Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-01-10

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk szempontjából, de ha sportolunk, mindig oda kell figyelnünk a megfelelő mozgástechnikára és a testünk jelzéseire is


A derékfájdalom sokszor a testtartással, az izmok egyenetlen terhelésével vagy az ízületek és porckorongok túlzott megterhelésével függ össze. Néhány sport és mozgásforma azonban különösen hasznos lehet a derékfájdalom megelőzésében és enyhítésében, míg mások fokozhatják a panaszokat vagy a sérülésveszélyt. Nézzük, mely sportokat javasolja a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakembere, és melyekről beszél le minket!
 
Úszás:
Az úszás kiváló választás, mivel a víz felhajtóereje csökkenti a gerincre és az ízületekre nehezedő terhelést. Azonban fontos megjegyezni, hogy helyes technikával kell úsznunk ahhoz, hogy valóban hatékony legyen, és ne okozzon hátproblémákat. A hátúszás a leginkább gerinckímélő úszásnem, mert ilyenkor a nyaki, a háti és az ágyéki gerincszakasz egyaránt jól tehermentesíthető, és kisebb a veszélye a nyakizmok megfeszülésének. Arra viszont oda kell figyelni, hogy hátúszás közben a testünk ne görbüljön meg túlságosan.
 
Pilates és jóga:
Ezek a mozgásformák a testtudatosságra és a mély izmok megerősítésére fókuszálnak. Segítenek a testtartás javításában és a rugalmas izomzat kialakításában, ami hozzájárulhat a derékfájdalom enyhítéséhez.
 
Kerékpározás:
Ha gerincbántalommal, például akut porckorongsérvvel ül valaki kerékpárra, az veszélyes lehet, hiszen a rázkódás vagy a fel- és leszállásnál tett hirtelen mozdulat, fordulás ronthatja az állapotát. Ráadásul az ülőpozíció és a kormány felé dőlő felsőtest az ágyéki porckorongra kedvezőtlen biomechanikai hatást fejt ki.
 
Futás:
A futás együtt jár az ágyéki porckorongra ható, állandóan ismétlődő stresszhatással. Amikor a sarokcsontunk futás közben a talajhoz csapódik, az ágyéki gerinc a test tömegének közel 3-6-szorosát viseli pluszteherként. Ha a futás után azt tapasztaljuk, hogy erősödik a derékfájásunk, akkor csökkentsük a terhelést és a távot. Fontos a rugalmas, ütéscsillapító futócipő használata is, de ha lehet, inkább kerüljük ezt a mozgásformát.
 
Küzdősportok:
Csak kevés tanulmány foglalkozott a derékfájdalom és a harcművészet kapcsolatával, de az elérhető adatok azt mutatják, hogy a derékfájdalom aránya a harcművészeteket űzőknél alacsonyabb, mint az azonos korcsoportbelieknél. Minél magasabb az elért szint és minél gyakoribb az edzés, annál kisebb a derékfájdalom megjelenésének valószínűsége. Mindazonáltal a küzdősportokkal járó hirtelen mozdulatok, irányváltások (nem beszélve az esetleges ütések, rúgások következményeiről) magukban rejtik a sérülések veszélyét, főleg ha már korábban volt valamilyen hátproblémánk.
 
Fontos tanácsok
 
Egy új év hajnalán sokan határozzák el, hogy felállnak a kanapéról és aktív életet kezdenek, ez helyes döntés. Ám ha sportot választunk, észben kell tartanunk néhány alapvető elvet:
 
Egyéni igények:
Minden ember anatómiája és egészségi állapota különbözik, ezért konzultáljunk egészségügyi szakemberrel vagy fizioterapeutával, mielőtt új mozgásformát kezdenénk, hogy személyre szabott tanácsokat kapjunk.
 
Megfelelő technika:
A helyes technika elsajátítása elengedhetetlen. A helytelen testtartás vagy a rossz mozdulatok derékfájdalmat okozhatnak, így érdemes instruktorral vagy szakemberrel együtt tanulni a megfelelő technikát.
 
Fokozatosság:
A túlzott terhelés vagy a hirtelen nagyobb igénybevétel könnyen vezethet izomfájdalomhoz vagy sérülésekhez. Ügyeljünk a fokozatosságra, és adjunk időt magunknak, hogy hozzászokjunk az új mozgásokhoz.
 
A sportolás és a mozgás nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz, azonban a derékfájdalom elkerülése érdekében fontos a megfelelő mozgásformák kiválasztása és azok helyes kivitelezése. Az egyéni szükségleteknek megfelelően érdemes olyan sportot választani, ami minimalizálja a gerincre eső terhelést. Ne feledjük, hogy az egészségügyi szakemberek tanácsai és a testünk jelzései alapján kell irányítanunk sporttevékenységeinket.

Ajánló
Ajánló
Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...