Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-03-19

Megújulás és fejlődés – a MOM Kulturális Központ

Megújulás és fejlődés – a MOM Kulturális Központ

A Hegyvidék kulturális élete elképzelhetetlen volna a széles körben nagy elismertségnek örvendő, a legváltozatosabb programokat műsorra tűző, a színház, a muzsika és az irodalom világában egyaránt számon tartott MOM Kulturális Központ nélkül. Kíváncsi kérdéseinkkel megkerestük az érdeklődőket idén tavasszal is változatos műsorral, programkínálattal váró intézmény vezetőjét, Hambuch Gerdát.

A múlt században a Hegyvidék nyújtott otthont a fejlett magyar ipar egyik éllovasának. A korszak eljárásait meghonosító hazai céget 1876-ban alapította meg Süss Nándor. A magyar finommechanika atyjának tartott szakember olyan kiválóságokkal dolgozott együtt, mint a világhírű Eötvös Loránd. Hegyvidéki üzeme 1938-óta viseli a patinás a Magyar Optikai Művek Részvénytársaság elnevezést. Honfitársaink méltán lehettek büszkék az itt készülő szemüveglencsékre, rádiókra, fényképező- és írógépekre.

E fontos nagyvállalat alkalmazottjai túl azon, hogy dolgozni jártak az üzembe, sportolási és kulturált szórakozási lehetőségek is vártak rájuk. A művelődés lehetősége nemcsak a vállalat több ezer magasan képzett alkalmazottja előtt állt nyitva, de az első pillanattól kezdve örömmel fogadták itt a kultúrára és szórakozásra vágyó hegyvidéki gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket.
 
Még szebben, még korszerűbben

2009-ben sor került a patinás épület felújítására és modernizálására. A megbízó a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat volt. A múlt értékeit messzemenően megőrizve, de a mai látogatók igényeit figyelembe véve került sor a teljes műszaki és funkcionális felújításra. 

A megújult, megszépült épületegyüttes mindenben megfelel a 21. század elvárásainak.. A színházterem például a hagyományos előadásokon kívül a színpaddal egy síkba hozható nézőtér segítségével teret ad banketteknek, szalagavatóknak is. Az épület hűtés-fűtés rendszere pedig modern, környezetbarát megoldással a szennyvízhőt hasznosítva biztosítja a megfelelő klímát.
Fontos észrevenni azonban azt is, hogy nem csupán a kőfalak újultak meg, de az egész intézmény szellemisége is. Tudatos, kemény munkával sikerült túllépni a régi beidegződéseken, és a MOM Kulturális Központ. jóval több az előző évtizedek kultúrházként működő intézményénél.

A már korábban magára vállalt hagyományok, mint a magyar kultúra- és néphagyományok ápolása, a közkultúra támogatása, a kultúra, valamint a műveltség iránti igény fenntartása mellett ezen túl a világszínvonalú dzsessz, valamint a most már a több helyszínnel kibővült Cziffra Fesztivál, és a nívós könnyűzenei koncertek is megrendezésre kerülnek. Folyamatosan bővült a tevékenységi köre, így a komolyzene, a könnyűzene és tánc műfajában ma már számos nemzetközi produkció is megrendezésre kerül itt. Gyakran találkozhatunk világhírű zenészekkel is, így például a jazz világában nemzetközileg is elismert előadókkal, produkciókkal.

A MOM Kulturális Központ számos üzleti és céges rendezvény népszerű helyszíne is, és nagy odaadással segíti a kerületben működő alkotói közösségeket is. A szakadatlan fejlődést, a jól átgondolt és a jövőt megcélzó átalakulást többek között az is mutatja, hogy ma már az intézmény irányítása alatt működik a Barabás Villa, a Hegyvidéki Kulturális Szalon és kerületünk új büszkesége, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont is.
 
Első kézből

Szerettünk volna első kézből értesülni a MOM Kulturális Központ programjairól, az itt folyó munka hátteréről, és az intézmény jövőbeli terveiről, ezért megkerestük Hambuch Gerda ügyvezető igazgatót, aki nagy örömmel mesélt a Hegylakó Magazinnak a központban folyó munkáról, valamint saját tapasztalatairól.
 
Hegylakó Magazin (HM): Az elmúlt évek során az ön irányítása alatt álló MOM Kulturális Központ nagyon szép eredményeket ért el. Olvasóink szívesen tudnának meg többet arról, hogyan sikerült ilyen magas szintre fejleszteni az intézményt?

Hambuch Gerda (HG): Világos volt számunkra, hogy 2011. után, miután beköltözhettünk ebbe a csodálatosan megújult épületbe, már semmi nem lesz olyan, mint régen. Az épület az új lehetőségek egész sorát tárta fel előttünk, melyeket nemcsak a lehető leggyorsabban kellett felismernünk, de élni is tudnunk kellett ezekkel a lehetőségekkel.

A hagyományos közművelődési és kulturális programok mellett a rendezvénypiac is megnyílt előttünk, köszönhetően a megújult belső tereknek és a modern, 21. századi elvárásoknak megfelelő technikai és infrastrukturális háttérnek. Tudtuk, hogy az újdonság varázsa előbb-utóbb eltűnik, s ahhoz, hogy úgy tekintsenek ránk, mint egy folyamatosan jól működő, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó intézményre, pozícionálnunk kell magunkat a fővárosi kulturális szférában. 
Nem lehetünk csupán egy intézmény a sok közül, márkát kell építenünk. Az elmúlt hét évben ezen dolgoztunk kollégáimmal. Az, hogy ez mennyire sikerült, azt a látogatóknak kell eldönteniük.  
 
