Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-01-25

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

A szemfenéki meszesedés, azaz a makuladegeneráció olyan betegség, amely időskorban rengeteg embert érint. Ez a betegség az éleslátás helyét, a makulát támadja meg, ami a szemfenék egyik legérzékenyebb területe. Amennyiben kezeletlen marad, teljes látásvesztéshez vezethet. 


A szemfenéki meszesedésnek két fajtája, a száraz és a nedves makuladegeneráció ismert. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy a betegség a lehető leghamarabb diagnosztizálható és kezelhető legyen.
 
A száraz makuladegeneráció

Sokan nem tudják, azonban az életkorral összefüggő makuladegenerációban szenvedők körülbelül 85-90 százaléka száraz makuladegenerációban szenved. Ez az állapot, amelyben a makula rétegei (beleértve a fotoreceptorokat és a retina pigmenthámját) fokozatosan elvékonyodnak, ennek hatására pedig egyre kevésbé működnek.

A száraz makuladegeneráció egyik tünete, hogy korai szakaszában a makula színe megváltozik. Ennek oka, hogy kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel az elvékonyodott látóhártya területén. Megjelennek a betegség korai stádiumára jellemző sárgás színű lerakódások, az úgynevezett drusenek, valamint kísérő festékfoltok, pigmentek.

A drusen bizonyos mértékig szinte minden 50 év feletti embernél előfordul. A lerakódás azonban abban az esetben, ha túlságosan nagy mértéket ölt, már önmagában is a retina károsodásához vagy sorvadásához vezethet.

A száraz makuladegeneráció során fokozatosan romlik az olvasókészség, azonban ez gyakran évek, akár évtizedek hosszú leforgásába is telhet. Sőt, sok esetben a betegség nem halad tovább a makula pigmentjeinek elszíneződésénél és a drusen megjelenésénél. Az esetek 10 százalékában a betegség száraz formája azonban idővel átlép a jóval súlyosabb, gyors látásromlást eredményező nedves formába.

Miben különbözik a nedves makuladegeneráció? 

A nedves makuladegeneráció esetében az érhártya felől kóros érképződés indul meg az éleslátás helyén, az ideghártya síkja alatt. A két réteg közti finom hártyát áttörve ezek az erek betörnek az ideghártyába. Egy idő után folyadék és vér szivárog belőlük a látóhártya rétegei közé, ez pedig a fényérzékeny sejtek fokozatos pusztulását okozza.

A nedves makuladegeneráció első tünetei között említhető a látás torzulása. Ebben az esetben a betegek az egyenes vonalakat görbének látják. Ezt gyors mértékű és nagyfokú látásromlás követi. Idővel a vérzés és ödéma, vizenyő miatt az érintett terület elhegesedik, ez pedig a központi látás teljes elvesztését okozza. Az életkorral összefüggő makuladegeneráció összes esetének körülbelül tíz százaléka fejlődik nedves makuladegenerációvá, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a problémát a lehető leghamarabb felismerjük, és mindent megtegyünk a látásvesztés megelőzése érdekében.
 
Megelőzhető a baj! 

A betegség ma már sikeresen kezelhető, ami azt jelenti, hogy diagnosztizálásával és kezelésével a látásromlás fokozódása és a látásvesztés elkerülhető. Fontos azonban, hogy a problémát időben diagnosztizálják, hiszen minél hamarabb felismerték, annál hatékonyabban kezelhető. A betegség kezdetben nem okoz panaszt, éppen ezért sokaknál már túl későn diagnosztizálják, így a látásromlás elkerülhetetlen.

Éppen ezért fontos, hogy éleslátásunk megőrzése érdekében rendszeresen, legalább évente egyszer részt vegyünk egy általános látásvizsgálaton, amely rengeteg szemészeti problémára, többek közt a kezdeti stádiumban lévő szemfenék-meszesedésre is képes időben fényt deríteni.

Az Optimum Szemészet szakemberei vallják, hogy a megelőzésre fordított idő megtérül, ezért nagy hangsúlyt fektetnek többek között a makuladegeneráció okozta látásromlás és más szemészeti betegségek szűrésére is.

Ajánló
Ajánló
Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...