Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-04

Kezeljük a hátfájást természetes módszerekkel!

Kezeljük a hátfájást természetes módszerekkel!

A hátfájás nagyon gyakori probléma, tízből nyolc felnőttet érint. Akár a gerinc felső részén, akár deréktájon jelentkezik, jelentősen rontja az életminőséget, akadályozza a munkát és a szabadidős tevékenységet. Nézzük, mit tehetünk az elkerüléséért, illetve az enyhítéséért.


A háti, különösen a deréktáji fájdalom miatt évente milliók szorulnak orvosi kezelésre, sőt, világszerte ez a rokkantság egyik vezető oka. Jó tudni, hogy több természetes módszer is segíthet enyhíteni a problémán, jó esetben akár évekig szükségtelenné teheti a gyógyszeres kezelést és a sebészeti beavatkozást.
 
Masszázsterápia

A gyógy- és sportmasszázsok során a masszőr speciális fogásokkal nyomást gyakorol a bőrre, azon át a kötőszövetekre. Az inger hatására a feszült, merev izmok ellazulnak, a központi idegrendszerben pedig fájdalomcsillapító hormonok, endorfinok szabadulnak fel, így a fájdalom csökken. A legnépszerűbb a stressz- és görcsoldó, a teljes testre alkalmazott svédmasszázs. A mozgásszervi eredetű fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák az akupresszúrás masszázst, amelynek során a test adott pontjaira gyakorol nyomást a masszőr. A szakszerű masszázs jótékonyan enyhítheti a krónikus hátfájdalmat, miközben ellazítja a túlerőltetett, merev izmokat, serkenti a vérkeringést, csökkenti a szorongást.
 
A jótékony jóga

A jóga technikájának elsajátítása és rendszeres gyakorlása a hátfájás típusától és súlyosságától függetlenül jelentősen csökkentheti a tüneteket, segíthet elkerülni a fájdalomcsillapító szerek, illetve a sebészi beavatkozás szükségességét. Az egyes pózok fejlesztik a test egyensúlyát, növelik a vázizomzat erejét és rugalmasságát, az ízületi mozgásterjedelmet, enyhítik a fájdalmat, és általános stresszoldással is hozzájárulnak a szervezet egészségéhez és erőnlétéhez.
 
A normál testsúly helyreállítása

A hátfájdalmak hátterében gyakran áll az extrém túlsúly, ami jelentősen megterheli a hátizmokat és a gerincet. A testsúly sikeres normalizálása és az egészséges testtömeg tartós megőrzése magában is enyhítheti, megszüntetheti a derékfájdalmakat, hiszen helyreállítja a test egyensúlyviszonyait, súlypontját.
 
Minél több aktivitás

Ha valakinek hátfájdalmai vannak, könnyen felhagyhat az aktivitással, netán le is fekszik, és úgy várja a fájdalom enyhültét. Ugyanakkor a mozgáshiánnyal tovább súlyosbíthatja a helyzetet, az izmai merevebbek lesznek, az ízületek, porcok kenése is elmarad. Ha csak lehet, mozogni kell: az erősítő, a rugalmasságot fokozó, a testtartást javító gyakorlatok megelőzhetik és enyhíthetik a krónikus hátfájdalmakat, csökkentik a gerinc terhelését, serkentik a gerinc körüli szövetekben a vérkeringést. A személyre szabott, megfelelő gyakorlatokért érdemes szakemberhez fordulni. A Budai Egészségközpont gyógytornászai által megtanított speciális mozgássort otthon is ajánlatos rendszeresen végezni. 
 
Gyulladáscsökkentő ételek, italok

A hátfájdalmak hátterében gyakran állnak gyulladásos folyamatok. Egyes élelmiszerek, fűszerek fogyasztása segítheti ezen folyamatok mérséklését. Gyulladáscsökkentő hatású például a kurkuma, a gyömbér, a zöld tea, kávé, a flavonoidtartalmú, élénk színű gyümölcsök, valamint a mélyzöld leveles zöldségek. Az ómega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak, illetve a telítetlen növényi olajok, a csonthéjas gyümölcsök, magvak is jótékony, gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezzel szemben kerülendők a gyulladást elősegítő élelmiszerek, például a gyorsételek, a feldolgozott, sok tartósítószert tartalmazó, valamint a telített zsírokban és finomított szénhidrátokban gazdag ételek.
 
Nélkülözhetetlen ásványi anyagok, nyomelemek

A csontritkulás is okozhat hátfájdalmakat, ezért a természetes fájdalomcsillapításhoz hozzátartozik a csontok egészségéhez szükséges ásványi anyagok folyamatos biztosítása. Ilyen például a kalcium, amelyből napi 1000-1200 mg-ot kell biztosítani egy felnőtt embernek. A hátfájás természetes enyhítője lehet a megfelelő magnéziumbevitel is, mivel ez az ásványi anyag elengedhetetlen a normál ideg- és izomműködés fenntartásához.

A D-vitaminból az őszi, téli és kora tavaszi időszakban 2000 nemzetközi egység a biztonsággal fogyasztható napi javasolt bevitel. A csontanyagcsere megfelelő működéséhez, a csontritkulás megelőzéséhez, a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez elengedhetetlen az optimális bevitel, sőt, egyes tanulmányok a derékfájdalom és az alacsony D-vitamin-szint között összefüggéseket is találtak.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...