Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-04-11

Így kezeljük az allergiát!

Így kezeljük az allergiát!

A különféle allergiák akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszerünk fokozott reakciót mutat egy idegen anyagra – például virágporra, méhméregre, háziállatszőrre –, amely más embereknél normál esetben nem okoz reakciót. Sok esetben a pontos anyag, amely kiváltja az allergiát, nem azonosítható, és ekkor csak tüneti kezelésre van lehetőség. 
 
Az immunrendszer olyan anyagokat termel, amelyeket antitesteknek nevezünk. Ezekkel védekezünk a káros baktériumok és vírusok ellen, de néha ezen anyagok a környezetünkben előforduló anyagokkal szemben is reagálnak, így allergiát okoznak. Amikor allergiánk van, az immunrendszerünk már antitesteket hozott létre, amelyek egy bizonyos allergént károsként azonosítanak, annak ellenére, hogy korábban ezt az anyagot nem azonosították károsként, és egyébként az adott anyag nem jelentene veszélyt a szervezetünkre. Amikor kapcso-latba kerülünk az allergénnel, az immunrendszer reakciója bőrpírt, orrduzzanatot, szemviszketést, szempirosodást vagy a légutak gyulladását okozza. 
Az allergiák súlyossága személyenként és az allergiát okozó anyag szerint változik, és az enyhe irritációtól az életet veszélyeztető súlyos anafilaxiáig terjedhet. Ez a hirtelen kialakuló helyzet egy potenciálisan életveszélyes sürgősségi állapot, amely a keringés összeomlásához és a légutak elzáródása miatti fulladáshoz vezet. Bár a legtöbb allergiát nem lehet meggyógyítani, a kezelések segíthetnek megszüntetni vagy enyhíteni az allergia tüneteit. 
 
Mikor forduljunk orvoshoz? 
Érdemes a Swiss Clinic allergológus szakorvosához fordulnunk, ha olyan tüneteink vannak, amelyeket allergiának gondolunk, és a gyógyszertárban kapható allergiagyógyszerek nem nyújtanak számunkra elegendő enyhülést. Ha új gyógyszer szedése után tüneteket észlelünk, azonnal hívjuk fel a sürgősségi ügyeletet, hagyjuk abba a szedését, és jelentkezzünk az allergológus szakorvosnál.
 
Az allergia kezelése magában foglalja a következőket: 
 
Allergének elkerülése – Az orvosunk segít abban, hogy lépéseket tegyünk az allergia kiváltó tényezőinek azonosítása és elkerülése érdekében. Részletesen kikérdez minket, elvégzi a megfelelő vizsgálatot, illetve kéri, hogy vezessünk allergianaplót a tüneteinkről és a lehetséges kiváltó tényezőkről. Ezek beazonosítása és elkerülése általában a legfontosabb lépés az allergiás reakciók megelőzésében és a tünetek csökkentésében.
 
Gyógyszerek – Az allergiától függően a gyógyszerek csökkenthetik az immunrendszer reakcióját, és enyhíthetik a tüneteket. Az orvosunk nem receptköteles vagy receptköteles gyógyszert javasolhat tabletták vagy folyadékok formájában, orrspray-ként vagy szemcseppként.
 
Immunterápia – Súlyos vagy más kezeléssel nem teljesen enyhített allergiák esetén az orvos immunterápiát javasolhat. Ez a kezelés tisztított allergénkivonatok sorozatát tartalmazza, általában néhány év időtartam alatt adagolva. 
 
Otthon is tehetünk az allergia ellen
 
Néhány allergiás tünetet otthoni kezeléssel is lehet javítani. 
Íme, néhány tipp: 
Orrduzzanat és szénanátha tünetei esetén: A sóoldatos orrspray használata, vagyis az orrmelléküregek kiöblítése só- és vízoldattal segítséget jelenthet. 
A lakásban előforduló légúti allergia tünetei esetén: Csökkentsük a poratkákkal vagy állatszőrrel való érintkezést gyakori ágyneműmosással és a plüssjátékok forró vízzel történő mosásával. Tartsuk a lakásban alacsonyan a páratartalmat, használjunk finom szűrővel ellátott porszívót, például HEPA-szűrőset, és fontoljuk meg a kemény padlóburkolatot a padlószőnyeg helyett.
Penészallergia tünetei esetére: Csökkentsük a nedvességet a fürdőszobában és a konyhában, szellőztető ventilátorok és páramentesítők használatával.
 

Ajánló
Ajánló
Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Hatékony immunválasz – Mindent a lázról

Az őszi-téli időszakban gyakoribbá válnak a különböző fertőzéses megbetegedések. Ha tudni...