizsgálat kapcsán derül fény a betegségre. Ez esetben szintén gyermekkardiológiai vizsgálat javasolt. A gyermekeket újszülött kortól 18 éves korig látják el.

Magzati szívultrahang-vizsgálat

A magzati szívultrahang egy kifejezetten a szívfejlődési rendellenességek kimutatására alkalmas vizsgálat, amellyel csaknem az összes súlyos szívfejlődési betegség kimutatható. A várandósság 5-6. hete körül alakul ki a magzati szívhang, amely kezdetekkor nem érzékelhető, a második trimesztertől azonban jól hallható. A magzat szíve folyamatosan fejlődik, így a várandósság alatt kiemelten fontos a szívfejlődési rendellenességek szűrése. A magzati szívfejlődési rendellenességek az újszülöttek közel 1 százalékát érinti.

Terhesség és szívbetegség ambulancia
 
A Wáberer Medical Centerben nemcsak gyermekkardiológia működik, a kismamák egészségére is figyelnek. A terhességi ambulanciát a terhesség előtti szív- és érrendszeri kockázatok felmérésére, illetve a kismamák terhesség alatti kardiológiai követésére hozták létre. A specializált körülményekre és szaktudásra azért van szükség, mert a terhesség szívbeteg nőnél hosszú stressztesztnek számít. 

A ritmuszavarra, magas vérnyomásra, szívelégtelenségre, thromboemboliás eseményekre hajlamos nők számára a terhesség magasabb kockázatot jelent. A nem ismert problémák ilyenkor jelentkezhetnek először. Alapelv, hogy ha az anya nincs jól, a magzat sincs, így a panaszok hátterét gyorsan tisztázni kell, és mihamarabb kezelni is őket. A gyógyszeres kezelésre terhesség alatt is sor kerülhet, viszont sokkal több odafigyelést igényelnek a mellékhatások, ezért lehet szükség a speciális szaktudásra. 

Ha valaki ismert szív- és érrendszeri problémákkal vállalna gyermeket, fontos a teljes körű kardiológiai kivizsgálás. Az olyan alapvizsgálatokra, mint a labor, az EKG és az echocardiográfia, minden esetben szükség van, de Holter-vizsgálat, ABPM, terheléses EKG, szív-MR vagy szív-CT is szóba jöhet.

Ezek a vizsgálatok, a fellépő problémáktól függően, a terhesség alatt is szükségesek lehetnek. A szülés után kardiológiai szempontból legalább 3 hónapra van szükség a szervezet normál (terhesség előtti) állapotra való visszatéréshez. Ilyenkor egy záró vizitet javasolnak, amelynek során a kismamával átbeszélik a terhesség alatti eseményeket, és azt is, hogy szükség van-e további kezelésre, korlátozásra, illetve hogy jár-e kockázattal egy újabb terhesség.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...