Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-02-28

Együtt minden sokkal jobb! - márciusi programajánló családoknak és gyerekeknek

Együtt minden sokkal jobb! - márciusi programajánló családoknak és gyerekeknek

Most első alkalommal külön cikkben foglaljuk össze azon programokat, melyekkel a gyerekeket, vagy az egész családot várják szeretettel a kerületi kulturális intézmények. Összegyűjtöttük a nekik szóló táncházakat, a bábszínházi előadásokat, klubfoglalkozásokat, filmeket, színdarabokat és egyéb szabadidős kulturális lehetőségeket. A Hegyvidéken márciusban is jó dolog gyereknek lenni!

MOM Kulturális Központ
 
A Csörsz utcában egy jókedvű gyerekprogrammal kezdődik a hónap. Március 2-án délután 6-tól a táncolni, énekelni vágyó, muzsikát szerető kicsiket a Zurgó Dió Gyerektáncház várja. Soós Rékától tanulhatnak szép dalokat, táncokat és játékokat. Benke Grátzy dobon, Erdei Tamás egy ősi hangszeren, kobzon, Nagy Bercel pedig furulyán játszik. Most is fellép a Zurgó Együttes két kedves vendége, Barna Gyuri hegedűs és Szabó Márton furulyás. Külön jó hír a szülőknek, hogy ha szeretnék megismerni a moldvai csángó néptáncok csodálatos világát, este nyolc órától felnőtteknek is tartanak táncházat.
 
3-án Balázs János Liszt Ferenc- és Junior Prima-díjas zongoraművész hívja varázslatos utazásra az érdeklődőket a hangszerek világába. Ekkor kerül sor a MuzsikÁlom rajzpályázat eredményhirdetésére is. A hangszerbemutató koncertprogramját a művész kifejezetten úgy állította össze, hogy a legkisebbeket is vidám, jól érthető módon vezethesse be a zene birodalmába.
 
Sok szép mese

A MOM Kulturális Központban nemcsak csodálatos muzsika, hanem rengeteg mese is várja a gyerekeket. Márciusban is több bábszínház kínálatából válogathatunk. 6-án a MOMkult Gyermekszínházban megtudhatjuk, hogyan kerülhet ki Jig, a magányos királyfi a Sóhajok Palotájából. A Bagolykisasszony meséjét a Bóbita Bábszínház hozza el a gyerekeknek, akik alighanem elakadó lélegzettel figyelik majd a királyfi és hűséges táltos paripája, Yük kalandjait. Ők ketten eljutnak messzi országokba, sőt a csillagok közé is, és a legszebb hercegnőkkel is találkoznak. Izgalmas utazásuk során nagy segítséget jelent a barátságos és bölcs Bagoly kisasszony.
 
7-én következik a VSG Táncszínház interaktív táncos előadása. A Csipkerózsika narrátora Kautzki Armand. Az előadás érdekessége a háttérben felcsendülő klasszikus zene, és a mese jól ismert szereplőinek lenyűgöző megformálása. A színpadon ott láthatjuk a kedves és gyönyörű Csipkerózsikát, akit a bátor herceg megvéd a gonosz tündértől. A vidám percekről és a szívből jövő nevetésről az udvari bolond gondoskodik. 
 
9-én Jancsi és Juliska meséje elevenedik meg. A rendhagyó előadáson a Magyar Rádió és a Budapesti Fesztiválzenekar ismert művészei lépnek fel. A BonBon Quintett  játékos módon vezeti be a nézőket a kortárs és a klasszikus zene birodalmába. Igazi érdekesség, hogy Kosztándi Orsolya rajzművész a zenével párhuzamosan képekben jeleníti meg a történetet. A mesejátékot két nagyszerű, hazai művész írta. Dobszay-Meskó Ilona számos díjnyertes zenei darab szerzője, Lukácsházi Győző pedig évtizedek óta rengeteget tett azért, hogy minél többen ismerkedjenek meg a muzsika csodáival.
 
10-én egy klasszikus mese kerül színpadra. A két bátor nyúl történetét Domi bábszínháza adja elő a Szabó Lőrinc teremben. A bábszínpadon nem csak nyuszikkal, de a rókával és a farkassal és az erdő számos vidám állatkájával találkozhatunk. A gyerekek lélegzetvisszafojtva figyelik a barátságos figurák kalandjait, és jókat kacagnak, amikor a két bátor nyúl túljár a mihaszna ragadozók eszén.
 
24-én az Álomzug Társulás a Szépen szóló Fütyöri meséjét adja elő. Kiderül, hogy a gyönyörű madarat csakis az kaphatja meg, akinek tiszta a szíve és jóságos a lelke. Ellátogatunk egy olyan mesebeli királyságba, ahol az öreg király hallását csak egy gyönyörűen éneklő madár hangja adhatja vissza. Közben ráadásul megtudhatjuk, hol rejtőznek a mesék. A királyi palota egyik legfontosabb lakója Izolda kisasszony, az udvari főszabász. Nemcsak varr, hímez és fonalat fon, de varázslatos módon ő szövi a legszebb meséket is.
 
Barabás Villa
 
A gyermekprogramok a villában március 11-én kezdődnek. Dömök Edina mesél és diákat vetít a villa.Berek Mesekuckóban. Miután megismerkedtünk a népmesék hőseivel, vidám kézműves foglalkozás során is próbára tehetjük ügyességünket. A Vincellérházban nagy szeretettel várják a négy-hétéves gyerekeket, de a náluk kicsit idősebbeket is.
 
A Barabás Villában már 11-én megemlékeznek március 15-éről. A gyerekek huszárfigurákat és népviseletbe öltöztetett babákat készíthetnek papírból és újrahasznosított anyagokból.
25-én kicsiket és nagyokat egyaránt vár Krizsán-Bilek Edith nemzetközi sakkmester, magyar bajnok. A Sakk Bach muzsikával program igazi különlegesség. 
 
25-én már javában tart a Barabás Villa nagyszabású Bach fesztiválja. Ezen a napon kifejezetten a gyerekeknek játszik idősebb és ifjabb Bazsinka József, apa és fia tubán adja elő a nagy zeneszerző műveit. Az idősebb Bazsinka József Liszt Ferenc-díjas tubaművész, és eddig négy szólólemeze jelent meg. Huszonöt éve játszik a budapesti Fesztivál Zenekarban. A fia alapító tagja a Junior Prima-díjas In Medias Bras rézfúvós quintettnek. Koncertjükre a rendezvényteremben kerül sor.

A gyerekek a Kézműves Családi Játszóházban is közelebb kerülhetnek a klasszikus zenéhez. Itt ugyanis elkészíthetik saját hangszerüket.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...