Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-02-28

Márciusi programajánló felnőtteknek

Márciusi programajánló felnőtteknek

Rendszeresen jelentkező programajánló rovatunk kinőtte korábbi kereteit. Kerületünk kulturális intézményei olyan sok színvonalas ajánlattal várják „a hegylakókat”, hogy egy cikkben már nem is fértek volna el. Éppen ezért mostantól külön számolunk be a felnőtteknek, és külön az egész családnak, a gyerekeknek szóló koncertekről, filmekről, rendezvényekről, klubokról, kiállításokról, közösségi programokról.

MOM Kulturális Központ
 
Az e havi programsorozat már március 1-jén elkezdődik a Nyugdíjas Klub programjával. A tartalmas kikapcsolódást kedvelő idős hegyvidékieket kéthetente várják ide. Másnap moldvai csángó népzenét hallgathatunk az idén 22 éves Zurgó Együttes táncházán. A moldvai magyar néptáncok világát a tánctanító Gyurka Fábián nyitja meg előttünk, Soós Réka énekelni hív, Nagy Bercel pedig mesét mond.
Március 3-án Vörös Istvánnal találkozhatunk. Válogatást hallhatunk eddigi huszonhárom lemeze és három DVD-je anyagából. Felhangzanak a legendás Prognózis számai is.
 
Másnap a MOMkultban megemlékeznek a 75 éve született Cseh Tamásról. A Keresztben jégeső összeállítói különleges műsorral várják a nézőket. Bereményi Géza és Másik János éneklik el hármójuk közös dalait. Ráadásul részleteket hallgathatunk meg Cseh Tamás megjelenés előtt álló életrajzi regényéből.
Ezen a napon újabb világhírű jazz zenészek vendégeskednek a Hegyvidéken. A Get Closer sorozat keretében fellép a világ három legnépszerűbb luxemburgi jazz művésze, vagyis a Reis-Demuth-Wiltgen Trió. 
 
8-án egy izgalmas koncert keretében világhírű szólistákkal áll elénk az Anima Musicae Kamarazenekar. A legismertebb, népszerű klasszikusok mellett izgalmas ősbemutatók is felhangzanak majd. A műsorban többek között Bartók Béla, Dobrinka Tabakova és Peteris Vasks műveit hallgathatjuk meg.
Ugyanezen a napon olyan valaki lép színpadra, akit hazánkban senkinek sem kell bemutatni. Koós János az egyik legnépszerűbb hazai előadó immár hosszú évtizedek óta. A nagyszerű slágerénekes az idén ünnepli a 80. születésnapját. A jó hangulathoz meghívott vendégei, például Szenes Andrea és Markos György is hozzájárulnak.
 
10-én Kodály Zoltán gyönyörű dallamai csendülnek fel. A Magyar Állami Népiegyüttes és a Hagyományok Háza koncertjén meghallgathatjuk a Székely fonót, a Kállai kettőst és a Galántai táncokat is. Ráadásul ezen a napon az Örök Kalotaszeg című előadás a híres Bánffyhunyadi zenészcsaládot, a Vargákat állítja a figyelem középpontjába. Megismerhetjük Kalotaszeg csodálatos, sajátos zenei világát.
 
14-én a sport és a művészet találkozásának lehetünk szemtanúi. A Fairplay - Sportóriások legendája az új utakra vágyó ember történetét meséli el. A Coincidance Táncszínház megmutatja, hogy mire tanít meg minket a sport. 16-án Demjén Ferenc lép színpadra. A Nekünk nincs, ami ellenáll címet viselő koncerten meghallgathatjuk a nagyszerű művész legszebb dalait.
 
19-től 25-ig minden nap csak ámulhatunk és bámulhatunk, mert együtt lépnek fel a leghíresebb művészek, az Illúzió mesterei. Lenyűgöző előadásukat a Győri Filharmonikus Zenekar zenészei kísérik élő zenével.
24-én kiderül, hogy a klasszikus zene nem feltétlenül komoly. A Simplicissimus Kamaraegyüttes a Bach Mindenkinek Fesztivál a Hegyvidéken alkalmából vidám barokk zenét játszik. 
 
Barabás Villa
 
Március 2-án kerül sor Dr. Hőgyéné Garabuczi Katalin grafikus és Hőgye Katalin kiállításának ünnepélyes megnyitójára. A Nemzetközi Nőnap alkalmából 8-án bemutatják a Hölgyválasz című romantikus vígjátékot. Az ingyenes program főszereplője Richard Gere, Jennifer Lopez és Susan Sarandon.
 
