Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-18

Csend, nyugalom és béke – segít a high-tech meditáció

Csend, nyugalom és béke – segít a high-tech meditáció

Az emberekben már régóta él az igény, hogy elvonulhassanak a világ zajától, és kiszabadulva a hétköznapok káoszából, belső felfedezőútra indulva jobban megismerhessék önmagukat. Ehhez mindenekelőtt csendre és nyugalomra van szükség. Látszólagos ellentmondás, hogy éppen a legkorszerűbb technika vívmányai teszik lehetővé az új típusú elmélkedést. De vajon hogyan egyeztethető össze a spiritualitás és a korszerű technika? 

Azok a közhelyek okozzák a legnagyobb fejfájást, amelyekről kiderül, hogy valóban minden egyes szavuk igaz. Közéjük tartozik az is, hogy rohanó korban élünk. Éjjel-nappal csipogó, berregő, kattogó és éles hangon csengő szerkezetek vesznek minket körül. Teljesen elfogadott dologgá vált a kapkodás, a rohanás és az ezzel járó stressz. Körülnézve azt láthatjuk, nagyon sok embertársunk szenved a mókuskeréktől, attól, hogy nem tud megpihenni, kikapcsolódni. Márpedig egy kis lazításra mindenkinek szüksége van. A passzív relaxációs, meditációs módszerek egyre népszerűbbek, mert pontosan azt kínálják, amire az embereknek a legnagyobb szükségük van. Kikapcsolódást, nyugalmat és belső békességet.
 
Látszólagos ellentmondás

A régi Csillagok háborúja filmek egyikében volt az a jelenet, amikor egy nagyon ideges, szürke egyenruhás katonatiszt megzavarta az elmélkedő, sötét nagyurat. A fekete lovag egy misztikus, spirituális irányzat híve volt, ám időnként még neki, a félelmetes, könyörtelen harcosnak is szüksége volt zavartalan nyugalomra, elhúzódásra. Csak így tudta megteremteni belső egyensúlyát. Ehhez egy hatalmas, gömb alakú meditációs fülkét használt.

Amióta először láthattuk a moziban ezt a jelenetet, hosszú évtizedek teltek el, és nagyon felgyorsult körülöttünk minden. Ma már a nagymamák is interneteznek, Facebookot használnak, és jól tudják kezelni az okostelefont. A munkahelyünkön legalább féltucatnyi korszerű elektronikus berendezés vesz körül minket. Egyszerre figyelünk az e-mailjeinkre, az SMS-ekre, a Twitter, a Facebook, az Instagram üzenetekre, és előfordulhat, hogy három-négy általunk kiválasztott szolgáltató is küld csipogó hangjelzéssel kísért üzeneteket, amúgy fontos témákról.

Mindehhez még hozzájárul odakintről a nagyváros zaja, bentről pedig a kollégák mormogása, vagy néha idegesítő hangja. Nem csoda, hogy olyan nagy forgalmat bonyolítanak le a pszichiáterek. A stressz valóságos népbetegséggé vált, és mind többen érzik úgy, hogy valamit tenni kellene ellene. Meglepő módon a megoldás egyik kulcsát éppen a csúcstechnológia jelenti.
 
Újfajta meditáció

Az ősi indiaiak fejlesztették ki a jógát és számos más, hatékonynak tűnő relaxációs módszert. Az elmúlt évtizedek során ezek nálunk is népszerűvé váltak, és felfigyeltek rá a tudományos kutatók. Megvizsgálva a meditálás hatásait, arra a következtetésre jutottak, hogy az nem csupán a lelkünknek, de a testünknek is jót tesz. Csökken tőle a vérnyomásunk, lassú, nyugodt ütemben dobog a szívünk, és eloszlik a szorongás.

A legtöbb embernek azonban nincs elég önuralma és elszántsága ahhoz, hogy elvégezzen egy hosszú tanfolyamot, és a hétköznapjai részévé tegye ezt a hasznos módszert. Rajtuk segítenek a legújabb, csúcstechnológiás meditáló kamrák. Ezek némelyike még hasonlít is arra, amit a filmben a fekete lovag használt. Amerikában, Kaliforniában fejlesztették ki a Somadome fantázianevet viselő egyszemélyes, nyugtató kamrát. Előszeretettel alkalmazzák olyan wellness szállodákban, amelyekben nemcsak sportolási lehetőséget, hanem jógát vagy spirituális foglalkozásokat is kínálnak az érdeklődőknek.

