Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-06-12

Jókedvű június - A Városmajori Szabadtéri Színpad programjai

Jókedvű június - A Városmajori Szabadtéri Színpad programjai

A Hegyvidék egyik legnépszerűbb parkjában, a Városmajorban működik a főváros nyári kulturális életének egyik üde színfoltja, a Városmajori Szabadtéri Színpad. A komoly műfajok rajongói ugyanúgy találnak itt színvonalas előadásokat, mint azok, akik könnyed, nyári kikapcsolódásra vágynak. 

A Szabadtéri Színpad ezen a nyáron a programok lenyűgözően széles választékával várja a muzsika, a tánc és a színház rajongóit. Július eleje és augusztus vége között közel hetven programjukat tekinthetjük meg. Sor kerül többek között két zenés és egy táncbemutatóra is. A színházi előadások és a koncertek területén is arra törekedtek, hogy a műfajok legszélesebb választékával szórakoztathassák az idelátogatókat. A városmajori kulturális intézmény idén nyáron is a Budapesti Nyári Fesztivál kitüntetett helyszíne lesz. Ez a tény is szerepet játszik abban, hogy a 2017-es kínálatban még a korábbiaknál is komolyabb hangsúly kerül a muzsikára.
 
Vidám nyár várható
 
A Városmajori Szabadtéri Színpad a legforróbb évszakban nem csupán a jeles fővárosi színházaknak ad lehetőséget arra, hogy kikerüljenek a kőfalak szorításából, de rendszeresen vidéki és határon túli társulatok is tanúbizonyságot tehetnek a tudásukról. A kerületünkhöz sok szállal kapcsolódó Budapesti Nyári Fesztivál pedig idén a kultúráknak és a kontinenseknek szervez találkozót. Számos világsztár látogat el a magyar fővárosba, ahol a Városmajorban és a Margitszigeten több mint száz rendezvényre kerül sor. A Szabadtéri Színpad üzemeltetői ráadásul tisztában vannak egy fontos ténnyel: a nyári időszak egybeesik az iskolások nagy vakációjával. Nem csoda, hogy a programterv összeállítása során odafigyelnek a gyerekek igényeire is.
 
Egy kis történelem
 
A Városmajorban évszázados hagyományra tekint vissza a zenei élet és a nagyérdemű közönség szórakoztatása. A feljegyzések szerint az itt élők már a 18. század végén fergeteges mulatságokat rendeztek. A mutatványosok első bódéjai 1825-ben jelentek meg. A következő két évtized a városmajori vurstli fénykorát jelentette. Az 1848-as forradalom eltiprása után itt is komor, fenyegető csend támadt. Csupán a kiegyezés után tért vissza a jókedv. 1870-től kezdve megélénkült a zenei élet, és ismét lehetőség volt hangosabb mulatságok megtartására. 1886-tól kezdve a szórakoztatóipar újjászületésének lehetünk tanúi. Rohamosan fejlődött a vurstli, sőt még egy hullámvasút is épült. Az első világháború után fontos mérföldkőnek számított, hogy 1922-ben megnyílt a szabadtéri mozi. A Park Filmszínház 1950-ig működött, utána a kulturális színpad vette át a helyét. Vidám, zenés darabok és politikai kabarék mellett fellépett itt a kecskeméti Katona József Színház is. 1965-ben komoly beruházással felújították a létesítményt. 1987 után a színpad négy évig újra kertmoziként működött. 2010-ben tető épült a nézőtér és a színpad fölé. 2013-ban pedig sor került az első városmajori színházi szemlére.
 
Kiemelt bemutatók
 
A tatabányai Jászai Mari Színház művészei állítják színpadra a Sztárcsinálókat. A rock musical három alkalommal kerül színpadra. A Coincidance társulat ősbemutatóval várja a nézőket. A Fair Play – Sportóriások legendája a tánc elemi erejű nyelvén mutatja be a tehetség és a sport kapcsolatát. Ugyancsak ősbemutató a Group’n’Swing együttes koncert show-ja, a Holdfény Mulató. A múlt évben a nézőknek nagyon tetszett az Így szerettek ők című koncertszínházi előadás, ezért közkívánatra idén újra színpadon láthatjuk Nagy-Kálózy Esztert, Gryllus Dorkát, Rudolf Pétert, Simon Kornél, Nyáry Krisztiánt és a Kaláka együttest.

A hagyományos rendezvény versenyprogramjában kiváló vidéki együttesek készülnek a fővárosi közönség szívének elnyerésére. Fellép a szabadkai Népszínház magyar társulata, a kecskeméti Katona József Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín és a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház.
 
Jól kezdődik a nyár
 
A nyár hátralevő részében a családokat vasárnap délelőttönként a gyermekszínház előadásai várják:
június 17-én: Aranyszamár Színház: Bertalan és Barnabás 
június 25-én: Zenthe Ferenc Színház: Lúdas Matyi 
július 2-án: Kabóca Bábszínház: Békakirály 
 
Mindenkinek jó szórakozást kívánunk júniusban is!

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...