Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-06-29

Már nem arctalan a tömeg – bevetésen az arcfelismerő rendszerek

Már nem arctalan a tömeg – bevetésen az arcfelismerő rendszerek

Gyakran hallunk arról, hogy a bűnözők világszerte a legkorszerűbb módszerek alkalmazásával szegik meg a törvényt. Szerencsére a bűnüldöző szervek is igyekeznek nem lemaradni. A legújabb fejlesztések egyike azonban könnyen válhat kétélű fegyverré. A legkorszerűbb arcfelismerő rendszerek képesek arra, hogy egy százezres tömegből, egy szurkolókkal teli stadionból is beazonosítsák és kiemeljék a körözött gonosztevőket. 

Az elmúlt néhány évtized során nem csupán a hétköznapjaink változtak meg, de egyre újabb kihívásokkal kényszerülnek szembenézni a tisztességes polgárokat védelmező rendfenntartó erők szakemberei is. A legkorszerűbb csúcstechnológia és az internet rohamos elterjedése sok milliárd ember számára jelent áldást, ám sajnos az új lehetőségeket a bűnözők is kihasználják. Ha valaki tisztában van azzal, hogy hol rejtőzködnek a világháló feketepiacai, akkor onnan ugyanolyan könnyen rendelhet kábítószert, fegyvert, illegális anyagokat, mint ahogy egy törvénytisztelő állampolgár könyvet, csokoládét vagy nyári ruhát vásárol magának egy webes áruházból.
 
Ráadásul egyetlen hatalmas faluvá változott a világunk. Míg korábban a repülés a leggazdagabb elit kiváltsága volt, a fapados légitársaságoknak köszönhetően, ma már néhány ezer forintért is eljuthatunk egy távoli országba. A bűnözők persze nagyon is tisztában vannak mindezzel. Az internet segítségével mossák tisztára a törvénytelenül szerzett pénzüket, és ha a lebukás veszélye fenyegeti őket, nyom nélkül eltűnnek a rendőrök elől. Vagyis eddig ezzel próbálkoztak. A legújabb arcfelismerő rendszerek miatt azonban most már sokkal nehezebb lesz a dolguk.
 
Sportot űzni belőle

Előfordulhat, hogy a sportrendezvényeken elszabadulnak az indulatok. A garázdálkodó szurkolók között olyanok is akadhatnak, akiknek már korábban is meggyűlt a bajuk a törvénnyel vagy éppen a stadionok házirendjével. Korábban csak nehezen lehetett elérni azt, hogy a kitiltott huligánok valóban a kerítésen kívül maradjanak. Ha a biztonsági őrök nem ismertek fel egy bajkeverőt, az gond nélkül bejuthatott, hogy újra balhézzon.
 
A technika fejlődése azonban lezárta ezt a kiskaput. Csupán rendkívül nagy számítógépes kapacitásra, néhány speciális szoftverre és jól kiépített kamerarendszerre van szükség hozzá. A biztonsági erők kamerái fáradhatatlanul pásztázzák a sportlétesítmény terét, programjuk gondosan megvizsgálja a kamerák elé kerülő szurkolók arcát, és összehasonlítja az adatbázisában szereplő körözött személyek arcvonásaival. Ha valahol egyezést talál, azt jelenti a biztonsági rendszer felügyelőinek. A rendfenntartóknak így nem okozhat gondot kiemelni a tömegből a beazonosított huligánokat. Az eljárásnak tehát megvan a maga egyértelmű haszna is. 
 
Kétélű fegyver

Hasonlóan számos más előre mutató találmányhoz, az arcfelismerő rendszerekkel is csúnyán vissza lehet élni. Nem mindegy, hogy ki és mire használja fel az új technológiát. A nagyvárosok közterületein ma már egyre ritkább az olyan hely, amit ne tartanának szemmel a kamerák. A buszokon, a különféle tömegközlekedési eszközökön is találkozhatunk velük. Az ilyen fajta biztonsági rendszabályok mindaddig hasznosak, míg a törvénytisztelő állampolgárok érdekeit szolgálják. 

A titkosszolgálatok adatbázisában ott van számos körözött terrorista arcképe is, és ha a rendszer felismeri őket, amikor átlépik az országhatárt vagy kisétálnak a repülőtérről, akkor a hatóságok még azelőtt lecsaphatnak rájuk, hogy valami szörnyűséget elkövethetnének. Ráadásul a politikai erőszaktól sem visszariadó szélsőségesek is elbizonytalanodhatnak, ha tudják, a megfigyelőrendszerek ébersége miatt egyre kisebb a siker esélye. 

Ugyanakkor viszont ennek a fejlődésnek is meg van a maga árnyoldala. Az arcfelismerő rendszerekkel csúnyán vissza lehet élni. Egy totalitárius állam folyamatosan szemmel tarthatja „alattvalóit”. A „nagy testvér” szeme elől nem lehet elbújni. 

 
Rendőrök szemüvegben

Ismerünk példát már jól működő, hatékony rendszerekre is. Kínából érkeztek beszámolók arról, hogy az új, fekete egyenruhás nagyvárosi rendőröket különleges arcfelismerő szemüveggel szerelték fel. Ezek közvetlen összeköttetésben állnak a rendőrség központi adatállományával.

A járőröző rendőr nem célzottan vadászik valakire, hanem például a vasútállomáson, a peronon állva figyeli az érkezőket. A szemüvege automatikusan beméri az állampolgárok arcát és vonásaikat, összeveti az adatbázisban lévő fényképekkel.

Ez a technológia kiváló fegyver lehet a terrorizmus elleni küzdelem során, mint ahogy arra is alkalmas, hogy veszélyes, körözött bűnözőket, például szökésben lévő gyilkosokat fogjanak el. Egy másodperc töredékére van csupán szükség ahhoz, hogy az adatbázisban megtalálják a gyanúsított fotóját, és már is megy a riasztás a peronon álló rendőrnek. Ugyanakkor az eljárás lehetővé teszi a lakosság elnyomását, a teljes mértékű kontrollját.
 
Jelenleg Földünk egyetlen országában sem működik olyan kiterjedt köztér-megfigyelő rendszer, mint Kínában. Néhány év múlva már négyszázmillió, hálózatra kötött kamera tartja szemmel az állampolgárokat. Működtetésükhöz egyre nagyobb mértékben alkalmaznak mesterséges intelligenciát. A „MI” fejlesztése hatalmas üzletet jelent. A következő tizenkét év során körülbelül százötven milliárd dollár értékben szerezhetnek megbízatásokat azok a cégek, melyek bekapcsolódnak a kínai bűnmegelőzési rendszerek fejlesztésébe.

Ajánló
Ajánló
Hihetünk a szemünknek? – Jönnek az élethű hologramok

Hihetünk a szemünknek? – Jönnek az élethű hologramok

Az idei labdarúgó világbajnokság számos emlékezetes perccel örvendeztette meg a tévénézőket. Ezek...

Mi történik az űrszeméttel?

Mi történik az űrszeméttel?

Az elmúlt 70 év során rengeteg űrhajó és rakéta járt a világűrben. Hónapról-hónapra nőtt a...

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Az ember már nagyon régóta álmodik arról, hogy lerázza magáról az idő bilincseit....