A meditáló vendég elhelyezkedik a rendkívül kényelmes fotelben. Olyan fejhallgatót kap, ami kicsit sem nyomja a fülét. Amikor bezáródik a kamra, nincs bent sötét és elég hely van ahhoz, hogy ne féljünk a bezártságtól. Halványan zöld LED lámpácskák ragyognak fel. Egy halk, kellemes hang mondja el, hogy mi a teendő. Aki beül ide, arra húszperces tökéletes nyugalom és kikapcsolódás vár. A csúcstechnológiás berendezés színterápiát alkalmaz, és megnyugtató hangokkal lép fel a stressz ellen. Húsz különféle program közül választhatunk. Ezek közül akad, amelyik útmutatást nyújt arról, hogyan lélegezzünk, vagy mire gondoljunk, míg mások csupán kellemes hangokkal ringatnak minket pihentető félálomba.

Fény és hangok harmóniája

Amerikában már a múlt század hetvenes éveiben foglalkoztak azzal, hogy a különféle hangok milyen hatással vannak agyunkra. A hanghullámok bizonyos fajtái elősegíthetik az összpontosítást, mások megnyugtatnak, még olyanokat is ismerünk, amitől kreatívabbá válhatunk, vagy éppen megnyugszunk. Ilyen hanghatásokat kombinálva megnyugtató, a lelki egyensúly helyreállítását segítő fényekkel és a megfelelő légzéstechnikákkal húsz perc is elég a belső béke egyensúly eléréshez.

A Somadome meditációs kamrái rendkívül népszerűek. Olyan nagyvállalatok is alkalmazzák őket, mint például az Adobe. A munkatársak sorban állnak azért, hogy beülhessenek húsz percre. Más világcégek, például az Apple, a Facebook és a Google is fontosnak tartja, hogy az alkalmazottjai képesek legyenek hatékonyan leküzdeni a munkájukkal járó stresszt.

Segít az okostelefon

Nem kell azonban Amerikába utazni ahhoz, hogy kipróbálhassuk az ilyen eljárásokat. Okostelefonunk segítségével rengeteg olyan alkalmazás közül válogathatunk, melyek segítenek leküzdeni a szorongást és nyugalmat, belső békességet ígérnek.

Az ilyen applikációk egy része ingyenes, míg másokat nagyjából egy jógaóra áráért vásárolhatjuk meg. Az internetről rendelhetünk olyan érzékelőket, amelyek odafigyelnek testünk hőmérsékletére, szívünk dobogására és a légzésünkre. Jelzik, mikor érdemes szünetet tartanunk, és a mókuskerékből kilépve megpihenni, elmélkedni egy kicsit. Az ilyen alkalmazásoknak és szerkezeteknek van egy közös pontja. Ráveszik a felhasználójukat arra, hogy odafigyeljen magára, és tudatosan tegyen valamit az egészségéért, a lelki egyensúlyáért.
 
Kaphatóak olyan fénnyel és hanggal operáló készülékek, amelyekkel a gyártóik szerint ugyanúgy megtornáztathatjuk az agyunkat, mint a konditeremben az izmainkat. Lényegük, hogy felszabadítják az agyunkban lévő természetes energiát.

A különféle módszerek megtanítanak minket egy olyan dologra, amit a hétköznapi életben is remekül használhatunk. Nem dől össze a világ, ha húsz percre kilépünk belőle. Minden nap nyugodtan tarthatunk egy ilyen szünetet. Utána megújult erővel, energiával vethetjük magunkat bele a hétköznapok sodrásába. A rövid szünet hasznos lesz számunkra, a környezetünk pedig valószínűleg észre sem veszi, hogy kicsit várnia kellett az e-mailek, az SMS-ek és a telefonhívások megválaszolására.

Ajánló
Ajánló
Hihetünk a szemünknek? – Jönnek az élethű hologramok

Hihetünk a szemünknek? – Jönnek az élethű hologramok

Az idei labdarúgó világbajnokság számos emlékezetes perccel örvendeztette meg a tévénézőket. Ezek...

Mi történik az űrszeméttel?

Mi történik az űrszeméttel?

Az elmúlt 70 év során rengeteg űrhajó és rakéta járt a világűrben. Hónapról-hónapra nőtt a...

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Az ember már nagyon régóta álmodik arról, hogy lerázza magáról az idő bilincseit....