Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-18

Karácsonyi varázslat a filmekben

Karácsonyi varázslat a filmekben

Az elmúlt évtizedek során a televízió egyre nagyobb szerepet játszott a magyar családok életében. Amióta számos csatorna kínálatából válogathatunk, kialakult a karácsonyi filmek lassan, de biztosan bővülő csoportja. Ezek azok az alkotások, amelyeket adott esetben tízszer, hússzor is láttunk már, de nélkülük elképzelhetetlen volna a karácsonyeste, kezdve a Reszkessetek betörőktől egészen a Télapuig. 

Manapság kedvenc filmünk megtekintése ugyanolyan szerves része az év leggyönyörűbb ünnepéhez kapcsolódó szokásoknak és hagyományoknak, mint mondjuk a bejglisütés. Nyugodtan megkockáztathatjuk azt a feltevést is, hogy az idei ünnepek során is többen nézik meg a Reszkessetek betörőket, mint ahányan a hagyományok szellemében hal ételt tálalnának az ünnepi asztalra.
 
Mi lehet ennek az oka? Miért ragaszkodunk olyan művészileg nem túlzottan értékes, de annál kedvesebb vagy szórakoztatóbb alkotásokhoz, amelyeket már sokszor láttunk? Pontosan tudjuk mi lesz a vége, jól ismerjük a poénokat és a megható jelenetek előtt már jó előre elővesszük a papírzsebkendőt, mert tudjuk, hogy mindjárt szipogni fogunk a meghatottságtól. Azt ugye nem nehéz kitalálni, hogy a tévétársaságok miért éppen ezeket tűzik műsorra. A nagy cégek követnek minket és engedelmeskednek az akaratunknak. Pontosan tudják, hogy milyen filmekhez ragaszkodunk Szenteste és a következő napok során. Biztosra mennek. Kétségtelen, hogy rengetegen ülnek le a tévé elé, így a tévétársaságok jelentős reklámbevételre számíthatnak.

A szokás hatalma?

Na de mi lehet az oka annak, hogy mi éppen ezt akarjuk tőlük? Elsősorban az, hogy a karácsonyi programok visszatérő alkotásai valóban a kedvenceink. Megnyugvással tölt el minket, hogy a jó idén is elnyeri a jutalmát és a rossz megbűnhődik. Ugyanúgy hozzájuk szoktunk, mint ahogy egy ideje már nem berzenkedünk a bevásárlóközpontokban november közepe óta szóló fülbemászó karácsonyi zene ellen sem. Kikapcsolódásra, nyugalomra és boldogságra vágyunk. A filmektől pedig pontosan ezt kapjuk.

Az alábbiakban csokorba gyűjtöttük az elmúlt évtizedek legnépszerűbb karácsonyi filmjeit. Ha az öné nincs köztük, nyugodtan írja meg nekünk és akkor kibővítjük vele a listát.

Reszkessetek, betörők!

Kevin annyira népszerű a nagyvilágban, hogy a kalandjai miatt ma már nem csak egy – a klasszikus első - filmben izgulhatunk, hanem egy egész sorozatban. Nyugodtan leszögezhetjük, hogy pórul járt betörők nélkül tényleg nincs karácsony. Macaulay Culkin nagyot alakított az 1990-es filmben. Cseppet sem bánkódik, amikor egész családja elrepül Párizsba, ám őt otthon hagyják. Talpraesetten megvédi otthonukat, amikor színre lép két, meglehetősen bugyuta betörő.

 
Igazából szerelem

Sokak szerint Kevin és csapata jogtalanul bitorolja az első helyet, mert ez a gyönyörű, romantikus történet az idők folyamán készült legszebb karácsonyi mese. A 2003-as film ajándékként a szerelmet helyezi a karácsonyfa alá. Rengeteg móka és kalamajka után megváltozik mindenki élete. A romantikus fordulatokat hol mosolyogva, hol könnyes szemmel nézzük.

Télapu

Ma már minden magyar gyerek tudja, hogy Amerikában a Mikulás hozza az ajándékokat. Az ünnepet megmentő, kétbalkezes átlagember kalandjai annyira népszerűnek bizonyultak, hogy elkészült hozzá a második és a harmadik rész is. Az igazi Télapó 1994-ben esett le a tetőről. Tim Allen egy megfontolt üzletembert játszik, aki cseppet sem örül annak, hogy kénytelen beugrani a Mikulás helyére, bejárni a világot és ajándékkal meglepni a gyerekeket. Természetesen a film végére már el sem tudja képzelni, hogyan élhetne más életet mint a Mikulásé.


Bunyó karácsonyig

Bud Spencer annyira népszerű Magyarországon, hogy nemrég szobrot is kapott. Jó barátjával, Terence Hillel gyakran szerepel az ünnepi tévéműsorban. 1994-es filmjében egy kőkemény, vadnyugati fejvadászt játszik. Az anyukája azonban úgy dönt, hogy a szentestére haza várja fiát.


(Nem) csak gyerekeknek: Jégvarázs

A kívánságlisták trónkövetelője 2013-ban jelent meg. Anna és nővére veszélyes kalandra vállalkozik, hogy megtörje az átkot. Ez a film elképesztően népszerű a mai gyerekek, de a tizenéves lányok körében is.

Hull a pelyhes


Végezetül pedig említsük meg az egyik legvalószínűtlenebb karácsonyi sztárt. Arnold Schwarzenegger sokáig csak akciófilmekben aprította a gonoszt, ám 1996-ban bebizonyíthatta, hogy egy vicces vígjátékban is remekül megállja a helyét. Az elfoglalt üzletember csak az utolsó pillanatban kap észbe, hogy lemarad a szeretet ünnepéről. Fergeteges kalandok várnak rá, miközben megpróbálja megszerezni fiának a hőn áhított Turboman akciófigurát.

Folytathatnánk sokáig…

Ez a sikerlista a kereskedelmi televíziók műsorát veszi alapul, de ha az interneten böngészünk, szerencsére megtaláljuk a régi klasszikusokat is, mint például az egyik legszebbnek tartott, James Stewart főszereplésével készült Az élet csodaszép!-et.

Ha úgy véli, hogy kifelejtettük az ön kedvenc filmjét, akkor írja meg nekünk. Ezeket szívesen közreadjuk, így azok is megnézhetik, akik korábban még nem hallottak róla!

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...