Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-11-29

Ünnep és ragyogás - decemberi kulturális programajánló

Ünnep és ragyogás - decemberi kulturális programajánló

A hegyvidéki polgároknak nem kell attól tartaniuk, hogy izgalmas és színvonalas kulturális rendezvények nélkül maradnak az esztendő utolsó hónapjában. Rövid válogatás következik a kerületünkben működő intézmények kínálatának legjavából. Nézzük meg a legérdekesebb műsorokat, fellépőket, előadásokat, és a decemberi ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeket. Kiemelt hangsúlyt kapnak a karácsonnyal és az adventi szokásokkal összefüggésben álló programpontok.

A december hagyományosan nehéz feladat elé állítja a kulturális központok, a színházak és a koncerttermek munkatársait. Ilyenkor hideg az idő, gyakran esik az eső vagy hull a hó, az embereknek nincs túl nagy kedvük kimozdulni otthonról. Mikuláskor, karácsonykor vagy éppen szilveszterkor a legtöbben otthon maradnak családjukkal, vagy a barátaik társaságát keresik. Komoly vetélytársat jelentenek az áruházak és a bevásárlóközpontok is. Dübörög a reklám, fényárban úsznak a plakátok és a hirdetések. Mindent megtesznek azért, hogy magukhoz csábítsák az embereket.

Mit tehet ilyekor egy kulturális központ? Pontosan azt, amit a hegyvidéki intézmények is csinálnak. Olyan változatos, sokszínű és színvonalas programokat kínálnak, amelyek ellensúlyozzák a zord időjárást és megnyugtató kikapcsolódást, felfrissülést adnak a kimerítő év végi rohanásban. Nézzük meg, hogy idén decemberben milyen különlegességre számíthatnak a XII. kerületi polgárok!

Decemberi programok

Barabás Villa

A városmajori kulturális színtér decemberi programjai Mikulás napján kezdődnek. A kiállítóteremben január 8-ig tekinthetjük meg Mulasics Manna kiállítását. Az Ad Infinitum a művész legújabb képeiből ad válogatást. Elnézve az alkotásokat, mintha csak egy mesebeli táj fölött lebegnénk a madarak szárnyán. December 12-én a mesék birodalmává válik a Vincellér ház, Dömök Edina mesél és játszik a gyerekekkel. 19-én Palya Bea akusztikus koncertje következik. A népszerű énekesnő Stummer Marci gitáros társaságában lép föl.

MOM Kulturális Központ

A Csörsz utcai intézményben a megszokott lendülettel kezdődik az év utolsó hónapja is. Elsején a Magyar Állami Népi Együttes lép fel. Verbunkos című előadásuk gyönyörű, romantikus programot ígér. Még aznap megnézhetjük Gryluss Vilmos koncertjét. Kodály-iskolások is részt vesznek a Nótás Mikulás vidám előadásán. Másnap Edit Piaf születésének századik évfordulójára emlékezünk. Piafdalait Anne Carrere adja elő.

December 3-án Éliás Gyula Jr. tart adventi koncertet. Aznap a MOMkult vendége lesz a világhírű Dave Holland Trio is. 4-én a Csodamalom Bábszínház a Mikulás és a varázsdob történetét adja elő. Másnap Fabók Mancsi Bábszínháza kisiskolásoknak az Égi Királyról mesél. 5-én fellép a Fény és a Sötétség kettőségét bemutató Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes.

8-án tizedik születésnapját ünnepli a Sárik Péter Trio. Luca napján a gyermekek zenei fejlesztését szolgáló Babakoncertre kerül sor. 14-én színpadra lép a legendás KFT együttes és vendégeik, Kecskés Karina és Mácsai Pál. Ugyanezen a napon kerül sor Hobo Bob Dylan estjére. 17-én a legendás Révész Sándor áll színpadra. 23-án a TRIÁSZ ad elő „elveszett dalokat”. 26-án pedig a Sirály sétányon, a Szabadpolcon folytatódik az ingyenes könyvcsere.

Jókai Klub

A Hollós út 5-ben működő népszerű közösségi házban december 6-án nyílik meg az ELTE Tanító és Óvóképző Kar Vizuális Nevelési Tanszékének kiállítása. Megtekinthetjük a hallgatók munkáit, valamint megismerhetjük, hogyan készülnek fel a leendő pedagógusok, képek és plasztikai alkotások alkalmazásával gyermekeink nevelésére.

Hegyvidéki Kulturális Szalon
11-én a Kíváncsiskodók Klubjában Nagy Katalin vezetésével a mindmáig töretlen népszerűségű Sisi, vagyis Erzsébet királynő életével ismerkedhetünk meg közelebbről. Aznap délután kerül sor a zenés Mókus karácsonyára a Zene-fere Klubban. Közreműködik Szirtes Edina Mókus és Kovács Zalán László. 13-án a Szalonegyetemen az óvodások betlehemeznek.

20-án a Segítő kéz a családoknak program keretében Dr. Domján Mihály arról beszél, hogyan lehet úgy ünnepelni, hogy azt mi magunk is élvezzük. Másnap a Divattörténeti előadássorozatban a XVII. századról, a magyar viseletek fénykoráról hallhatunk számos érdekességet. A Szalon kedvelt klubjai és foglalkozásai az esztendő utolsó hónapjában is nagy szeretettel várják a tagokat és az érdeklődőket.

Karácsonyi hangulatban

A decemberi ajánlatok közül kiemelnénk azokat, amelyek abban segítenek, hogy minél jobban ráhangolódjunk a szeretet ünnepére:

12-én Mozart, Schubert és Bach műveiből rendeznek adventi hangversenyt a Barabás Villában. Hegedű, cselló és mélyhegedű hangjában gyönyörködhetünk. 17-én a Rutkai Bori Banda tart hópelyhekkel keringőző táncos-bábos mesekoncertet ugyanitt. 


A MOM Kulturális Központban Benedekffy Katalin koloratúrszoprán énekesnő és zenésztársai adnak elő a Klasszikusok könnyedén koncertsorozat részeként karácsonyi hangulatú zenei darabokat.

9-én Farkasházi Réka és a Tintanyúl tart igazi karácsonyi zenés mesekoncertet a MOMkult-ban. 15-én kezdődik a Hegyvidéki karácsonyváró. A Mennyünk, mennyünk Betlehembe! betlehemes játékot Papp Melinda írta színpadra. 16-án a Pál Dénes Classic ad adventi koncertet.20-án a Presto Kamaraegyüttes és az Ars Nova Sacra Énekegyüttes barokk karácsonyi koncertje következik Monteverdi Bach és Vivaldi műveiből. Két nappal később sokak nagy kedvence, a Kaláka együttes betlehemezik. 
 

December 17-én a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban hallgathatjuk meg a népszerű Király Linda karácsonyi koncertjét, aki bár sokak által ismert, de akusztikus formában csak nagyon ritkán lehetett eddig hallani. Koloratúrszoprán hangja leginkább az operaénekesekre jellemző, de otthonosan mozog a rythm and blues, hip-hop és a gospel világában is. Azt mondják rá, hogy azon ritka fehér előadőművésznők egyike, akiknek "fekete" hangjuk van.
 
 
Jó szórakozást és kellemes ünnepeket!

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...