Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-09-20

Megnyugtató megoldás: Első Lépés Ambulancia

Megnyugtató megoldás: Első Lépés Ambulancia

Ha nem érezzük jól magunkat, rossz a közérzetünk, és a különféle tüneteink tovább tartanak egy napnál, azon kezdünk gondolkodni, hogy orvoshoz kellene fordulnunk. Nos, ilyen esetekben lehet számunkra gyors segítség az Első Lépés Ambulancia. 


Amikor panaszaink hátterében ki szeretnénk zárni a súlyos kórképet, amikor megnyugtató választ keresünk, amikor felmerül bennünk, hogy receptre, laborra, képalkotó eljárásra is szükség lesz, a Wáberer Medical Center új szolgáltatása a megoldás. Ha pár napja fennálló panaszaink esetében azon gondolkozunk: „kell-e antibiotikum?”, „most már jó lenne, ha látna orvos!”, „remélem, nincs komoly bajom”, segítenek a megnyugtató válaszok keresésében, a bajok kizárásában vagy feltárásában és a további teendőket illetően.
 
Milyen panaszokkal fordulhatunk hozzájuk?

derékfájás,
enyhe hasi fájdalom,
fejfájás,
felfázás, láz, húgyúti fertőzés,
légzéssel, mozgással összefüggő szúró mellkasi fájdalom,
megfázás, láz, légúti fertőzés,
esemény utáni tabletta felírása.
 
Derékfájás:
A modern korral járó ülő és mozgásszegény életmódból kifolyólag a derékfájás gyakori panasz. Az izomhúzódás mellett porckorongsérv, a gerinc csontjainak, ízületeinek kopásos, degeneratív betegségei, csontritkulásból adódó eltérései, súlyos esetben daganat, áttét, gerincvelői rendellenesség is állhat a panaszok hátterében.

Enyhe hasi fájdalom:
A hasi fájdalom okai és megjelenése is széles palettán mozognak. Okozhatja savtúltengés, gyomorrontás, emésztőnedvhiány, vírusfertőzés, epehólyag-, máj-, hasnyálmirigy-, bélgyulladás. Ez utóbbiak enyhék és súlyosak is lehetnek. A vakbélgyulladás, a bélelzáródás, a hashártyagyulladás műtétet igénylő kórképek. Deréktáji-hasi fájdalom hátterében állhat a hasi aorta tágulata vagy terhesség is.

Fejfájás:
Igen gyakori panasz, amelyet gyakran okoz stressz, folyadékhiány vagy akár időjárás-változás. Sokszor nem elsődleges betegség, hanem valamilyen egyéb betegség tünete, legyen az megfázás, orrmelléküreg-gyulladás, vírusfertőzés, de akár magasvérnyomás-betegség, vérszegénység, elektroliteltérés, szembetegség. Súlyos esetben lehet agyi duzzanat, vérzés, daganat jele. Más esetekben úgynevezett elsődleges fejfájásbetegségekről beszélhetünk: idetartozik a migrén, a cluster és a tenziós fejfájás.

Felfázás, húgyúti fertőzés:
Húgyúti fertőzésre, felfázásra utal a gyakori vizelési inger, a csípő, szúró, elszíneződött, bűzös vizelet. A vizeletben bizonyos esetekben vér is megjelenhet. Járhat alhasi fájdalommal, lázzal, derékfájdalommal. A húgyhólyag fertőzése felszállhat a vesékre, vesemedence-gyulladást okozva. Az orvosi vizsgálat során az alsó (húgyhólyag, húgycső gyulladása) és felső/komplikált húgyúti fertőzések, valamint az esetleges egyéb hasi fertőzések elkülönítésére törekednek. 

Megfázás:
A megfázás, a felső légúti hurutos panaszok hátterében legtöbbször vírusfertőzés áll. Ez esetben a jól ismert és bevált tüneti kezelésen túl egyéb teendőnk nincs. Vírusfertőzések során bakteriális felülfertőződés is előfordulhat. Ilyenkor elhúzódó fertőzések, vagy pár nap után romló panaszok (fokozódó láz, légúti váladék mennyisége és színe változik) lehet a jel. Bakteriális fertőzések legyőzéséhez antibiotikumra van szükség.

Légzéssel, mozgással összefüggő mellkasi fájdalom:
A mellkasi fájdalom nagyon gyakori és igen szerteágazó panasz. Érinthet kis és nagy területet, járhat önmagában vagy kísérő tünetekkel, lehet banális és súlyos, akár életveszélyes folyamat jele. Egyszerű, nem veszélyes ok lehet a bőr, a mellkasfal (izmok, porcok, csontok) gyulladása, a tüdő, a mellhártya gyulladása, fertőzése, egyéb megbetegedése. Okozhatja stressz, szorongás, emésztőszervi probléma (pl. a nyelőcső betegségei, mint a reflux). Ilyenkor a súlyos kórfolyamatok kizárása (pl. tüdőembólia) kulcsfontosságú.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...