Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-17

Jön a nyár, készítsük fel a bőrünket!

Jön a nyár, készítsük fel a bőrünket!

Bár egy hosszú tél után semmire sem vágyunk jobban, mint melegre és napsütésre, valamint  a természetes D-vitamin feltöltésre, ne feledkezzünk meg arról, hogy szinte már az első tavaszi napsugaraktól leéghetünk. Érdemes tehát a bőrünket fokozatosan hozzászoktatni a napfényhez.


Néhány szabály betartásával megelőzhetjük a napfény károsító hatásait. Érdemes végiggondolni, hogy a tavaszi szeles, napos időben ugyan nem érezzük a meleget, mégis pillanatok alatt leéghet a bőrünk, ha nem védekezünk megfelelően. Figyeljünk oda, hogy mennyi időt töltünk a közvetlen napfényben!

Sok szó esik mostanában a fényvédő krémek használatának fontosságáról, ezért ilyenkor, az első melegebb hetekben érdemes feleleveníteni azokat a szempontokat is, amelyek alapján a számunkra ideális fényvédő krémet választjuk ki. Ahhoz, hogy megfelelőt vásároljunk, tudnunk kell, milyen bőrtípushoz tartozunk.

A melanoma kialakulása szempontjából az 1-2-es bőrtípus, tehát a világos bőrűek, akik egyáltalán nem, vagy alig barnulnak le, és leégésre hajlamosak, illetve akiken sok az anyajegy, esetleg a családjukban bőrdaganat fordult elő: ezek a tényezők mind fokozott rizikót jelentenek, így ezekben az esetekben maximális faktorszámú fényvédő krém ajánlott. A fényvédelem hatékonysága öltözködéssel is javítható: nagyon fontos a megfelelő ruházat (a hajas fejbőr védelme sapkával vagy kalappal, hosszú ujjú felső, napszemüveg). Sportolás közben vagy kerti munkáknál sem szabad megfeledkeznünk a fényvédelemről.
 
Fokozottan védjük a gyerekeket!

Gyermekkorban fokozottan kell ügyelni a fényvédelemre, hiszen a rájuk jutó UV-sugárzás többszöröse a felnőtteket ért UV-sugárzásnak. A gyermekek több időt töltenek szabadban, gondoljunk csak a napvitorlával nem fedett homokozókra, játszóterekre vagy a vízparti nyaralásokra. 

Ha kisbabánk van, lényeges, hogy egyéves kor alatt ne érje direkt napfény a bőrét. Bizonyos esetekben alkalmazhatunk fizikai fényvédő krémet is, amely nem szívódik be a bőrbe, hanem a bőrön megtapadva veri vissza a sugarakat, de egyéves kor fölött már rengeteg olyan kémiai fényvédő krém áll a rendelkezésünkre, ami a bőrbe felszívódva elnyeli a napsugarakat. A tökéletes hatás érdekében ezeknek a krémeknek illatanyag- és tartósítószer-menteseknek kell lenniük. Tartsuk szem előtt, hogy ugyan a kémiai fényvédők kozmetikailag kellemesebbek, mint a fizikai fényvédők, lényegesen gyakrabban okoznak allergiás reakciókat.

Fontos az is, hogy a bőrünk védelme érdekében használt krém vízálló legyen, hiszen a gyerekek játék közben gyakran megizzadhatnak. Szerencsére a mai fényvédők egy része ezt a szempontot is figyelembe veszi. A fényvédőket napozás előtt fél órával kenjük a bőrünkre, és ezt a műveletet napközben több alkalommal ismételjük meg.

A napfény hatására bizonyos bőrbetegségek – rosacea, bizonyos autoimmun kórképek – rosszabbodnak. Azoknak, akik ilyen betegségben szenvednek, kerülniük kell a direkt napfényt. Ha mindenképpen napos helyre kell menniük, válasszanak 50-es vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krémet. Ugyanakkor ügyeljünk környezetünk védelmére: ha természetes vízbe (tóba, folyóba) megyünk fürdeni, előtte zuhanyozzuk le a kémiai krémet testünknek azon részéről, amely nem látszik ki a vízből, hogy ne károsítsuk a vizek élővilágát. Fürdőzés után újra kenjük be bőrünket a fényvédő krémmel.
 
Növények és rovarcsípések

A melegebb időben szívesen kirándulunk, sokkal több időt töltünk a természetben, mint télen. Ilyenkor előfordulhat, hogy egyes növényekhez hozzáérve, azok levelei és a nap együttese bőrünkön hólyagos bőrbetegséget idézhet elő. A tünetekért az ilyen növények leveleiben lévő furokumarin nevű fényérzékenyítő anyag a felelős. Ilyen bőrtünetek megjelenése esetén érdemes minél előbb szakorvoshoz menni. A Medicina Egészségközpont bőrgyógyász szakembereihez bizalommal fordulhatunk.

Tavasszal és nyáron fel kell készülnünk a rovarcsípésekre is. Jó, ha tabletta vagy krém formájában mindig van nálunk antihisztamin. A csípés körül kialakult fokozottabb allergiás reakció esetén rövid ideig szteroidtartalmú krémet is alkalmazhatunk.

A kullancs elleni védekezés azonban korábban kell, hogy kezdődjön: ha tehetjük, időben oltassuk be az egész családot! Ha erdőbe megyünk, ne feledkezzünk meg a megfelelő kullancsriasztó spray használatáról sem!
 
Higiénia nyáron is

A téli időszak megviseli bőrünket: tavasszal és a nyár közeledtével igen gyakori tünet a bőrszárazság, valamint a viszketés. Ezeken a tüneteken zsíros alapanyagú, illatanyagmentes testápoló készítmények alkalmazásával segíthetünk. Teljesen természetes, hogy a jó idővel együtt járnak a tömeges szabadidős programok is, amelyek kifejezetten kedveznek a bőr bakteriális és gombás fertőzéseinek. Ügyeljünk fokozottan a higiéniára, az összefekvő területek tisztán és szárazon tartására, illetve viseljünk szellős ruhákat.

A bakteriális fertőzések közül leggyakrabban a szőrtüszőgyulladás, a kelés, a hónaljban lévő mirigyek fájdalmas gyulladása, a gyermekeken pedig az ótvar fordul elő. Ezekre a bőrproblémákra a legjobb, ha antibakteriális kenőcsöket alkalmazunk. Nagy melegben a lágyékhajlatban a lábujjak közötti gombás fertőzés is gyakoribb. Ma jó néhány gombaölő krémhez már recept nélkül is hozzájuthatunk. A speciális krém alkalmazása mellett a lábujjak izolálása is kiemelkedően fontos. A lábujjak közötti gombás fertőzés egyéb bakteriális fertőzések kapuja lehet, ezért semmiképp se hanyagoljuk el.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...