Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-04-28

A múzsák barátai a Hegyvidéken

A múzsák barátai a Hegyvidéken

A tánc és a zene olyan csodálatos, éteri dolog, amely megvigasztalja a szívünket, boldogsággal tölti el a lelkünket. A muzsika hangja, a tánc ritmusa már egészen kiskorunkban mellénk szegődik életünk minden csodálatos pillanatában. A tánc üteme pedig mozgásra késztet, magával ragad, boldogsággal tölthet el minket. Rövid áttekintésünkben megnézzük, kerületünkben hol lehet táncolni vagy muzsikálni mindazoknak, akik maguk is szeretnének beállni a múzsák barátai közé. 

A hellének hite szerint gyönyörű múzsák támogatták a táncosokat és a muzsika barátait. Terpszikhoré volt a tánc patrónusa, Erató a szerelmi költészet és a dalok, Euterpé pedig a lírai verselés és a zene múzsája. Napjainkban sokan beérik azzal, hogy átengedjék magukat a varázslatos ritmusoknak, beülnek a koncerttermekbe, otthon felteszik a legkedveltebb lemezüket, és az is előfordulhat, hogy reggelente munkába menet kedvenc zenei adójukra tekerik az autórádió keresőgombját. Élnek viszont közöttünk olyanok, akik ennél is többre vágynak. Nem érik be azzal, hogy hallgassák a zenét vagy nézzék a táncot, hanem maguk is szeretnének megtanulni énekelni, táncolni. Szerencsére a Hegyvidéken számos lehetőség várja őket.

Virányosi Közösségi Ház
 
A Szarvas Gábor úti kellemes hangulatú villaépületben számos zenei program várja a legfiatalabbakat és a legidősebbeket is. A Hangszervarázs foglalkozásain Nagy Mária, az Operaház zenekari művésze, az Operaház gyerekműsorainak játékmestere tanítja meg a muzsikálás alapjaira a kicsiket, míg Timár Sándor Állami díjas, Érdemes Művész, Budapest Hegyvidék díszpolgára és Timár Böske táncművész szakszerű irányításával  néptáncot tanulhatnak. Jó helyen jár az is, aki balettozni szeretne. Ezt a gyönyörű műfajt Mády Krisztina mutatja be az érdeklődőknek. Azoknak a kamaszoknak sem kell csalódniuk, akik úgy vélik, érdemes megismerkedniük a klasszikus táncművészet csodálatos mozgásformáival. A Harmónia Táncklub kézen fogja és átvezeti őket ebbe a különös világba. A felnőttek megtanulhatják a társastánc alapjait. Székely Attila örömmel várja azokat is, akik már haladó szinten táncolnak. A sport és a tánc határán mozog az olimpiai bajnok Tass Olga. Ő a felnőtteknek tart művészi tornát. Hódiné Fodor Mária pedig egészen egzotikus mozgásformára tanítja meg az érdeklődőket, nála hastáncot lehet tanulni. Nagy népszerűségnek örvendenek a Hegyvidéki Zenés Péntek Délutánok. 
 
MOM Kulturális Központ
 
A kerületünkben 1951 óta működő, nagyszerű programjai miatt országos jelentőségű kulturális intézmény természetesen a tánc fontos központja is. A gyerekek itt is számos lehetőség közül válogathatnak. Várják őket a Csillagszemű néptánccsoport, az Iciri-Piciri Táncház és a Tücsök Zene ritmus-ének-zene foglalkozásai. A felnőttek is elmélyíthetik tánctudásukat. A latin-amerikai és társastánc tanfolyamok mellett a vállalkozó kedvűek akár az akrobatikus rock’n’roll-lal is megpróbálkozhatnak.
 
Jókai Klub

A Svábhegy tetején, egy gyönyörű parkban működő Jókai klubnak saját hangstúdiója van. Itt is örömmel várják valamennyi korosztályt. Az érdeklődők jazz- és klasszikus balettet, néptáncot, társastáncot, művészi tornát, de még színpadi show-táncot is tanulhatnak.
 
Hegyvidéki Kulturális Szalon
 
Erről a jelentős XII. kerületi kulturális központról áprilisban már írtunk részletesebben. Muzsikáló összefoglalónkban azonban meg kell említenünk az itt működő Zene-fere klubot, ahol Kovács Zalán László tubaművész várja az érdeklődőket. A Szupernagyi népdalkörben minden páros hét csütörtökén lehet énekelni.
 
Solti György Zeneiskola
 
A főváros egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert zeneművészeti iskoláját 1968-ban alapították. Az itt tanulók 18 hangszeres tanszak közül válogathatnak. Az iskola 1998-ban vette fel Solti György, a világhírű karmester nevét. A magas színvonalú képzésre vágyók nem véletlenül iratkoznak ide. A növendékek közül minden évben sokan bejutnak a Zeneművészeti Szakközépiskolába, Konzervatóriumba. Az iskola ezer szálon kapcsolódik a kerület zenei életébe. Egykori növendékei gyakran fellépnek a Hegyvidék kulturális intézményeiben. A Hegyvidéki Solti György zenekar rendkívül színes repertoárral ad koncerteket. Kisebb kamaradarabok ugyanúgy szerepelnek a kínálatban, mint a nagyszabású szimfonikus produkciók .
 
Éneklő iskolák
 
A kerület számos általános és középiskolájában működik nagy népszerűségnek örvendő kórus. A zeneoktatás kiemelt szerepet kap a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskolában, a Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában is. Sok nagyszerű kerületi intézmény mellett például a Tamási Áron Általános Iskola és Kéttannyelvű Gimnázium, az Arany János , a Jókai Mór, a Németvölgyi, a Pannonia Sacra Katolikus általános iskolák és a Városmajori Gimnázium énekelni vágyó tanulóinak sem kell messzire menniük, ha énekelni akarnak. A Hegyvidéken dolgozó zenepedagógusok áldozatos munkájának hála, egyetlen percig sem kell attól tartanunk, hogy körülöttünk elhalványul Kodály és Bartók nagyszerű zenei öröksége.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...