Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-04-05

Gyermekkardiológia: milyen tünetekre figyeljünk gyermekünknél?

Gyermekkardiológia: milyen tünetekre figyeljünk gyermekünknél?

Ha kisbabánk születik, egyetlen dologra vágyunk: arra, hogy egészséges legyen. Természetes, hogy fokozott figyelemmel követjük szinte minden lélegzetvételét, örülünk, ha látjuk a fejlődését. De mi a helyzet akkor, ha az orvosi vizsgálatnál fény derül egy szívproblémára, vagy mi magunk tapasztalunk a kicsinél furcsa tüneteket? 


Vannak olyan szívbetegségek, amelyek látványos, könnyen észrevehető tüneteket okoznak, így a gyermek hamar orvoshoz kerülhet. Más esetekben azonban a tünetek enyhék, a betegség felfedezése évekig is eltarthat.

A veleszületett szívrendellenesség esetén fontos annak korai felismerése, pontos diagnózisa, mert a betegség eltérő súlyossága miatt szükség lehet azonnali beavatkozásra is. A szívfejlődési betegségek gyakran műtéti beavatkozást igényelnek, illetve ritkán a műtét sem hozhat teljes gyógyulást. Más esetekben elegendő a szakorvosi ellenőrzés, gyógyszeres kezelés, rendszeres utánkövetés.

Veleszületett vagy szerzett a betegség?

A gyerekeknél fellépő szívbetegségek javarészt veleszületettek. Súlyosabb esetben a szívbetegség sokszor a szülés után azonnal felismerhető, életveszélyes állapotot idézve elő az újszülöttnél, amely azonnali műtéti beavatkozást igényel.

A veleszületett szívbetegség gyakori tünetei:
az etetés során a csecsemő hamar elfárad, szaporán veszi a levegőt, izzadékony
nyugalmi állapotban is magas légzésszámot veszünk észre,
a baba súlygyarapodása vontatott, vagy megáll, esetenként hanyatlásnak indul,
 
A kevésbé súlyos veleszületett szívbetegségek sokszor csak néhány hetes vagy hónapos vagy vagy későbbi életkorban jelentkeznek először, és a szülők számára észre sem vehetők, de a szűréseken a gyermekorvos felfigyel a rendellenességekre.

Túl alacsony vagy túl magas pulzusszámot,
szívzörejt,
szabálytalan szívműködést,
magas vérnyomást 
esetleg a pulzus kvalitásában észlel különbséget 

Mivel foglalkozik a gyermekkardiológia?

Minden ilyen esetben elengedhetetlen a gyermekkardiológus szakorvos mielőbbi felkeresése. A gyermekkardiológia szakrendelésen a veleszületett szívfejlődési zavarok és a szerzett szívbetegségek diagnosztizálása és kezelése történik. 

A gyermekkori szerzett szívbetegségek közé tartozik a gyermekkori magas vérnyomás betegség, mely az esetek döntő többségében nem okoz panasz, legtöbb esetben iskolaorvosi mérés, sportorvosi vizsgálat kapcsán derül fény a betegségre. Ez esetben szintén gyermekkardiológiai vizsgálat javasolt. A gyermekeket újszülött kortól 18 éves korig látják el.

Magzati szívultrahang-vizsgálat

A magzati szívultrahang egy kifejezetten a szívfejlődési rendellenességek kimutatására alkalmas vizsgálat, amellyel csaknem az összes súlyos szívfejlődési betegség kimutatható. A várandósság 5-6. hete körül alakul ki a magzati szívhang, amely kezdetekkor nem érzékelhető, a második trimesztertől azonban jól hallható. A magzat szíve folyamatosan fejlődik, így a várandósság alatt kiemelten fontos a szívfejlődési rendellenességek szűrése. A magzati szívfejlődési rendellenességek az újszülöttek közel 1 százalékát érinti.

Terhesség és szívbetegség ambulancia
 
A Wáberer Medical Centerben nemcsak gyermekkardiológia működik, a kismamák egészségére is figyelnek. A terhességi ambulanciát a terhesség előtti szív- és érrendszeri kockázatok felmérésére, illetve a kismamák terhesség alatti kardiológiai követésére hozták létre. A specializált körülményekre és szaktudásra azért van szükség, mert a terhesség szívbeteg nőnél hosszú stressztesztnek számít. 

A ritmuszavarra, magas vérnyomásra, szívelégtelenségre, thromboemboliás eseményekre hajlamos nők számára a terhesség magasabb kockázatot jelent. A nem ismert problémák ilyenkor jelentkezhetnek először. Alapelv, hogy ha az anya nincs jól, a magzat sincs, így a panaszok hátterét gyorsan tisztázni kell, és mihamarabb kezelni is őket. A gyógyszeres kezelésre terhesség alatt is sor kerülhet, viszont sokkal több odafigyelést igényelnek a mellékhatások, ezért lehet szükség a speciális szaktudásra. 

Ha valaki ismert szív- és érrendszeri problémákkal vállalna gyermeket, fontos a teljes körű kardiológiai kivizsgálás. Az olyan alapvizsgálatokra, mint a labor, az EKG és az echocardiográfia, minden esetben szükség van, de Holter-vizsgálat, ABPM, terheléses EKG, szív-MR vagy szív-CT is szóba jöhet.

Ezek a vizsgálatok, a fellépő problémáktól függően, a terhesség alatt is szükségesek lehetnek. A szülés után kardiológiai szempontból legalább 3 hónapra van szükség a szervezet normál (terhesség előtti) állapotra való visszatéréshez. Ilyenkor egy záró vizitet javasolnak, amelynek során a kismamával átbeszélik a terhesség alatti eseményeket, és azt is, hogy szükség van-e további kezelésre, korlátozásra, illetve hogy jár-e kockázattal egy újabb terhesség.

Ajánló
Ajánló
Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

A szemfenéki meszesedés, azaz a makuladegeneráció olyan betegség, amely időskorban rengeteg...

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Akinek visszeres a lába és gyakran bedagad, feszít, fáj, az valószínűleg felületi vénás...

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...