Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-08-16

Kezeljük természetes módszerekkel a szúnyogcsípéseket!

Kezeljük természetes módszerekkel a szúnyogcsípéseket!

A jó idő több kellemes dolgot hoz magával, például sokkal több időt töltünk a szabadban, ezzel azonban együtt jár a szúnyogcsípések számának szaporodása is. Mit tehetünk a kellemetlen tünetekkel?


A legszebb nyári estét is tönkre tudja tenni, ha vérszívó rovarok hadával kell felvennünk a harcot. Márpedig egy vízparti nyaralás esetén szinte törvényszerű, hogy esténként megjelennek a szúnyogok, hogy jókat lakmározzanak belőlünk. 

Ha fontos számunkra a környezetvédelem, akkor nyilvánvaló – különösen, ha gyerekek és kismamák is vannak a családban –, hogy nem akarunk kemikáliákkal küzdeni a szúnyogok ellen, hanem igyekszünk természetes módszerekkel megoldani a gondokat. Nézzük, mit tehetünk a kellemetlen rovarcsípések elkerülése ellen.
 
Előzzük meg a bajt!
 
Szúnyogok esetén sokat tehetünk a megelőzésért, hiszen jó néhány környezetbarát módszer van arra, hogy távol tartsuk magunkól ezeket a rovarokat. A Zöldbolt termékei között találhatunk például készen kapható, a környezetre és a bőrre, sőt még a kisbabákra is ártalmatlan – 3 hónapos kortól már használható – összetevőkből készült szúnyogriasztó permetet. A GalaktivBio termékek hatóanyaga a Lemon Eukalyptus természetes botanikus kivonata, más illat- és tartósítóanyagai, mint a kókusz- és a citromolaj is kizárólag természetes eredetűek.
 
Szúnyogriasztó spray házilag

Ha házilag készítenénk szúnyogriasztó permetet, akkor szükségünk lesz egy szórófejes flakonra és néhány fajta illóolajra.
 
Hozzávalók:
100 ml-s szórófejes flakon, 2 ujjnyi alkohol, 40 csepp geránium-illóolaj, 40 csepp citromillatú eukaliptusz-illóolaj, 40 csepp citronella-illóolaj, 40 csepp indiai citromfű-illóolaj, 10 csepp orvosi levendula-illóolaj, 10 csepp borsmenta-illóolaj (utóbbit várandósok és szoptatós anyukák hagyják ki, és gyerekeknél is hagyjuk el)
 
Elkészítés:
Az alkoholt öntsük a flakon aljára, ebbe mehetnek az illóolajok, végül töltsük fel vízzel a spricnit. A szórófejes flakonból a ruhánkra és a cipőnkre fújjunk permetet.
 
Szúnyogriasztó roll-on üvegben
 
Hozzávalók:
1 roll-on üveg, 10 csepp citromillatú eukaliptusz-illóolaj, 10 csepp geránium-illóolaj, 5 csepp indiai citromfű-illóolaj, 5 csepp orvosi levendula-illóolaj, növényi olaj (például mandulaolaj, sárgabarackmag-olaj, jojobaolaj)
 
Elkészítés:
Cseppentsük az illóolajokat az üveg aljára, majd öntsük fel a választott növényi olajjal. A roll-on üvegcséből a pulzáló pontokra, hajlatokba kenjünk, a bokánk köré mindenképpen. Háromóránként ismételjük meg a műveletet.
 
Így kezeljük a csípések helyét
 
1. A bőr és a szövetek számára éppen elég kellemetlen és fájdalmas a csípés, a körülötte keletkező duzzanat, illetve az égető, viszkető érzés. Bár nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy ne vakarjuk meg a csípés helyét, mert az látszólag enyhíti a kínunkat, a valóságban a vakarással csak átmenetileg tűnik úgy, hogy enyhülnek a tünetek, valójában ezzel többet ártunk, mint gondolnánk.

2. Ha nem úsztuk meg a csípéseket, akkor mielőbb érdemes hűsíteni a helyét, ezt tehetjük ecetes borogatással vagy rózsahidrolátummal, ami a bőr megnyugtatására szolgál, és a mókás nevű Panarom Züm-züm gél is fantasztikusan enyhíti a bőrpírt és a viszkető érzést. 

3. Ha netán a gyermek elvakarja és sebes lesz a csípés helye, akkor a Stadelmann-féle Immortela akut sebkezelő spray a megoldás. A benne található levendula-illóolaj és az immortella – szalmagyopár – segít ápolni a piros, viszkető és sebes bőrt. 

4. Kiváló bőrápoló, nyugtató, gyógyító, lazító és viszketéscsillapító hatású a Balzsamosszuhar olaj és a csodakrémként emlegetett Rózsa-teafa sebbalzsam, ami szintén bevethető a fájó csípések enyhítésére is. 

5. Aki egy kicsit is elmélyült a környezetbarát háztartás vezetésében, annak nem ismeretlen a szódabikarbóna ezer arca. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt rovascsípések esetén is bevethető, azonban csak addig, amíg a csípés friss, és nem vakartuk el. Keverjünk össze 1-2 teáskanályni szódabikarbónát annyi vízzel, hogy krémszerű állagot kapjunk, kenjünk belőle a fájó felületre. Amíg nem szűnik meg a viszkető érzés, 2-3 óránként ismételhetjük az ecsetelést.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...