Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-01

Így legyünk környezettudatos utazók

Így legyünk környezettudatos utazók

A környezettudatos életmód iránti törekvés egyre fontosabbá válik a mindennapokban, és ez alól az utazás sem kivétel. Ha tudatosabbak vagyunk a nyaralásunk megtervezésében és az utazásunk során, sokat tehetünk bolygónk megőrzéséért. Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet a környezettudatos utazás érdekében.


Az utazás során hagyott ökológiai lábnyomunk csökkentésére jó néhány lehetőségünk van, amellyel hozzájárulhatunk a környezetünk megóvásához. 
 
1. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése fontos cél

Az utazásfajták közül a repülés a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátással járó közlekedési mód. Ezért érdemes elkerülni vagy csökkenteni a repülést, ha lehetőségünk van rá. Választhatunk hazai nyaralóhelyeket, hoteleket, kempingeket is, de ha távolabbra mennénk, Európa különböző desztinációiba vonattal vagy busszal is eljuthatunk, ami sokkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Ha viszont repülővel indulunk útnak, akkor érdemes olyan légitársaságot választani, amely környezetbarát kezdeményezéseket tesz.
 
2. Fogyasszunk helyi ételeket

Az utazásaink során, főleg, ha sok időt töltünk az otthonunktól távol, gyakran vágyakozunk a megszokott ízek után. Azonban, ha az adott ország termékeit vesszük meg és helyi ételeket fogyasztunk, nemcsak a kíváncsiságunkat elégítjük ki, hanem az ökológiai lábnyomunkat is csökkentjük.

Ha helyi élelmiszereket vásárolunk, támogatjuk a helyi gazdaságot, és így közvetve ismét kisebb lesz a szén-dioxid-kibocsátás, amely az élelmiszerek szállítása miatt növekszik.
 
3. Fontoljuk meg, hol szállunk meg

Már a nyári szabadság megtervezésénél is lehetünk tudatosabbak. Válasszunk olyan szálláshelyek közül, amelyeknek fontos a környezet védelme, hiszen ezekben gyakran környezetbarát berendezéseket használnak és energiatakarékos megoldásokat alkalmaznak. 
Amikor már elértük a lefoglalt szállást, figyeljünk arra, hogy az energiatakarékosság érdekében használjunk kevesebb vizet, ne hagyjuk bekapcsolva a nem használt elektromos berendezéseket, és a légkondicionált helyiségekben tartsuk csukva az ablakokat és az ajtókat. Ezek egyszerű, de hatékony lépések, amelyek hozzájárulnak a környezet védelméhez.
 
4. Kerüljük az egyszer használatos eszközöket

Az utazás során sok eldobható eszközt használunk, például poharakat, evőeszközöket vagy szívószálakat. Ezek az eszközök nagyon szennyezők, és hosszútávon káros hatással vannak az ökoszisztémára. Ezért érdemes csökkenteni az egyszer használatos eszközök igénybevételét. Ha lehetőségünk van rá, vigyük a saját újrahasznosítható poharunkat, evőeszközünket és kulacsunkat, amelyek mindegyikét beszerezhetjük a Zöldboltból az indulás előtt.
 
5. Csökkentsük a hulladék mennyiségét

Az utazásaink során sok hulladékot termelünk. Ennek a mennyiségnek a csökkentése érdekében érdemes olyan termékeket vásárolnunk, amelyek újrahasznosíthatók és amelyekkel csökkentjük a műanyagok használatát. Ha lehetőségünk van rá, válasszunk környezetbarát szálláshelyeket és olyan éttermeket, amelyek szelektíven gyűjtik és hasznosítják a hulladékot.
 
6. Ne féljünk a környezettudatos utazástól
 
Amikor kiválasztjuk az aktuális úti célunkat, lehetőségünk van arra, hogy olyan helyre menjünk, amely megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, és tiszteletben tartja a természetbarát tevékenységeket. Az, hogy környezettudatosan utazunk, nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk az utazás élvezetéről. Inkább az a cél, hogy ilyenkor is támogassuk a környezetet, amelyben élünk és amelytől sok élményt kapunk. A környezettudatos utazás segít abban, hogy a gyermekeink és a jövő generációi is ugyanazokat az élményeket élhessék át, mint amit mi.

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...