21-én a Bach Mindenkinek Fesztivál a Hegyvidéken programsorozat részeként Tóth-Vajna Zsombor csembaló- és organaművész bemutatja a Bach család billentyűs hangszereit. Koncertjén csembalón, klavikordon és fortepianón játszik. Ugyanezen a napon kerül sor Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző előadására. Megismerkedhetünk az ezerarcú, ezerhangú Bach munkásságával. Ugyancsak Bach műveit hallgathatjuk meg Bojta Zsuzsanna énekművész koncertjén.
Másnap a Gardrób Művészeti csoport előadásán Géczi Zoltán olvas fel részleteket Albert Schweitzer műveiből, és ismét felhangzik Bach zenéje.
 
22-én lép fel a Cantores Eclesiae rézfúvós együttes, majd 25-én a győri Széchényi István Egyetem hallgatóiból álló Flautett fuvolakvartett. Bach olasz kantátái és más meglepetések csendülnek fel a zeneszerző 333. születésnapján. Érdemes meghallgatni a Musica Florens Ensemble koncertjét. 29-én a Get Closer koncertsorozat részeként akusztikus zenét ad elő a Fiúk a Pál utcából zenekar.
 
Jókai Klub
 
A Hollós úti kulturális intézményben az érdeklődőket március 2-án bevezetik a zenés színház világába. Ambrus Ákos magánénekes az Opera Nagykövete. Mai korsó, régi kút című előadását minden korosztálynak jó szívvel ajánlhatjuk. Március 9-én pedig a hazai jazz-közönség egyik kedvence, a Hajdu Klára kvartett lép fel. 
10-én Fekete Erika és Mondok Árpád tárja fel előttünk a gyógyító hangok, a dinamikus ütős ritmusok és a spirituális ébredést elősegítő légzési technikák titkait. A Rituális Transztánc élményest fontos lépést jelenthet a mentális tisztánlátás és az érzelmi egyensúly felé vezető úton. 
 
Várkert Bazár
 
A népszerű Duna-parti kulturális központban továbbra is megtekinthetőek a nagy érdeklődésre számot tartó állandó kiállítások. A Testőrpalotában festményekkel, szobrokkal és grafikákkal várja látogatóit a két világháború közötti hódmezővásárhelyi művészéletet bemutató összeállítás. Ugyanebben az épületben tekinthetjük meg Csernus Tibor festőművész képzőművészeti hagyatékát. Érdemes elidőzni a Mesében, muzsikában rejtezve – Múltunk a mában és az Új világ született kiállítások termeiben. 2-án a rendezvényteremben a Visegrádi Négyek koncertsorozat keretében Szokolay Dongó Balázs és zenekara, valamint a Bratislava Hot Serenaders lépnek fel. 
 
5-én a Várkert irodalom estjén Ottlik Géza Kossuth- és József-Attila-díjas író munkásságát vizsgálják meg. A vendégek: Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Kelecsényi László író, Cserhalmi György színművész, Orbán Bori ének- és Pánczél Kristóf zongoraművész, valamint Makranczai Zalán színművész. 10-én a Várkert Bazár nőnapi koncertjén pop, szving, musical várja a zenebarátokat, mégpedig Náray Erika, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt és Serbán Attila tolmácsolásában. Március 15-én a rendezvényteremben nemzeti ünnepünk jelentőségéről, forradalmi hagyományainkról beszélget Nényei Pál, Szabó Borbála és Végh Zsolt. Nagy kérdésük, hogy eljöhet-e az a nap, amikor elfelejtjük ezt a szép ünnepet.
 
Március 19-én Sebestyén Bálint egyfelvonásos táncdrámában tárja elénk Szophoklész örökérvényű művét, az Antigonét. 28-án egy lebilincselő dokumentumfilmben ellátogathatunk a British Museumba, hogy az exkluzív tárlatvezetés lehetőségét kihasználva megismerjük Kacusika Hokuszai életét, művészetét és csodálatos festményét, „A nagy hullámon túl”-t. 31-én pedig a Testőrpalotában látványos, több síkon játszódó, háromdimenziós utazásra indulhatunk Firenzébe, az itáliai reneszánsz bölcsőjébe. Feltárulnak előttünk az Uffizi Képtár csodái is. Ha valaki szereti Michelangelo, Raffaello, Leonardo, Botticelli és Tiziano műveit, akkor remekül fog szórakozni a magyar szinkronos programon.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...