Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-17

Jön a nyár, készítsük fel a bőrünket!

Jön a nyár, készítsük fel a bőrünket!

Bár egy hosszú tél után semmire sem vágyunk jobban, mint melegre és napsütésre, valamint  a természetes D-vitamin feltöltésre, ne feledkezzünk meg arról, hogy szinte már az első tavaszi napsugaraktól leéghetünk. Érdemes tehát a bőrünket fokozatosan hozzászoktatni a napfényhez.


Néhány szabály betartásával megelőzhetjük a napfény károsító hatásait. Érdemes végiggondolni, hogy a tavaszi szeles, napos időben ugyan nem érezzük a meleget, mégis pillanatok alatt leéghet a bőrünk, ha nem védekezünk megfelelően. Figyeljünk oda, hogy mennyi időt töltünk a közvetlen napfényben!

Sok szó esik mostanában a fényvédő krémek használatának fontosságáról, ezért ilyenkor, az első melegebb hetekben érdemes feleleveníteni azokat a szempontokat is, amelyek alapján a számunkra ideális fényvédő krémet választjuk ki. Ahhoz, hogy megfelelőt vásároljunk, tudnunk kell, milyen bőrtípushoz tartozunk.

A melanoma kialakulása szempontjából az 1-2-es bőrtípus, tehát a világos bőrűek, akik egyáltalán nem, vagy alig barnulnak le, és leégésre hajlamosak, illetve akiken sok az anyajegy, esetleg a családjukban bőrdaganat fordult elő: ezek a tényezők mind fokozott rizikót jelentenek, így ezekben az esetekben maximális faktorszámú fényvédő krém ajánlott. A fényvédelem hatékonysága öltözködéssel is javítható: nagyon fontos a megfelelő ruházat (a hajas fejbőr védelme sapkával vagy kalappal, hosszú ujjú felső, napszemüveg). Sportolás közben vagy kerti munkáknál sem szabad megfeledkeznünk a fényvédelemről.
 
Fokozottan védjük a gyerekeket!

Gyermekkorban fokozottan kell ügyelni a fényvédelemre, hiszen a rájuk jutó UV-sugárzás többszöröse a felnőtteket ért UV-sugárzásnak. A gyermekek több időt töltenek szabadban, gondoljunk csak a napvitorlával nem fedett homokozókra, játszóterekre vagy a vízparti nyaralásokra. 

Ha kisbabánk van, lényeges, hogy egyéves kor alatt ne érje direkt napfény a bőrét. Bizonyos esetekben alkalmazhatunk fizikai fényvédő krémet is, amely nem szívódik be a bőrbe, hanem a bőrön megtapadva veri vissza a sugarakat, de egyéves kor fölött már rengeteg olyan kémiai fényvédő krém áll a rendelkezésünkre, ami a bőrbe felszívódva elnyeli a napsugarakat. A tökéletes hatás érdekében ezeknek a krémeknek illatanyag- és tartósítószer-menteseknek kell lenniük. Tartsuk szem előtt, hogy ugyan a kémiai fényvédők kozmetikailag kellemesebbek, mint a fizikai fényvédők, lényegesen gyakrabban okoznak allergiás reakciókat.

Fontos az is, hogy a bőrünk védelme érdekében használt krém vízálló legyen, hiszen a gyerekek játék közben gyakran megizzadhatnak. Szerencsére a mai fényvédők egy része ezt a szempontot is figyelembe veszi. A fényvédőket napozás előtt fél órával kenjük a bőrünkre, és ezt a műveletet napközben több alkalommal ismételjük meg.

A napfény hatására bizonyos bőrbetegségek – rosacea, bizonyos autoimmun kórképek – rosszabbodnak. Azoknak, akik ilyen betegségben szenvednek, kerülniük kell a direkt napfényt. Ha mindenképpen napos helyre kell menniük, válasszanak 50-es vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krémet. Ugyanakkor ügyeljünk környezetünk védelmére: ha természetes vízbe (tóba, folyóba) megyünk fürdeni, előtte zuhanyozzuk le a kémiai krémet testünknek azon részéről, amely nem látszik ki a vízből, hogy ne károsítsuk a vizek élővilágát. Fürdőzés után újra kenjük be bőrünket a fényvédő krémmel.
 
Növények és rovarcsípések

A melegebb időben szívesen kirándulunk, sokkal több időt töltünk a természetben, mint télen. Ilyenkor előfordulhat, hogy egyes növényekhez hozzáérve, azok levelei és a nap együttese bőrünkön hólyagos bőrbetegséget idézhet elő. A tünetekért az ilyen növények leveleiben lévő furokumarin nevű fényérzékenyítő anyag a felelős. Ilyen bőrtünetek megjelenése esetén érdemes minél előbb szakorvoshoz menni. A Medicina Egészségközpont bőrgyógyász szakembereihez bizalommal fordulhatunk.

Tavasszal és nyáron fel kell készülnünk a rovarcsípésekre is. Jó, ha tabletta vagy krém formájában mindig van nálunk antihisztamin. A csípés körül kialakult fokozottabb allergiás reakció esetén rövid ideig szteroidtartalmú krémet is alkalmazhatunk.

A kullancs elleni védekezés azonban korábban kell, hogy kezdődjön: ha tehetjük, időben oltassuk be az egész családot! Ha erdőbe megyünk, ne feledkezzünk meg a megfelelő kullancsriasztó spray használatáról sem!
 
Higiénia nyáron is

A téli időszak megviseli bőrünket: tavasszal és a nyár közeledtével igen gyakori tünet a bőrszárazság, valamint a viszketés. Ezeken a tüneteken zsíros alapanyagú, illatanyagmentes testápoló készítmények alkalmazásával segíthetünk. Teljesen természetes, hogy a jó idővel együtt járnak a tömeges szabadidős programok is, amelyek kifejezetten kedveznek a bőr bakteriális és gombás fertőzéseinek. Ügyeljünk fokozottan a higiéniára, az összefekvő területek tisztán és szárazon tartására, illetve viseljünk szellős ruhákat.

A bakteriális fertőzések közül leggyakrabban a szőrtüszőgyulladás, a kelés, a hónaljban lévő mirigyek fájdalmas gyulladása, a gyermekeken pedig az ótvar fordul elő. Ezekre a bőrproblémákra a legjobb, ha antibakteriális kenőcsöket alkalmazunk. Nagy melegben a lágyékhajlatban a lábujjak közötti gombás fertőzés is gyakoribb. Ma jó néhány gombaölő krémhez már recept nélkül is hozzájuthatunk. A speciális krém alkalmazása mellett a lábujjak izolálása is kiemelkedően fontos. A lábujjak közötti gombás fertőzés egyéb bakteriális fertőzések kapuja lehet, ezért semmiképp se hanyagoljuk el.

Ajánló
Ajánló
Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

A szemfenéki meszesedés, azaz a makuladegeneráció olyan betegség, amely időskorban rengeteg...

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Akinek visszeres a lába és gyakran bedagad, feszít, fáj, az valószínűleg felületi vénás...

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...