Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-08-01

Így készüljünk fel az anyatejes táplálásra

Így készüljünk fel az anyatejes táplálásra

Augusztus 1-jén, 1992 óta ünnepeljük a szoptatás világnapját. Az egészségügyi szakemberek világszerte hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos az anyatej egy kisbaba életében.


Az anyatej a legideálisabb táplálék a csecsemő számára. Könnyen emészthető, minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a babának szüksége van. Magas az immunanyag-tartalma, ezért az anyatejjel táplált babák sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

Az anyatejes táplálás csökkenti a későbbi gyermekkorban és a felnőttkorban kialakuló bizonyos betegségek esélyét. A szoptatás segíti a megfelelő állkapocs és fogazat kialakulását is, és ezen keresztül a beszéd fejlődését, valamint lelki táplálékot is jelent: biztosítja a rendszeres, intim kapcsolatot az anya és gyermeke között, ezáltal segíti a kötődést. 
 
Az első órák

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga, ennek ellenére előfordulhatnak kezdeti nehézségek az újdonsült baba-mama páros életében. A megszületés után azonnal rendelkezésre is áll, először előtej formájában. A baba szopóreflexe is már a magzati fejlődés során kialakul. 

Az újszülöttek a szülés utáni első két órában igen aktívak és éberek, nagyon fontos, hogy a születés módjától függetlenül a baba mielőbb testkontaktusba kerülhessen az anyukával, és ha szeretne, már ekkor szophasson. Ha ez valamiért elmarad, és az anya, illetve az újszülött nincsenek együtt, akkor fontos mielőbb elkezdeni a fejést. 

Minden először szülő nőnek szüksége lehet hasznos információkra a baba mellre helyezésével és a hatékony tejátvitel jeleivel kapcsolatban, emiatt érdemes előre tájékozódni és olvasni a szoptatásról. Megfelelő információk birtokában sok nehézséget és felesleges aggodalmat előzhetünk meg.
 
Mit jelent az igény szerinti szoptatás?

Ahhoz, hogy a baba számára elég tej termelődjön, az igény szerinti szoptatás javasolt. Ekkor a csecsemő minden jelzésére mellre kerül, függetlenül attól, hogy 10 perce vagy 2 órája szopott-e utoljára. Az összes szopási igényét az anyamellen élheti ki. Annyi időt tölthet a mellen, amennyit szeretne, nincs időben korlátozva sem a szoptatások száma, sem az időtartama. 

Az igény szerinti szoptatás ellentéte, amikor a kisbaba szopását korlátozzák, például, hogy szopjon 3 óránként 20 percet. Az anyatej a kereslet-kínálat törvényei szerint termelődik. Ez azt jelenti, hogy minél gyakrabban van mellen és minél hatékonyabban üríti a mellet a baba, annál több tej termelődik. Ha kihagyunk egy szoptatást és hagyjuk az emlőket telítődni, azt az üzenetet küldjük az agyunknak, hogy nincs szükség több tej termelésére, így a tejmennyiség csökkenni fog. Ennek elkerülésére a csecsemőt annyiszor érdemes mellre tenni, ahányszor a szopási igényét kereső fej- és szájmozgásával jelzi. 
 
Honnan tudhatjuk, hogy a baba elég tejhez jutott?

Az újszülött gyomra cseresznye nagyságú, az első napokban nincs szüksége nagy mennyiségű tejre, ilyenkor átlagosan 5-7 millilitert szopnak a kicsik egy alkalommal. Ahogy nő az anyamellben a tejmennyiség, úgy tágul a baba gyomra is. Ha a csecsemő ritmikusan és kitartóan szopik, a mell nem csúszik ki a szájából, szopás közben mozog a baba füle és az állkapcsa, hallhatóan nyel, a testtartása ellazult, az ajkán tejcseppek jelenhetnek meg, ezek mind arra utalnak, hogy a baba tejhez jut.

A másik jól nyomon követhető jele annak, hogy elég a tejbevitel, ha a baba elegendő vizeletet és székletet ürít. Az első két napban az újszülöttek naponta (24 óra alatt) 1-2 vizeletes és 1-2 székletes pelenkát produkálnak, később, az ötödik naptól (amikor már megtörtént a tejbelövellés) a pisis pelenkák száma 24 órán belül 5-6, a székletek száma minimum 3 lesz. 
 
Nem vagyunk egyedül a kérdéseinkkel

Jó tudni, hogy a kezdeti nehézségekkel sem kell egyedül megküzdenünk. Ha azt érezzük, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzeltük vagy ahogy szeretnénk, akkor érdemes felkeresni egy végzett laktációs szaktanácsadót. A Maternity Magánklinikán kiemelten fontosnak tartják a szoptatás támogatását. A felkészülést szolgálja a várandósság 26. hete körül javasolt szoptatási tanácsadáson való részvétel. 

A szülés típusától függetlenül – legyen az természetes szülés vagy császármetszés - amint a kisbaba megszületik, az előtej termelése megindul. 
 
A laktációs szaktanácsadók és a képzett nővérek az újszülött mellre helyezésében és a helyes szoptatási technikák elsajátításában is segítik a kismamákat. A klinikai tartózkodás alatt végig elérhető a szoptatási tanácsadás és hazamenetel után sem hagyják magára az édesanyákat: az ambulancián lehetőség van további konzultációkra is.

Ajánló
Ajánló
Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

A szemfenéki meszesedés, azaz a makuladegeneráció olyan betegség, amely időskorban rengeteg...

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Akinek visszeres a lába és gyakran bedagad, feszít, fáj, az valószínűleg felületi vénás...

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...