Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-21

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni szeretnénk, hogy miért érezzük rosszul magunkat ilyenkor, és miért jelentkezik a láz, először is meg kell értenünk, hogy a láz valójában az immunrendszerünk egyik hatékony védelmi mechanizmusa.


Amikor a szervezetünk kórokozókkal találkozik, az immunrendszerünk aktiválódik. Ilyenkor a fehérvérsejtek és más immunkomponensek összefogva veszik fel a harcot a betolakodókkal szemben. Az immunrendszer válaszaként felszabadulnak olyan anyagok, amelyek többek között a testhőmérséklet növelését is előidézik. 
 
Az immunválasz eszköze 

A láz az immunválasz részeként jelenik meg, és valójában egy olyan folyamat eredménye, amelynek célja az idegen anyagok vagy kórokozók hatástalanítása. Amikor a szervezet fertőzéssel találkozik, az agy hipotalamusz nevű területe növeli a testhőmérsékletet. Ez a magasabb hőmérséklet segíti a fehérvérsejtek működését, és nehezíti a kórokozók szaporodását.
 
Miért vagyunk lázasan rosszul?

A lázhoz társuló kellemetlen érzés nem csak a testhőmérséklet emelkedésének tudható be. Az immunválasz során felszabaduló anyagok hatással vannak az agyra, a közérzetünkre és szervezetünk jó néhány más működésére is.

Ezek fáradtságot, fejfájást, izom- és ízületi fájdalmakat okozhatnak, amelyek a lázas betegségek tipikus tünetei. Ilyenkor fontos a bő folyadékfogyasztás és a teljes fizikai kímélet, vagyis az ágynyugalom.
 
Mikor kell lázcsillapítót alkalmazni?

Fontos megérteni, hogy a láz önmagában nem feltétlenül rossz dolog. Sőt, valójában a hatékony immunválasz eredménye, amely segít a szervezetnek megszabadulni a fertőzésektől. Ezért nem minden esetben szükséges azonnal lázcsillapítót alkalmazni. Ha a láz alacsony, és a beteg még viszonylag jól érzi magát, akkor érdemes először a szervezetnek időt adni, hogy megküzdjön a fertőzéssel.

Azonban néha szükség lehet a lázcsillapítók alkalmazására, különösen akkor, ha a láz magas (39,5 fok feletti) és a beteg rosszul érzi magát. Ezek segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket és javítani a beteg közérzetét. A magas láz igénybe veszi a szívet, ezért a szívbetegeknek különösen oda kell figyelni, hogy ne legyen tartósan magas lázuk. A Budai Egészségközpontba telefonon vagy online is bejelentkezhetünk, ha időpontot szeretnénk foglalni.
 
Az alábbi esetekben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni:

Ha a láz hosszabb ideig, például három napon túl is fennáll.
Ha a láz rendkívül magas, és nem reagál lázcsillapítókra.
Ha súlyosak az egyéb tünetek, például erős hányinger, hányás, zavarodottság, nehézlégzés lép fel.
Ha csecsemő vagy kisgyermek a beteg.
 
Összességében a magasabb testhőmérséklet a fehérvérsejtek hatékonyabb működését segíti elő, mivel felgyorsítja a reakciójukat, növeli az enzimaktivitásukat, és nehezíti a kórokozók szaporodását. A láz fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védekezésben, és bár kellemetlen tünetekkel járhat, hozzájárul a szervezet gyorsabb felépüléséhez.

Ajánló
Ajánló
Kezeljük a hátfájást természetes módszerekkel!

Kezeljük a hátfájást természetes módszerekkel!

A hátfájás nagyon gyakori probléma, tízből nyolc felnőttet érint. Akár a gerinc felső részén,...

Mikortól számít játékfüggőnek a sokat számítógépező gyerek?

Mikortól számít játékfüggőnek a sokat számítógépező gyerek?

Szülőként aggodalommal tölthet el minket, hogy a gyermekünk túl sokat ül a gép előtt. De milyen...

Megnyugtató megoldás: Első Lépés Ambulancia

Megnyugtató megoldás: Első Lépés Ambulancia

Ha nem érezzük jól magunkat, rossz a közérzetünk, és a különféle tüneteink tovább tartanak egy...