2023-03-28
Beszéljünk zöldségeket – milyen szezonális zöldségeket, gyümölcsöket együnk tavasszal?

A környezetvédelem egyik sarkalatos pontja, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, ne import-, hanem hazai termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, hiszen ha így teszünk, akkor amellett, hogy a hazai termelőket támogatjuk, sokkal kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk is.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése, amelynek részeként havonta megmutatják, mely zöldségek, gyümölcsök érhetők el frissen szedettként, illetve melyek azok, amelyek a megfelelő tárolás mellett értékes tápanyagokat tartalmaznak.
Márciusi frissek
Az első tavaszi hónap még elég szeszélyes, de már elérhető néhány friss zöldféle. Ilyenek a retekfélék, mint a hónapos vagy a jégcsapretek, a káposztafélék közül a fodros kel és a kelkáposzta vagy a szintén idetartozó, ám kevésbé ismert mizuna. De elérhető a levelesek közül a sóska, a spenót, a rukkola és a fejes saláta, valamint ne feledkezzünk meg az újhagymáról és a medvehagymáról. Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben leírtuk, ez utóbbinál fontos, hogy a vadon termő növény szedésének vannak szabályai, illetve nagyon oda kell figyelni, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami a medvehagymával ellentétben mérgező, ezért emberi fogyasztásra nem ajánlott.

Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is bizonyított, de rákmegelőző élelmiszerként is számontartják. A csicsókában lévő inulin nevű anyag csökkenti a vér inzulinkoncentrációját, ezért a cukorbetegek diétájában fontos szerepe van.
Tavaszig tárolva
Megfelelő, azaz hűvös, de semmiképp sem fagyos, jól szellőző, sötét helyen való tárolás mellett több zöldség és gyümölcs is megőrizheti a tápértékét. Ilyenek a gumós és gyökérzöldségek, mint a batáta, a burgonya, a cékla, a pasztinák, a petrezselyemgyökér, a sárgarépa, a torma, a zeller. Nagyobb odafigyelést igényelnek a hagymafélék, mert már egy kis fény is új hajtások növesztésére ösztönözheti őket, de kora tavasszal még elérhetők a tavaly szedett jól tárolt fok-, lila-, póré-, vörös- és salottahagymák is. Sokféleképpen felhasználható a káposztafélék közül a fejes káposzta, a karalábé, a kelbimbó és a lilakáposzta is.
