Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-07-10

Veszély a magasból - Bűnözök drónjai

Veszély a magasból - Bűnözök drónjai

Az újságok címlapjai és a televíziók híradásai gyakran beszámolnak arról, hogy a bűnüldöző szervek milyen technikai újításokkal akarják megvédeni a tisztes állampolgárokat. A technikai fejlődésnek azonban megvan a maga árnyoldala is. A bűnözők szintén tisztában vannak ugyanis az új technológia adta lehetőségekkel, az ő módszereikről azonban csak ritkán hallhatunk. Mostanában sok biztonsági szakértő nézz fel aggódva az égre: kiderült ugyanis, hogy a bűnszövetkezetek is mind gyakrabban vetnek be drónokat.  

A drónok az elmúlt néhány év során váltak igazán népszerűvé. Az egyre kisebb, egyre halkabb repülő szerkezetek megjelentek az életünk számos területén. Vannak városok, ahol pizzát is kiszállítanak a segítségükkel, míg másutt áruházak küldik drónokkal az otthonunkba a megvásárolt árut. Nagyobb, harciasabb testvéreiknek, a pilóta nélküli repülőgépeknek fontos szerep jut a terrorizmus elleni harc során, és emellett a bűnüldöző szervek is előszeretettel alkalmazzák őket világszerte. 
 
Jól jön a segítség

A rendőrségi drónok bevezetése számos előnnyel jár. A kis szerkezetek önállóan is tudnak repülni, járőrözni, de manuálisan is irányíthatjuk őket. Kamerájuk filmet és fényképet is készíthet. A katasztrófavédelem is egy olyan szakterület, ahol nagy segítséget jelentenek a különféle felderítőgépek. Hazánkban is alkalmaznak olyan kvadrokoptereket, amelyekkel meg lehet keresni a mérgező anyagokat vagy éppen a hegyek között eltévedt turistákat. Az ilyen drónok megkönnyítik a magyar tűzoltók munkáját is. Az elmúlt évek során drónok járőröztek a magyar-szerb határon felállított kerítés fölött, a távirányítású kamerájukkal egyszerűen meg lehetett figyelni, ha mozgás támadt a határsávban. Számos európai ország alkalmaz ilyen eszközöket, a rendőrségi drónok Csehországban, Angliában és Franciaországban is ott zümmögnek a tömegrendezvények fölött és szemmel tartják az autópályákon a túl gyorsan száguldozókat is.
 
A bűn szolgálatában

A nemzetközi bűnüldöző szervek a múlt évben figyeltek fel arra, hogy a drónok alkalmazása már nem csak a rendfenntartó erők kiváltsága. Az FBI bevetési technológia részlegének vezetője egy nyugtalanító esetről számolt be a szakembereknek. Az ügynökség túszok kiszabadítására szakosodott egysége eredt körözött bűnözők nyomába. Sikerült beazonosítaniuk a célszemélyek búvóhelyét. Körbevették az épületet, és megfigyelték a célpontot. Mielőtt azonban eldönthették volna, hogy milyen módon avatkoznak be, váratlan dolog történt. 

A magasból ismeretlen eredetű drónok csaptak le az FBI ügynökeire!

Parányi repülős szerkezetek közelítették meg nagy sebességgel a megfigyelőket. Némelyik csupán pár centire kerülte el a rendőrök fejét és szemét. Lehetetlenné vált a rejtett megfigyelés. A bűnözők ugyanis tudták, hogy nyakukban van az FBI! Nemcsak arra használták fel a drónjaikat, hogy megzavarják a megfigyelőket, de a magasból szinte láthatatlanul szemmel tartották az érkező rendőröket. Joe Masel részlegvezető beszámolója szerint ekkor fordult elő először, hogy a célszemélyek ilyen korszerű eszközökkel akadályozták meg a túszokat kiszabadító egység munkáját. Ráadásul felvételeket készítettek a rendőrök arcáról, és a videókat azonnal feltöltötték a YouTube-ra. A bűnözőtársaik mobiltelefonjukkal így folyamatosan ellenőrizni tudták a helyzetet, és ez az incidens sajnos csupán a jéghegy csúcsát jelenti.
 
Ezerarcú bűn

A drónok használata nem annyira bonyolult, hogy ne lehetne gyorsan elsajátítani. Bűnszövetkezetek ugyanúgy használhatják őket, mint magányos elkövetők, például besurranó tolvajok. Egy bankrablás vagy egy ékszerbolt kifosztása előtt feltűnés nélkül a magasból figyelhetik meg a helyszínt. Drónokkal követhetik a pénzszállító autók mozgását, mielőtt lecsapnának rá. 

A bűnszövetkezetek számos tagja van börtönben. Egyes országokban akár gyors és halk drónok segítségével lehet kábítószert, pénzt, fegyvert vagy mobiltelefonokat becsempészni hozzájuk. Komoly gondot jelent, hogy a szervezett bűnözés kémkedésre használhatja fel az új technológiát. Drónokkal tarthatják megfigyelés alatt azokat a cinkosaikat, akikről úgy vélik, esetleg együttműködnek a rendőrséggel. Folyamatosan szemmel tarthatják a rendőrkapitányságokat vagy a szervezett bűnözés ellen küzdő hatóságok épületeit. Lefényképezhetik az épületből kijövőket, és az autóik rendszámtábláját.

A csempészek is örömmel élnek az új lehetőséggel. A nagy kikötővárosokban a befutó hajókon érkező tiltott dolgokat juttatják ki észrevétlenül a partra légi úton. Az USA-ban a csempészeten kívül komoly gondot okoz az illegális bevándorlás.  A mexikói határ mellett húzódó kerítés mellől eltűntek a bandák megfigyelői, és a helyüket mind több alkalommal veszik át a drónok. Ebben a térségben a kábítószer-kereskedők is rendkívül aktívak. Kisebb csomagokban nagy értékű hatóanyagokat repítenek át a mit sem sejtő fegyveres rendőrök feje fölött.

A drón-bűnözéssel foglalkozó szakemberek azonban óvva intenek attól, hogy túldramatizáljuk a helyzetet. A hatóságok világszerte nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kidolgozzák a veszély elhárításának jogi és technikai hátterét. Van, ahol már most is vadászdrónokat használnak a bűnözők repülő szerkezetei ellen, míg másutt nagytestű ragadozó madarakat tanítanak be a drónok elpusztítására. Több ország fegyveres erői is kísérleteznek olyan csúcstechnológiás puskák kifejlesztésével, melyek például elektromágneses impulzusokkal kilőhetik a bűnözők magasban kőröző eszközeit.

Ajánló
Ajánló
Hihetünk a szemünknek? – Jönnek az élethű hologramok

Hihetünk a szemünknek? – Jönnek az élethű hologramok

Az idei labdarúgó világbajnokság számos emlékezetes perccel örvendeztette meg a tévénézőket. Ezek...

Mi történik az űrszeméttel?

Mi történik az űrszeméttel?

Az elmúlt 70 év során rengeteg űrhajó és rakéta járt a világűrben. Hónapról-hónapra nőtt a...

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Saláta és időgép – egy nagy áttörés küszöbén állunk?

Az ember már nagyon régóta álmodik arról, hogy lerázza magáról az idő bilincseit....