Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-01-25

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

A szemfenéki meszesedés, azaz a makuladegeneráció olyan betegség, amely időskorban rengeteg embert érint. Ez a betegség az éleslátás helyét, a makulát támadja meg, ami a szemfenék egyik legérzékenyebb területe. Amennyiben kezeletlen marad, teljes látásvesztéshez vezethet. 


A szemfenéki meszesedésnek két fajtája, a száraz és a nedves makuladegeneráció ismert. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy a betegség a lehető leghamarabb diagnosztizálható és kezelhető legyen.
 
A száraz makuladegeneráció

Sokan nem tudják, azonban az életkorral összefüggő makuladegenerációban szenvedők körülbelül 85-90 százaléka száraz makuladegenerációban szenved. Ez az állapot, amelyben a makula rétegei (beleértve a fotoreceptorokat és a retina pigmenthámját) fokozatosan elvékonyodnak, ennek hatására pedig egyre kevésbé működnek.

A száraz makuladegeneráció egyik tünete, hogy korai szakaszában a makula színe megváltozik. Ennek oka, hogy kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel az elvékonyodott látóhártya területén. Megjelennek a betegség korai stádiumára jellemző sárgás színű lerakódások, az úgynevezett drusenek, valamint kísérő festékfoltok, pigmentek.

A drusen bizonyos mértékig szinte minden 50 év feletti embernél előfordul. A lerakódás azonban abban az esetben, ha túlságosan nagy mértéket ölt, már önmagában is a retina károsodásához vagy sorvadásához vezethet.

A száraz makuladegeneráció során fokozatosan romlik az olvasókészség, azonban ez gyakran évek, akár évtizedek hosszú leforgásába is telhet. Sőt, sok esetben a betegség nem halad tovább a makula pigmentjeinek elszíneződésénél és a drusen megjelenésénél. Az esetek 10 százalékában a betegség száraz formája azonban idővel átlép a jóval súlyosabb, gyors látásromlást eredményező nedves formába.

Miben különbözik a nedves makuladegeneráció? 

A nedves makuladegeneráció esetében az érhártya felől kóros érképződés indul meg az éleslátás helyén, az ideghártya síkja alatt. A két réteg közti finom hártyát áttörve ezek az erek betörnek az ideghártyába. Egy idő után folyadék és vér szivárog belőlük a látóhártya rétegei közé, ez pedig a fényérzékeny sejtek fokozatos pusztulását okozza.

A nedves makuladegeneráció első tünetei között említhető a látás torzulása. Ebben az esetben a betegek az egyenes vonalakat görbének látják. Ezt gyors mértékű és nagyfokú látásromlás követi. Idővel a vérzés és ödéma, vizenyő miatt az érintett terület elhegesedik, ez pedig a központi látás teljes elvesztését okozza. Az életkorral összefüggő makuladegeneráció összes esetének körülbelül tíz százaléka fejlődik nedves makuladegenerációvá, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a problémát a lehető leghamarabb felismerjük, és mindent megtegyünk a látásvesztés megelőzése érdekében.
 
Megelőzhető a baj! 

A betegség ma már sikeresen kezelhető, ami azt jelenti, hogy diagnosztizálásával és kezelésével a látásromlás fokozódása és a látásvesztés elkerülhető. Fontos azonban, hogy a problémát időben diagnosztizálják, hiszen minél hamarabb felismerték, annál hatékonyabban kezelhető. A betegség kezdetben nem okoz panaszt, éppen ezért sokaknál már túl későn diagnosztizálják, így a látásromlás elkerülhetetlen.

Éppen ezért fontos, hogy éleslátásunk megőrzése érdekében rendszeresen, legalább évente egyszer részt vegyünk egy általános látásvizsgálaton, amely rengeteg szemészeti problémára, többek közt a kezdeti stádiumban lévő szemfenék-meszesedésre is képes időben fényt deríteni.

Az Optimum Szemészet szakemberei vallják, hogy a megelőzésre fordított idő megtérül, ezért nagy hangsúlyt fektetnek többek között a makuladegeneráció okozta látásromlás és más szemészeti betegségek szűrésére is.

Ajánló
Ajánló
Színtévesztés: így éljünk teljes életet!

Színtévesztés: így éljünk teljes életet!

Világunkat meghatározzák a színek, amelyek fontos üzeneteket is hordoznak számunkra. Épp ezért,...

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Akinek visszeres a lába és gyakran bedagad, feszít, fáj, az valószínűleg felületi vénás...

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...