Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-11

Az egészség érték: szűrővizsgálatok költséghatékonyan

Az egészség érték: szűrővizsgálatok költséghatékonyan

Az egészségügyi szakemberek gyakran hívják fel a figyelmünket arra, hogy mennyire fontosak a szűrővizsgálatok. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen súlyos betegségeket lehet megelőzni a rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal.


A súlyos megbetegedések általában nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Gyakran már hónapokkal vagy akár évekkel korábban vannak jelei, amelyek nem feltétlenül okoznak panaszokat, ezért észrevétlenek tudnak maradni. Pedig egy időben felfedezett betegség esetén a gyógyulási esélyeink sokkal jobbak. Korai stádiumban könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban, és olcsóbban gyógyíthatók még a súlyos betegségek is. Ezzel együtt lelkileg is kevésbé megterhelő a folyamat.
 
Ugyan vannak állami szűrőprogramok, de érdemes lehet a saját kezünkbe venni az egészségünket. Jelenleg az állami ellátórendszer leterhelt, és gyakran hosszú várólistákkal szembesülhetünk. Ráadásul komplex szűrésre az állami egészségügyben csak akkor van lehetőség, ha panaszunk van, és a háziorvosunk kivizsgálást kér.

Lehetőségünk van arra is, hogy magánorvosi keretek között menjünk el szűrésekre. A magánrendelőkben nem kell sokat várnunk egy-egy laborvizsgálatra vagy más szűrésre, viszont a vizsgálatok árát saját magunknak kell fizetnünk. Ez sokak számára megterhelő anyagilag, de szerencsére egészségpénztárral van lehetőségünk a spórolásra.
 
Hogyan tudunk spórolni az egészségpénztárral?
 
Az egészségpénztárhoz adó-visszatérítés kapcsolódik, ami lényegében egy állami támogatás. Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónkból. Az adó-visszatérítés összege legfeljebb 150 ezer forint lehet, ez azonban elég magas keretösszeg. Ahhoz ugyanis, hogy ezt a maximumot elérjük, évente akár 750 ezer, azaz havonta 62 500 forintot is befizethetünk a pénztárba.
 
Ha ennyit nem költünk az egészségünkre, akkor van arra lehetőségünk, hogy a maximális értékhatárig növeljük az adó-visszatérítés összegét. További 10 százalék adókedvezményt kapunk például, ha prevenciós szolgáltatásokat veszünk igénybe. Ezek közé tartoznak a szűrővizsgálatok is. Arra figyeljünk, hogy ehhez orvosi javaslatra is szükségünk van, például, hogy a háziorvosunk megállapítsa, hogy az életkorunk vagy a családi anamnézisünk alapján javasolt a vizsgálat elvégzése. Az egészségpénztár szolgáltatásait a családtagjainkra is kiterjeszthetjük.
 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészségpénztárak tagjai jobban odafigyelnek az egészségükre. Magyarországon a háztartások az egészségügyi kiadásaiknak nagyjából a 30 százalékát saját maguk fizetik. Ugyanakkor ennek a kiadásnak mindössze a 0,91 százaléka megy szűrővizsgálatokra. Az önkéntes egészségügyi finanszírozási alrendszereken keresztül, azaz az egészségpénztárakon és az egészségbiztosításon keresztül folyó kiadásoknak viszont a 22,62 százalékát a szűrővizsgálatok teszik ki.
 
Az egészségpénztárak egy része egészségbiztosítási csomagokat is kínál, amelyek egy része tartalmaz évente igénybe vehető szűrővizsgálati csomagot is. Ha azonban ennél is tovább mennénk, arra is találunk megoldást. Jelenleg két pénztár, a Prémium Egészségpénztár, illetve az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár komplett, menedzserszűréshez hasonló szűrővizsgálati csomagokat is kínál. A Prémium Egészségpénztár szűrővizsgálati csomagjában szereplő vizsgálatokat a Swiss Prémium Egészségközpont szakrendelőiben végzik el.
 
A magánrendelő a vizsgálatokról számlát állít ki, amelyet beküldhetünk a pénztárba, de a nagyobb rendelőintézetekben a pénztárak egészségkártyáival is tudunk fizetni.
 
Az egészségpénztárak szűrővizsgálati csomagjait választásunk alapján évente vagy kétévente kérhetjük. Ezek előnye, hogy havi díjat kell érte fizetnünk. Amikor lejárt egy év, részt vehetünk a vizsgálatokon, és onnantól kezdve évente vagy kétévente mehetünk újra. Így nem egyszerre kell kifizetnünk a vizsgálati csomag teljes díját. Ezáltal sokkal kevésbé megterhelő kifizetni egy ilyen, több vizsgálatból álló komplex csomagot.
 
A vizsgálatok eredményeit kiértékelik számunkra, és ha szükséges, javaslatokat kapunk a további teendőkre, egyéb vizsgálatokra vagy terápiás lehetőségekre vonatkozóan.
 
Ha nem szívesen várnánk egy évet a vizsgálatokkal, hanem első alkalommal azonnal igénybe vennénk a szolgáltatást, akkor általában arra is van lehetőség, ha az első éves díjat egy összegben kifizetjük.
 
Ezekkel a csomagokkal azért is jól járunk, mert nemcsak azért olcsóbbak, mert az egészségpénztáron keresztül elszámoljuk az árát, hanem mert az egészségpénztár gyakran olcsóbban tudja ezeket kínálni. A pénztárak többezres létszámához igazodva ugyanis a rendelőintézetek alacsonyabb árat is tudnak kínálni.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...