Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-09-18

Thalia szentélye – a Bajor Gizi Színészmúzeum

Thalia szentélye – a Bajor Gizi Színészmúzeum

Bajor Gizi, a Kossuth-díjjal kitüntetett kiváló művész nevét mindenki ismeri, aki – akárcsak a legcsekélyebb mértékben is – érdeklődik a magyar színházművészet iránt. A művésznő emlékét őrzi kerületünk kulturális életének egyik különleges színfoltja, az Országos Magyar Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteménye a Stromfeld Aurél utcában.

A múlt század egyik legcsodálatosabb színésznője valósággal tündökölt a színpadon. Magyar és külföldi szerzők darabjaiban is nyújtott maradandó, magával ragadó alakítást. Déd- és nagyszüleink láthatták őt Júliaként a Shakespeare Rómeó és Júliájában, Gauthier Margitként Alexandre Dumas A kaméliás hölgyében, Lady Milfordként Schiller Ármány és szerelmében, de volt ő Diana grófnő, Kleopátra vagy Titánia is. 1925-ben a Nemzeti Színház örökös tagjává választották. Öt évvel később Corvin-koszorút, majd 1945-ben Szabadság-rendet kapott.

Bár a színpadon páratlan tehetséggel játszott, amivel lenyűgözte a közönséget, a magánéletében mértéktartóan és a legtöbb hazai csillagnál jóval szerényebben viselkedett. Kerülte a feltűnést, a hivalkodást. Amikor a háza környékén, itt, a Hegyvidék utcáin sétált, csupán az eleganciájával és csodálatos kisugárzásával tűnt ki a járókelők közül, nem pedig azzal, hogy hangoskodva, kirívó módon viselkedett. Nem kedvelte túlságosan a bárokat, a szórakozóhelyeket. Barátait és legkedvesebb munkatársait inkább meghívta magához, a Stromfeld Aurél utcai házba. Mindezek dacára, vagy talán éppen ezért a harmincas évek közepe felé már Bayor Gizi számított a legnépszerűbb magyar színésznőnek. Rajongói hatalmas elszántsággal hóesésben, szakadó záporban is megvárták minden fellépése után a színház színészbejárójánál, hogy elhalmozzák virágokkal és kedves szavakkal. Élete legszebb és legdrámaibb éveit is itt töltötte a Hegyvidékben.
 
Menedék a vészkorszakban

Emberi nagyságáról mi sem beszél ékesebben, mint az, amit 1944 végén, majd az újesztendő halálos veszélyekkel teli, iszonyatos hetei során üldözött embertársai érdekében tett. Rengetegen találtak búvóhelyre a hegyvidéki villában Budapest ostroma idején. Itt vészelte át a borzalom heteit többek között Tamási Áron. A nyilasok és a német megszállók végeztek volna Germán Tiborral, Gizi férjével, valamint Kertész Róberttel, dr. Vajda Ödön ügyvéddel és a családjával, ám ők mind menedékre találtak Bajor Gizi otthonában. A ház alatt építettek egy titkos rejtekhelyet, ahol elbújhattak a zsidó ismerősök, barátok.

A nagyszerű művésznő élete tragikus körülmények között ért véget, halálát sokak szerint máig titokzatosság övezi. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra. Korábban szinte sosem fordult elő, hogy valakit ilyen sok gyászoló kísért volna el utolsó útjára.
 
Múzeum születik

Bajor Gizi halála után egy évvel egy másik nagyszerű színésznő, Gobbi Hilda javasolta, hogy az elhunyt villájában nyíljon múzeum. Először Bajor Gizi hagyatékait lehetett megtekinteni itt, ám a szép villa épületben jutott hely arra, hogy a magyar színházművészet más, kimagasló alakjairól is megemlékezzenek. Emlékszobát kapott többek között Jászai Mari is.

A múzeum létrehozásában oly nagy szerepet játszó Gobbi Hilda pályafutását 1990 óta tekinthetjük át a neki szentelt emlékszobában. Az emeleten tematikus helyiségek várják a látogatókat. Érdemes ide eljönni, ha valakit érdekel a táncművészet vagy az operett. Sok mindent megtudhatunk a színházak kulisszatitkairól is.
 
Ezernyi szép emlék

A neogót ház eredetileg földszintes épület volt. 1928-ban Bajor Gizi alakítatta át a ma is ismert elegáns villává. Az épület a fővárosi művészvilág igazi otthona lett. Egymásnak adták a kilincset a színészek, a különféle képzőművészek vagy éppen az irodalmárok.

Kezdetben Bajor Gizi, Márkus Emília és Jászai Mari munkásságát tekinthették meg az érdeklődők. Az ezredfordulót követően a múzeumot nagymértékben átalakították. A földszinten időszaki tárlatokat nézhetünk meg, az emeleten pedig megismerkedhetünk a színházi alkotás folyamatával.

Aki pedig úgy dönt, hogy a látottakat legjobb csendes elmélkedéssel feldolgozni, az megpihenhet a Bajor Gizi egykori otthonát körülvevő, kisebb parknak is beillő nagyságú, szépen karbantartott kertben. Ma már az Országos Magyar Színháztörténeti Múzeum és Intézet működik ezen a helyen.
 
Itt tudhat meg még többet a múzeumról:
 
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 
1013 Budapest, Krisztina körút 57, 
+36-1-375-1184, 
oszmi@szinhaziintezet.hu
 
Bajor Gizi Színészmúzeum, 
1124.  Budapest, Stromfeld Aurél u. 16
+36 1 225 3161

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...