Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-04-14

Tavaszi kertészkedés – kártevő-mentesítés önkormányzati támogatással

Tavaszi kertészkedés – kártevő-mentesítés önkormányzati támogatással

A következő hetek során sokat tehetünk azért, hogy a kertünk virágai, fái vagy az erkélyre, teraszra kiültetett növények a lehető legjobban kezdjék el a felkészülést a nyárra. Egy kis odafigyeléssel és gondossággal elérhetjük, hogy közvetlen környezetünk valóságos édenkertként nyújtson kellemes kikapcsolódási lehetőséget, és még egészséges zöldségeket, gyümölcsöket is termelhetünk magunknak.
 
A régi földművesek kalendáriumában az április a legszeszélyesebb, kiszámíthatatlan és bolondos hónapnak számított. Az elmúlt néhány hét bebizonyította, hogy jók voltak őseink megfigyelései. Átéltünk olyan reggeleket is, amikor a hegyekben hó hullott, a kertekben viszont virágok borították be a gyümölcsfákat, délután pedig szükségünk lehetett a napvédő krémre is. Az időjárás azonban kellemesen meleggé változott, így eljött az ideje annak is, hogy kimenjünk a kertbe, és megkezdjük a legfontosabb tavaszi munkákat.
 
Gondos felkészülés
Ha eddig még nem tettük meg, alaposan nézzünk szét odakint. Vizsgáljuk meg, hogyan vészelték át a telet és a kora tavaszi, gyakran fagyos időjárást a fák, a bokrok, a cserjék, a fű és a különféle kinti növények. A munkálatokat kezdhetjük a gyep rendberakásával is. Érdemes elvégezni az alaptrágyázást, és az is sokat segíthet a gyönyörű zöld fűtakaró kialakítása érdekében, ha nitrogénben gazdag tavaszi trágyát használunk. A környezetvédelem szempontjából fontos, hogy amennyiben lehetséges, szerves trágyát használjunk. Általában néhány hét elegendő ahhoz, hogy a gyep meghálálja a gondolkodásunkat. Ha már kellőképpen felfrissült, és ismét növekedésnek indult, akkor elvégezhetjük az első tavaszi fűnyírást is. Ha esetleg a kertünk egy részében kipusztult a tavalyi fű, akkor oda most javasolt új fűmagot vetni.
 
Figyeljünk oda a fákra!
A következő hetek során a fákkal kapcsolatban két fontos feladatot vegyünk sorra: metsszük meg a gyümölcsfákat, és végezzük el az ingatlanunkon található különféle fajták, így a díszfák kártevő-mentesítését is. A meleg idő miatt arra kell számítanunk, hogy hamar megjelennek a különféle bajt okozó rovarok, gombák és egyéb kártevők.
Jó hír, hogy a kerületünkben élők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a kártevők elleni küzdelem során számíthatnak a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájának a segítségére.
Április elején indult újra az a nagyszabású, lakossági növényvédelmi program, amelynek révén összefogva komoly erőfeszítést teszünk a platán és a tölgy, valamint a vadgesztenye kártevőinek visszaszorítása érdekében. Nagyon fontos elvégezni az ilyen munkákat, hiszen fainjektálás és permetezés nélkül bajba kerülhet a közvetlen környezetünkben található faállomány, a megbetegedett növények meggyengülnek, sőt akár el is pusztulhatnak.
Az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája éppen ezért támogatásban részesíti a fáink kártevő-mentesítését. Ennek keretében a XII. kerületi magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas-, illetve családi házak lakói online jelentkezhetnek a következő oldalon:
eugyintezes.hegyvidek.hu/kartevo 
 
Jelentős támogatás
A támogatás elnyerői a növényvédő eljárás költségeinek felét kaphatják meg, így egyszerűbben végezhetik el a permetezést és a fák injektálását. Ez az eljárás különösen a legszebb, legmagasabb fák esetén hasznos, mivel a módszer érinti az egyébként nehezen megközelíthető helyeket vagy azt a lombrészt is, amelyik túl magas ahhoz, hogy a permetezés során felérjünk oda. Önkormányzatunk támogatja a permetezés elvégzését is. Az első ilyet érdemes április végén, május közepéig betervezni. A fák kezelést kapnak a gombabetegségek, az eseti atkafertőzés, de az aknázómoly ellen is. A munkát egy képzett szakember végzi el a tavasz folyamán, majd másodszor a nyár közepén.
Ha ön is szeretné elnyerni az injektálás és a két alkalmas permetezés költségeihez a támogatást, akkor nincs más dolga, mint hogy jelentkezik az 
eugyintezes.hegyvidek.hu/kartevo oldalon. 
A sikeres jelentkezés alapfeltétele, hogy az érdeklődőnek legyen azonosított Hegyvidék fiókja. Az sem okoz gondot, ha valakinek még nincs ilyen, mivel könnyen regisztrálhatunk ezen az internetes oldalon: eugyintezes.hegyvidek.hu/regisztracio
A támogatásra jelentkezni kizárólag online lehet, 2024. május 3. 16 óráig.
 
Irány a kiskert!
Kerületünk sok lakója büszke arra, hogy milyen szép kertet alakított ki a háza körül. Van, aki elsősorban virágokkal ülteti be a környezetét, míg mások haszonnövényeket is termelnek. Hamarosan kikerülhetnek a földbe az egynyári virágok magjai, de érdemes elgondol-kozni azon is, hogy milyen növényeket rakjunk ki az erkélyre vagy a teraszra. Tájékozódjunk, mielőtt újfajta növényeket ültetünk. Érdemes megtudni, hogy ezek mennyire kedvelik a napot, illetve az árnyékot, és jó, ha azzal is tisztában vagyunk, milyen mélyre dugjuk le a magokat és mekkora legyen két növény között a távolság. Az ültetés előtt ne feledkezzünk meg arról sem, hogy szükség esetén beáztassuk a növényeink gyökerét.
A legizgalmasabb feladataink közé tartozik a veteményeskert felfrissítése. Ideje elültetni a paprikát, a paradicsomot, a kaprot, az uborkát és a csemegekukoricát. A földbe kerülhet a sárgarépa, a karalábé, a retek, a póréhagyma, és nyugodtan ültethetünk spenótot, sóskát is.
A nyári ebédek koronázatlan királya lehet a görög- és a sárgadinnye. A kertünk legnaposabb részén mi is megpróbálkozhatunk e két finomság termesztésével. A magok elültetése után csupán arra kell odafigyelnünk, hogy rendszeresen megöntözzük őket.
A kerti munkák különleges szépsége, hogy miközben hasznos munkát végzünk, kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk természetes energiákkal.
 
Környezetvédelemmel és a különféle kerületi zöldprogramokkal, támogatásokkal kapcsolatban érdeklődhet: a 06-70/938-8474-es telefonszámon, illetve a zoldpont@hegyvidek.hu e-mail elérhetőségen.
 

Ajánló
Ajánló
Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...