Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-10

Kellemes borzongás

Kellemes borzongás

Félelem és rettegés? Vagy éppen ellenkezőleg, kellemes borzongás?  Nyissuk fel az ódon kripta ajtaját és lessünk be a horror boszorkánykonyhájába. E különös műfaj napjainkban megdöbbentően népszerű. Mi lehet ennek a titka, magyarázata?

Jobb félni, mint megijedni – tartja a közmondás. Az ősi bölcsesség igazságát könnyű belátni, ha elsétálunk egy könyvesbolt kirakata vagy egy nagyobb mozi előtt. A kellemes borzongást ígérő horror műfaj valóságos reneszánszát éli napjainkban.
A folyamat nem ma kezdődött. Az elmúlt évtized során egymás után jelentek meg az olyan könyvek, amelyekre egy nemzedékkel korábban könyörtelenül rátették volna a 18-as karikát. A horror egyformán népszerű a nyugati kultúrkörben, Európában és Amerikában, valamint számos ázsiai országban, például Japánban, Koreában, és kisebb mértékben még Kínában is.

Könyv és film kéz a kézben

Különös szimbiózis alakult ki az irodalom és a filmgyártás között. A filmszínházakban ugyanis már nem csak a klasszikus rémtörténetek sokadik újrafeldolgozását láthatjuk, hanem olyan filmeket, melyek eredetileg regényként hódították meg a nagyközönség szívét. Hollywood persze igyekszik mindenről több bőrt is lenyúzni. Az elképesztően népszerű Alkonyat sorozat könyveit is filmre vitték, és a történetet igyekeztek elnyújtani, mint a rétestésztát.
Azok, akik száz évvel ezelőtt kedvelték a horrort, manapság rá sem ismernének régi kedven-cükre. Nosferatu, a félelmetes, visszataszító szörnyeteg helyét átvették a jóképű, sármos, gazdag és fiatalos külsejű vámpírok. Nem véletlen, hogy a horror ma már elsősorban a tizenéves lányok és a fiatal nők között annyira népszerű. Ezek a hölgyek ugyan utálnak megijedni, de nem mondanának nemet egy kis borzongásra. Az új tévésorozatok, filmek hősei pedig igencsak alkalmasak arra, hogy dermesztően lenyűgöző, túl- és néha alvilági mosolyukkal megdobogtassák a lelkes nézők szívét.

Nem lesz baj belőle?

A jelenség persze nem mindenkinek tetszik. Főleg a filmeket éri sok kritika. Egy félelmetes jelenet leírása nem olyan megrázó, mint amikor a filmvásznon fröcsög a vér. Manapság már az olyan filmek is 12-es besorolást kapnak, amelyekre egy nemzedékkel korábban kizárólag felnőttek ülhettek volna be. A mai gyerekek megszokták az erőszak ábrázolását, és nem olyan félősek – legalábbis ezt gondolják róluk – mint amilyen a szüleik generációja volt.


Kripta helyett borospince

A színvonalas horror azonban napjainkban is ugyanolyan kiváló kikapcsolódást nyújt, mint amikor BramStoker papírra vetette a Drakulát vagy Mary Shelley lejegyezte Frankenstein történetét. Ha valaki szeretne visszatérni e műfaj gyökereihez, és kellemesen hátborzongató társaságban elmerülni a rémes mesék különös világában, annak érdemes elmennie a városmajori Barabás Villába, ahol a vincellérházban sejtelmes gyertyafényben két kiváló színész és rengeteg nagyszerű könyv várja.
A „horrorfelolvashow” remek kikapcsolódást ígér, de csak a felnőtteknek. A belépés ugyan ingyenes, de az egykori borospince küszöbén csakis komoly, érett felnőttek léphetnek át.

Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártyás ajánlatok: 
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/barabas-villa/

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...