Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-08-01

Így készüljünk fel az anyatejes táplálásra

Így készüljünk fel az anyatejes táplálásra

Augusztus 1-jén, 1992 óta ünnepeljük a szoptatás világnapját. Az egészségügyi szakemberek világszerte hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos az anyatej egy kisbaba életében.


Az anyatej a legideálisabb táplálék a csecsemő számára. Könnyen emészthető, minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a babának szüksége van. Magas az immunanyag-tartalma, ezért az anyatejjel táplált babák sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

Az anyatejes táplálás csökkenti a későbbi gyermekkorban és a felnőttkorban kialakuló bizonyos betegségek esélyét. A szoptatás segíti a megfelelő állkapocs és fogazat kialakulását is, és ezen keresztül a beszéd fejlődését, valamint lelki táplálékot is jelent: biztosítja a rendszeres, intim kapcsolatot az anya és gyermeke között, ezáltal segíti a kötődést. 
 
Az első órák

A szoptatás a világ egyik legtermészetesebb dolga, ennek ellenére előfordulhatnak kezdeti nehézségek az újdonsült baba-mama páros életében. A megszületés után azonnal rendelkezésre is áll, először előtej formájában. A baba szopóreflexe is már a magzati fejlődés során kialakul. 

Az újszülöttek a szülés utáni első két órában igen aktívak és éberek, nagyon fontos, hogy a születés módjától függetlenül a baba mielőbb testkontaktusba kerülhessen az anyukával, és ha szeretne, már ekkor szophasson. Ha ez valamiért elmarad, és az anya, illetve az újszülött nincsenek együtt, akkor fontos mielőbb elkezdeni a fejést. 

Minden először szülő nőnek szüksége lehet hasznos információkra a baba mellre helyezésével és a hatékony tejátvitel jeleivel kapcsolatban, emiatt érdemes előre tájékozódni és olvasni a szoptatásról. Megfelelő információk birtokában sok nehézséget és felesleges aggodalmat előzhetünk meg.
 
Mit jelent az igény szerinti szoptatás?

Ahhoz, hogy a baba számára elég tej termelődjön, az igény szerinti szoptatás javasolt. Ekkor a csecsemő minden jelzésére mellre kerül, függetlenül attól, hogy 10 perce vagy 2 órája szopott-e utoljára. Az összes szopási igényét az anyamellen élheti ki. Annyi időt tölthet a mellen, amennyit szeretne, nincs időben korlátozva sem a szoptatások száma, sem az időtartama. 

Az igény szerinti szoptatás ellentéte, amikor a kisbaba szopását korlátozzák, például, hogy szopjon 3 óránként 20 percet. Az anyatej a kereslet-kínálat törvényei szerint termelődik. Ez azt jelenti, hogy minél gyakrabban van mellen és minél hatékonyabban üríti a mellet a baba, annál több tej termelődik. Ha kihagyunk egy szoptatást és hagyjuk az emlőket telítődni, azt az üzenetet küldjük az agyunknak, hogy nincs szükség több tej termelésére, így a tejmennyiség csökkenni fog. Ennek elkerülésére a csecsemőt annyiszor érdemes mellre tenni, ahányszor a szopási igényét kereső fej- és szájmozgásával jelzi. 
 
Honnan tudhatjuk, hogy a baba elég tejhez jutott?

Az újszülött gyomra cseresznye nagyságú, az első napokban nincs szüksége nagy mennyiségű tejre, ilyenkor átlagosan 5-7 millilitert szopnak a kicsik egy alkalommal. Ahogy nő az anyamellben a tejmennyiség, úgy tágul a baba gyomra is. Ha a csecsemő ritmikusan és kitartóan szopik, a mell nem csúszik ki a szájából, szopás közben mozog a baba füle és az állkapcsa, hallhatóan nyel, a testtartása ellazult, az ajkán tejcseppek jelenhetnek meg, ezek mind arra utalnak, hogy a baba tejhez jut.

A másik jól nyomon követhető jele annak, hogy elég a tejbevitel, ha a baba elegendő vizeletet és székletet ürít. Az első két napban az újszülöttek naponta (24 óra alatt) 1-2 vizeletes és 1-2 székletes pelenkát produkálnak, később, az ötödik naptól (amikor már megtörtént a tejbelövellés) a pisis pelenkák száma 24 órán belül 5-6, a székletek száma minimum 3 lesz. 
 
Nem vagyunk egyedül a kérdéseinkkel

Jó tudni, hogy a kezdeti nehézségekkel sem kell egyedül megküzdenünk. Ha azt érezzük, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzeltük vagy ahogy szeretnénk, akkor érdemes felkeresni egy végzett laktációs szaktanácsadót. A Maternity Magánklinikán kiemelten fontosnak tartják a szoptatás támogatását. A felkészülést szolgálja a várandósság 26. hete körül javasolt szoptatási tanácsadáson való részvétel. 

A szülés típusától függetlenül – legyen az természetes szülés vagy császármetszés - amint a kisbaba megszületik, az előtej termelése megindul. 
 
A laktációs szaktanácsadók és a képzett nővérek az újszülött mellre helyezésében és a helyes szoptatási technikák elsajátításában is segítik a kismamákat. A klinikai tartózkodás alatt végig elérhető a szoptatási tanácsadás és hazamenetel után sem hagyják magára az édesanyákat: az ambulancián lehetőség van további konzultációkra is.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...