Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-12-15

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak, kialvatlannak érezzük magunkat. Látható jele a pajzsmirigy megnagyobbodása, a strúma. Nőknél menstruációs zavarokat és meddőséget is okozhat. Több olyan tünet is jellemzi a betegséget, amelyet nem vagy nem eléggé veszünk komolyan: a rekedt hang, az álmatlanság, a „gombóc a torokban” érzés, a nem optimális pulzusszám, az emelkedett vérnyomás, a fulladás, a kézremegés, a bőrszárazság.


Ha a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége nem megfelelő, kellemetlen tünetek jelentkeznek. Ilyen lehet a strúma vagy golyva megjelenése a nyakon, a kidülledt szemek, a hormonprobléma nőknél menstruációs zavarokat okoz és befolyásolja a fogamzóképességet. A hormonzavarokkal kapcsolatos problémákról, testünk intim változásairól nem könnyű nyíltan beszélni.

A pajzsmirigybetegségek kezelésénél nagyfokú empátiára és türelemre van szüksége a pácienseknek, fontos, hogy minél rövidebb idő alatt minél szakszerűbb, egyénre szabott kezelésben részesülhessenek. Sajnos sok helyen hosszú várólista és távolságtartás nehezíti a gyors ellátást, ezért érthető, hogy sokan elodázzák a szakorvos felkeresését.
 
A pajzsmirigybetegségek tünetei

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, az ádámcsutka alatt található belső elválasztású mirigy, és mint ilyen, hormonokat termel. Ezek a hormonok – a tiroxin, a trijód-tironin és a kalcitonin – szabályozzák, hogy szervezetünk milyen mértékben és ütemben használja fel az energiáját. A pajzsmirigybetegségeknél ezeknek a hormonoknak a mennyisége nem megfelelő. A hormonzavarnak jó néhány olyan tünete van, amelyet nem veszünk eléggé komolyan, hiszen más okozója is lehet, mint a pajzsmirigy által termelt hormonok nem megfelelő mennyisége. Ilyen „hétköznapi” tünet a fáradékonyság vagy épp ellenkezőleg, az álmatlanság.

A „gombóc a torokban” érzés, a stresszes, tipikusan a nagyvárosi életmódra jellemző testi tünet is lehet, ugyanakkor hormonzavarra is utalhat. Intim problémákat is érinthet a betegség: anyagcserezavarokat, úgy, mint súlygyarapodás vagy székrekedés. Igen gyakori tünet a hajhullás, a bőrszárazság. Nőknél a menstruációs ciklus zavarát idézheti elő, és sok esetben a vetélések mögött is pajzsmirigyproblémák állnak. Ezek a tünetek kellemetlen érzéseket váltanak ki a betegből, zavartságot, sokszor elkeseredettséget okoznak, így a páciensek érzéseivel és minden felmerülő kérdésükkel alaposan, időt és figyelmet nem sajnálva kellene foglalkozni.
 
Alulműködés vagy túlműködés

A hormonok nem megfelelő mennyisége azt jelenti, hogy vagy kevesebbet, vagy többet termel belőle a pajzsmirigy. E szerint pajzsmirigy-alulműködésről, illetve -túlműködésről beszélhetünk. Az alulműködésre jellemző tünet a súlygyarapodás, a székrekedés, a hajhullás, a fáradtság és nőknél a menstruáció rendszertelenné válása. A túlműködésre utaló panaszok éppen ellentétesek: a jó étvágy ellenére a testsúly csökken, jellemző tünet az izgatottság, az álmatlanság vagy a kézremegés.

A pajzsmirigybetegségre jellemző a nyak megvastagodása, a mirigy növekedésével göbök alakulhatnak ki. Ha ezek már jól láthatók, akkor strúmáról, más szóval golyváról beszélünk.
A pajzsmirigyvizsgálatok nagy szakértelmet és körültekintést kívánnak meg, ezért elengedhetetlen szakorvos felkeresése. A minél precízebb diagnosztikai eljárással könnyen beazonosítható a betegség, és személyre szabott gyógymóddal megnövekednek a gyógyulás esélyei. A pontos diagnózishoz elengedhetetlenül szükségesek a laboratóriumi, az ultrahangos és az izotópvizsgálatok.
 
Pontos diagnózis és megértés 

Az Istenhegyi Magánklinika kiemelten fontosnak tartja, hogy a pajzsmirigyproblémákkal küzdők magas szakmai színvonalú kivizsgálásban, valamint empatikus, figyelmes ellátásban részesüljenek. A kórházban a szakorvosoknál azonnali időpont-egyeztetésre van lehetőség, így várakozásra nem kell számítani. Hamar megkezdhető a személyre szabott terápia, amellyel jelentősen nőnek a gyógyulás esélyei.

Az Istenhegyi Magánklinika szakorvosai nem csupán a szakmai nívót, hanem a betegekkel való kommunikációt is kiemelten fontosnak tartják. A pontos diagnózis, majd a személyre szabott gyógymód kialakításában különösen fontos szerepet játszik, hogy a betegek őszintén feltehessék kérdéseiket, bizalommal fordulhassanak szakorvosukhoz.

Ajánló
Ajánló
Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

A szemfenéki meszesedés, azaz a makuladegeneráció olyan betegség, amely időskorban rengeteg...

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Akinek visszeres a lába és gyakran bedagad, feszít, fáj, az valószínűleg felületi vénás...

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...