Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-04-14

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy egy-egy étkezési kilengés, alkalmi túlevés következtében égni kezd a gyomrunk, vagy csípő érzés jelentkezik a nyelőcsövünkben. A gyakran jelentkező panaszokat azonban nem érdemes elbagatellizálni, mert a visszatérő gyomorégés refluxot jelezhet. 
 
Vannak, akik múló kellemetlenségnek vagy éppen az idősödés velejárójának tekintik a visszatérő gyomorégés problémáját, pedig ezeket a tüneteket érdemes komolyan venni. A mellkasban, illetve a nyelőcsőben érzett égő, csípő érzés, fájdalom a mindennapi életvitelt meg-keseríti, és megnehezíti nemcsak a munkavégzést, de még a pihenést is. 
 
Alkalmi kellemetlenségből tartós betegség
 
A kínzó, égető érzést a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza, jellemzően egy-egy túlságosan bőséges étkezés vagy valamilyen nehezebben emészthető étel fogyasztását követően. A reflux leggyakoribb oka, hogy a nyelőcsövet a gyomorral összekötő záróizom nem zár rendesen, a hasűri nyomás megemelkedésekor résnyire kinyílik. Kisebb részben okozhatja a nyelőcső renyhe mozgása vagy a nyál összetételének problémája is, ha nem közömbösíti kellően a gyomorsavat. 
 
Kiket érint a reflux? 
 
A jelenséget a kismamák is jól ismerik a terhesség utolsó hónapjaiban, és megtapasztalják azok is, akik alma típusú hasi elhízással küszködnek. A refluxos tünetek alkalmanként egészséges embereknél is jelentkeznek. Náluk azonban a szervezet védekező mechanizmusa jól működik, így csak ritkán érzékelhető a probléma: a savat gyorsan a helyes útra tereli a nyelőcső normális mozgása, semlegesíti a nyál. Akinél viszont rendszeressé, gyakorivá válik az égető érzés, a sav visszaáramlása, annál felmerül, hogy refluxbetegsége van. 
 
Hogyan enyhítsük a refluxos problémákat?
 
Inkább többször kisebb mennyiséget együnk, naponta akár öt-hatszor, de keveset. 
Kerüljük az irritáló ételeket, italokat: a csípős, savas, savanyú ételeket, alkoholos és szénsavas, mentolos készítményeket, a csokoládét, a fekete teát és a kávét. Minden érintettnek meg kell figyelnie, melyek azok az ételek, amelyek kiváltják a tüneteket, mert ez nagy egyéni különbségeket mutat! 
Minden falatot alaposan rágjunk meg, mert az a lúgos nyállal keveredve jobban emészthetővé válik! 
A kialakult gyomorégést háztartási keksz, tej, lágytojás, zabpehely vagy búzadara, zsírtalan krumpli enyhítheti a leghamarabb. 
Az éjszakai panaszok elkerüléséért ajánlatos lefekvés előtt négy órával enni utoljára.
A refluxra hajlamosaknak érdemes megemelni az ágyuk fejvégi részét vagy magasabb párnát használni, hogy a visszaszivárgást ezzel is akadályozzák. 
Okosabb kerülni a túl szoros ruházat, öv használatát és a hosszas ülő, görnyedt testtartást. 
A túlsúlyosak számára minden leadott kiló közelebb visz a refluxtól való megszabaduláshoz! 
A stressz oldására keressünk természetes stresszkezelő módszereket a nyugtatók szedése helyett, mert ezek lazítják a gyomor záróizmát is. 
 
 
Milyen következményei vannak a kezeletlen refluxnak? 
 
Ha a probléma kezeletlen marad, a savas hatástól károsodik a nyálkahártya, ami gyulladáshoz vezet, ez pedig tovább ront a nyelőcső mozgásán, így a károsító hatás egyre erősebb lesz. Kezelés hiányában olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a nyelőcsőszűkület, illetve a nyelőcsődaganat, amelynek létrejöttét elősegíti a sav folyamatos maró hatása. Ezért fontos, hogy a refluxra utaló panaszokkal mielőbb orvoshoz forduljunk. A Budai Egészségközpont gasztroenterológusának segítőkészségére és professzionális szaktudására mindig számíthatunk. 
 

Ajánló
Ajánló
Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Akinek visszeres a lába és gyakran bedagad, feszít, fáj, az valószínűleg felületi vénás...

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...