HM: Tapasztalt vezetőként mire a legbüszkébb az eddig elért eredményei közül?

HG: Arra, hogy egy, a lokális kulturális igényeket szem előtt tartó és kiszolgáló kulturális intézményből, a felhasználói kört tekintve, fővárosi lefedettségű intézménnyé vált a MOMKult úgy, hogy eközben mindvégig megőrizte közvetlen, családias jellegét.
Arra, hogy mára olyan fesztiválok határozzák meg az intézmény arculatát, mint például a Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész neve által fémjelzett és életre hívott Cziffra György Fesztivál, vagy a Kleb Attila producer által menedzselt Get Closer jazz fesztivál.
Büszkék lehetünk arra is, hogy a kezdetekkor célként megfogalmazott vágyunkat, hogy találkozóhely és spontán közösségi tér is legyen a MOM Kulturális Központ, sikerült megvalósítanunk. Arra, hogy a lelkes és profi szakember gárda a nehezebb időszakokban is kitartott, kitart.
 
HM: Felidézve az elmúlt évek krónikáját, Önnek ki volt a kedvence a híres művészek, kiemelkedő személyiségek közül? Ki volt a MOM Kulturális Központ legkedvesebb vendége?

HG: Egyetlen művészt nem tudnék kiválasztani, de talán nem is lenne igazságos. Egy szülő sem tudja - ugye - megmondani, melyik gyerekét szereti jobban. Nyilván vannak olyanok, akik kedvesebbek számomra, de a 
legkedvesebbek közül sem tudnék kiemelni egyet. 
A művészek közvetlen közelében lenni, híres előadókat, tudósokat személyesen ismerni, dolgozni velük, éppen ez ennek a munkának az egyik legszebb, legizgalmasabb része. Hatással van rám természetesen az egyes művészek személyisége is, de még ennél is fontosabb, hogy ezen kiemelkedő egyéniségekkel való kapcsolat során folyamatosan finomul az ember rálátása a világra. Új szempontokat, véleményeket ismer meg, ami arra inti, hogy a munkája során ne hozzon elhamarkodott döntéseket, több oldalról szemlélje a dolgokat. Legyen mások véleményére nyitott füle, szíve. 
 
HM: Az elmúlt évek alapján melyik műfajt kedvelik legjobban a hegyvidékiek? Mi dobogtatja meg a szívüket? A zene, a tánc, az irodalom, vagy esetleg a filmművészet?

HG: Sajnos nem látok bele az emberek szívébe, de tapasztalataink és a statisztikai adatok alapján nincs nagy különbség e tekintetben. A műfajok versenyeztetése ez esetben is torzítaná a valós képet.  A valódi kérdés a magas minőség kínálata és a megbízhatóság. Ha ezt folyamatosan biztosítjuk a látogatók számára, akkor minden műfaj versenyképes, s csak remélni tudom, hogy dobognak a szívek.
 
HM: A MOM Kulturális Központ vannak állandó programok, foglalkozások. Melyek ezek közül a legnépszerűbbek?
 
HG: Az állandó klubok és tanfolyamok közül a gyerekeknek szóló mozgásos tanfolyamok és a nyugdíjasoknak szóló gerinctorna foglalkozások a legnépszerűbbek. Ez utóbbit térítésmentesen biztosítjuk a kerületi nyugdíjasoknak.
 
HM: Sok szó esik mostanában arról, hogy a tizenévesek körében a digitális világ háttérbe szorítja a valós életet. Önöknek milyen tapasztalataik vannak a tinikkel, őket is be lehet vonni a programokba?

HG: Nem könnyű, de nem is lehetetlen. Minden azon múlik, hogy hogyan szólítjuk meg ezt a korosztályt. Ha olyan programot kínálunk, ami érdekli őket, tényleg nekik szól, akkor hosszabb-rövidebb időre félreteszik a digitális eszközöket. 
Vagy éppen a digitális világ eszközeit kell bevonni azokba a folyamatokba, amelyek használata által visszakerülnek a közösségi tevékenységekbe. A lényeg, hogy ezek az eszközök ne váljanak céllá, megmaradjanak eszköznek, amelyet ha okosan és fenntartásokkal használnak, akkor előnyükre válik.
 
HM: Végül pedig, milyen programok várhatók 2018. tavaszán?

HG: Április 6-a és 8-a között kerül megrendezésre a MOMkultban a nemzetközi jazz élvonalába tartozó muzsikosokat felvonultató Get Closer Jazz Fest. Május során többek között fellép nálunk a Kalyi Jag, az Electro Deluxe, Sárik Péter, a Get Closer Concerts szervezésében Gaby Moreno és a Roberto Fonseca Trio. A MOM Kulturális Központhoz tartozó Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban kortárs színházi darab bemutatását tervezzük tavasszal. A MOMkult és társintézményeinek színes programkínálatából ezúttal csak néhányat ragadtunk ki, de javasoljuk, hogy aktuális programkínálatunkat honlapunkon, facebook oldalunkon, valamint a műsorfüzetükből kövessék nyomon.

Ajánló
Ajánló
A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

A Hegyvidéken dübörög a Zenevonat!

November 10-én egészen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretik a magyar...

Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...