Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-28

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a foghúzástól sem riadnánk vissza. Érdemes azonban körültekintőnek lenni, és megfelelő szakemberhez fordulni, mert ilyen esetekben is van lehetőség a fájós fog megmentésére. 


A fogfájás leggyakoribb oka a fog élő szöveteinek vagy a fogat körülvevő szöveteknek a gyulladása. A leghatékonyabban a fog megtartása mellett ezt a gyulladást és fájdalmat gyökérkezeléssel lehet megszüntetni. 

A fogak körül tünetmentesen is kialakulhat gyulladás, amennyiben a már elhalt, érzéketlen fogakon keresztül baktériumok jutnak a fogat körülvevő szöveti térbe, majd a szervezetbe. Gyakran ezek a fogak gócként viselkedve más szervek károsodását okozhatják. Góckutatás során a szájüregi gyulladások felderítése a cél, fokozott figyelmet fordítva ezeket a panaszt nem okozó, tünet nélküli gyulladások diagnosztizálására, mely leggyakrabban valamilyen képalkotó felvételen válik láthatóvá. Gyökérkezeléssel a gócos fogat gyulladás mentessé lehet tenni és hosszú évekig funkcióban tartani. 
 
Mi történik a gyökérkezelésnél?
 
A gyökérkezelés folyamán eltávolítják a fog belsejéből a menthetetlen szöveteket, fertőtlenítik a fogbélüreget és a fog belsejében lévő csatornarendszert, gyökércsatornákat, majd azokat egy nagyon jól záró speciális tömőanyaggal töltik fel, ezzel elkerülve az újrafertőződést. 
 
A kezelés előnyei
 
Sikeres gyökérkezelés esetén a gócként viselkedő fog megmenthető és nem szükséges eltávolítani. 
Letört koronájú fogak is gyakran rehabilitálhatók a megfelelő technikával. 
A gyökérkezelésnek tehát az a legnagyobb előnye, hogy erősen károsodott fogak is megtarthatóvá válnak. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy hosszútávon a többszörösen kezelt, károsodott, gyökérkezelt fogak is tartósabbak és kevesebb komplikációt okoznak, mint a jelenleg hozzáférhető implantátumok, ezért amikor egy fog gyökérkezeléssel megmenthető, akkor annak megtartása a legcélszerűbb megoldás.
 
Mi a gyökérkezelés menete? 
 
1. Az első lépés minden esetben a tünetek okának meghatározása, a diagnózis felállítása. A Cosmodent rendelőjében ehhez a szakemberek segítségére van a hagyományos röntgenen kívül egy nagy felbontású, kis sugárdózisú CBCT készülék, amellyel háromdimenziós képet láthatnak a fog belső felépítéséről és a környező szövetekről, és olyan gyulladás is kimutatható, ami egy hagyományos röntgenfelvételen rejtve marad.

2. Nagy segítséget nyújt a gyökércsatorna tisztításához, ha a fogat sikerül a szájüreg többi részétől elkülöníteni. Ehhez egy izoláló rendszert helyeznek a fogra, amelynek része egy színes, szalvéta nagyságú gumilepedő mellyel a nyáltól, illetve a szájban lévő baktériumoktól védik a kezelendő fogat, így növelve a kezelés hatékonyságát, valamint az ínyt és a nyálkahártyát is megóvják a beavatkozás során használt agresszívebb fertőtlenítőszerektől, így téve biztonságossá, kényelmesebbé a gyökérkezelést a páciens számára.

3. A gyökérkezelés a fogbélüreg és a gyökércsatornák feltárásával, majd tisztításával, fertőtlenítésével kezdődik. A gyökércsatornák gyakran nagyon szűk, helyenként kiöblösödő, gyakran szerteágazó képet mutatnak. Tisztításukhoz nagyon vékony, mégis erős speciális eszközökre van szükség, hogy azok lehetőség szerint ne sérüljenek, törjenek a kezelés során. A fog teljes csatornarendszerének feltárásában nagy segítséget nyújt a nagyítás, az orvosok által használt nagyító szemüveg a loupe és az operációs mikroszkóp.

4. A nagyon szűk csatornákat először finom kézi műszerekkel, gyökértágító tűkkel szélesítik és formálják. Egy bizonyos tágasság elérése után már forgó mozgást végző gépi fúrókat eszközöket használnak. Ezek kifejezetten a gyökérkezeléshez gyártott, nagyon lassú egy- vagy kétirányú forgást végző érzékeny eszközök, amelyek egy bizonyos erő, feszülés elérésekor automatikusan leállnak, ezzel is csökkentve a műszertörés kockázatát. 

5. A Cosmodent rendelőjében ezenkívül minden páciensnél új, steril gépi gyökértágító műszert használnak, megelőzve ezzel az anyag fáradását és így csökkentve a törésrizikót és megakadályozva a baktériumok átvitelét egyik fogról a másikra.

6. A szerteágazó gyökércsatorna-rendszer fertőtlenítése, a fertőzött anyag feloldása különböző oldatokkal történik tágítás közben és a kívánt gyökércsatorna méretének, formájának elérése után is. A sikeresség egyik kulcsa, hogy a fertőtlenítő oldatok minél szélesebb spektrumban semlegesítsék a baktériumokat, ehhez a Cosmodent fogászat egy külön „átöblítési protokollt” állított fel, valamint többféle gyógyszeres anyag használatával növeli a hatékonyságot.

7. A csatornákat szárítás után a gyökér csúcsi részén egy nagyon jól záró anyaggal tömörítve lezárják. A fennmaradó csatornarészekbe szintén erre a célra kifejlesztett melegítőfejes készülék segítségével a guttapercha melegített, folyékony formájával feltöltik. 

8. Erősen fertőzött fogaknál a végleges gyökértömés előtt pár hétre gyógyszeres tömés kerül a csatornába – ilyenkor a fog fedése is ideiglenes töméssel történik, és egy következő kezelésen készül a végleges gyökértömés.
 

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...